Sute de călușari argeșeni și din județele limitrofe au dansat și au cântat la cea de a treia ediție a „Festivalului de căluș – Rusaliile la Pitești”.
Cetele de vătafi și călușari au plecat, sâmbătă, 3 iunie, însoțiți de Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Roxana Stoenescu, director Direcției de Cultură, Turism și Tineret și de consilierul județean Bogdan Bălan, din Piața Vasile Milea către Grădina de Vară.
Cel mai longeviv călușar din țară, Petre Măsală, vătaful din Stolnici, declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, s-a aflat în fruntea alaiului.
Juriul festivalului a fost compus din experți de la nivel național, în frunte cu prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Călușul este, din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos dans din lume. Un dans românesc, străvechi, din aceste locuri, care celebrează o sărbătoare religioasă la fel de vech e- Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor. Nu puteam celebra aceste componente speciale din viața și cultura spirituală a poporului nostru decât într-un mod activ și faptul că tot sudul județului Argeș este reprezentant la un nivel atât de înalt nu poate decât să ne onoreze. Urăm bun venit și oaspeților noștri din județele limitrofe! Să dea Dumnezeu ca acest festival să aibă continuitate mulți ani de acum înainte!”, a transmis Adrian Bughiu, vicepreședintele Consilul Județean Argeș.
De precizat că acest festival a fost prefațat de simpozionul național „Călușul- tradiție în contemporaneitate”, la Complexul cultural Casa mârghienilor din Luca Corbului, în parteneriat cu Asociația civică Pro Mârghia.
Ca o noutate care ne-a bucurat enorm pe noi, cei din Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și membrii din comisia de monitorizare a călușului, acest festival a fost prefațat de un simpozion cu impact național în care specialiștii și-au spus opiniile referitoare la viabilitatea acestui ritual și mai ales la cum este conservat astăzi în vatra satului. Ceea ce se întâmplă acum este spre toată lauda dumneavoastră. Această punere în scenă de către călușari și vătafi înseamnă valorizarea acestui joc, a acestui ritual, a acestui obicei în complexitatea lui, din perspepectiva celor care performează”, a precizat prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Reamintim faptul că obiceiul călușului a fost inclus de către UNESCO pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii.
O noutate a acestei ediții a fost că cetele de călușari au avut ocazia să se voteze între ele.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro