Vlad Barbu a intrat pe piața construcțiilor publice

de | 28.06.2023 21:00 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Pitești, Știri

» Patronul Next Automobile  (Toyota Vâlcea), Vlad Barbu iese din sfera vânzărilor auto şi a construcţiilor private şi îşi adjudecă primul contract de lucrări publice, urmând să reabiliteze Teatrul „Aşchiuţăˮ pentru 13,6 milioane lei.

La începutul săptămânii trecute, s-a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de consolidare și reabilitare a Teatrului „Așchiuță”, clădire veche de peste 100 de ani care, de zeci de ani, nu a mai avut parte de nicio intervenţie majoră în afara unor mici renovări.

Evenimentul a consemnat o premieră şi totodată o surpriză majoră în ceea ce priveşte identitatea constructorului desemnat să execute investiţia, fiind pentru prima dată când acesta participă la o licitaţie publică şi îşi adjudecă un contract cu o instituţie a statului: Vlad Barbu, cunoscut antreprenor pe segmentul dealerilor auto, dar care de ceva ani a dezvoltat afaceri și în sfera construcțiilor private, este managerul firmei care va reabilita și consolida Teatrul „Aşchiuţă”.

ZestWind SRL – new entry pe piaţa licitaţiilor publice

În luna decembrie a anului trecut, Teatrul „Alexandru Davilaˮ, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Argeş, a lansat licitaţia pentru reabilitarea şi consolidarea Teatrului „Aşchiuţă”, aceasta fiind a doua încercare de a găsi un  constructor care să execute lucrările, după ce prima procedură a fost anulată din lipsă de ofertanţi.

La cea de-a doua licitaţie, din fericire, au fost depuse chiar trei oferte din partea a trei asocieri de firme: un consorţiu condus de firma ilfoveană Axa Trans Construct, o asociere al cărei lider a fost Eco Green Light din Bucureşti şi tandemul format din firmele argeşene ZestWind SRL şi Vectrum Solutions.

La începutul săptămânii trecute, s-a pus punct final procedurii de atribuire, contractul în valoare de 11.454.759,21 lei fără TVA (13,6 milioane lei cu TVA) fiind semnat cu asocierea condusă de ZestWind SRL, o firmă complet necunoscută pe piaţa construcţiilor publice. Firma aparţine tânărului antreprenor Vlad-Alexandru Barbu, nimeni altul decât fiul fostului rector al Universităţii din Piteşti, Gheorghe Barbu.

În asociere cu domnia-sa vine o companie din Ștefănești, extrem de puternică în ceea ce privește cifra de afaceri, Vectrum Solution, condusă de Eftimie Popescu, societate care anul trecut a bifat un portofoliu de business de 46.500.000 lei și care are aproape de 100 de angajați.

Cum a ajuns managerul Toyota Vâlcea să reabiliteze Teatrul „Aşchiuţă”

În sfera de business, Vlad Barbu, reprezentantul ZestWind SRL, este asociat – în ultimii mulți ani – cu dezvoltarea uneia dintre cele mai puternice reprezentanțe Toyota, cea din Râmnicu Vâlcea pe care a dezvoltat-o sub sigla Next Automobile și pe care a patronat-o până anul trecut. Această reprezentanță a constituit, în fapt, și prima sa experiență în construcții, ridicând-o din postura de antreprenor general când avea numai 26 de ani.

Dincolo de afacerea din industria auto pe care a manageriat-o cu pasiune, dar și cu rezultate semnificative, tânărul antreprenor (specializat ca inginer în automatică) are expertiză în fonduri europene, în domeniul unor proiecte de construcții civile și industriale, dar și în implementarea unor proiecte arhitecturale speciale. Are deja un portofoliu în construcții din sfera imobiliară și  a fost și creatorul unei companii specializate în producția și montarea de hale industriale, proiect de care s-a ocupat de la zero și care s-a materializat într-un business extrem de profitabil.

Este, de asemenea, artizanul unor proiecte de arhitectură și mobilier care au ajuns în atenția și în paginile revistelor de specialiate, din prisma conceptului și a combinațiilor inovatoare de materiale. În paralel, a lansat ca business primul food truck modern din România, care în prezent operează cinci unități de gen și trei mărci (Buger Van, Meat Busters și Fries Before Guys).

Intrarea sa pe piața lucrărilor publice de amploare este una surprinzătoare, știut fiind faptul că întotdeauna s-a ținut departe de sfera administrativă și politică. Vlad Barbu o descrie însă ca pe o oportunitate de a valorifica potențialul de lucru în materie de construcții într-o perioadă în care proiectele sale de suflet, cele rezidențiale, sunt în stand by.

Pe acest segment, avem în plan realizarea unor noi construcții de tip apartamente și case pentru care am ajuns în punctul procedurilor de urbanism și autorizare, dar nu este o perioadă oportună pentru demararea lucrărilor în această sferă de business, motiv pentru care am hotărât să umplem acest «vid» de moment cu lucrări din sfera construcțiilor de interes public.

Nu sunt pasiunea mea principală, dar reprezintă o oportunitate de lucru și am încredere că proiectul de la «Așchiuță» poate fi realizat bine, în bugetul stabilit și în termenul asumat cu autoritatea”, declară tânărul om de afaceri.

teatrul aschiuta vedere spate

O lucrare complexă de consolidare a unei clădiri vechi de un secol

Firma cu care a mers în procedură și care nu a avut vreo activitate  financiară semnificativă în ultimii ani este aceeași companie care, în trecut, a dezvoltat proiectele imobiliare pe care Vlad Barbu le are în portofoliu.

În numele acesteia, tânărul antreprenor Vlad Barbu își asumă implementarea unui proiect deloc ușor, pentru că – explică domnia-sa – lucrările contractate au o componentă destul de complexă care vizează consolidarea, inclusiv prin subzidiri, a clădirii care adăpostește emblematicul teatru pentru copii și care datează din 1920, fără să mai fi mai suferit de atunci vreo intervenție majoră în materie de reabilitare.

De asemenea, faptul că lucrările vor fi implementate într-o zonă de sit urban care impune condiții speciale crește nivelul de provocare. Chiar și așa, Vlad Barbu se declară optimist cu privire la finalizarea cu brio și la timp a acestei lucrări, în care și-a asumat bună parte din implementare, urmând ca partenerul Vectrum Solutions să realizeze, la rândul său, o componentă.

Capacitatea actualei săli de spectacole va fi mărită prin adăugarea unui balcon pentru spectatori, astfel încât se va ajunge la 120 de locuri. După consolidare, clădirea, care acum este încadrată la risc seismic II, va fi încadrată la un risc seismic de grad IV.

Pe lângă consolidarea structurii de rezistență, va fi amenajată o nouă sală de spectacol, prin adăugarea unui nivel de demisol. La nivelul podului, prin mansardare, se vor amenaja șase cabine pentru actori. În același timp, prin aceste modificări, suprafața utilă a clădirii va fi mărită de la 358 mp la 588 mp.

Teatrul va fi dotat și cu echipamente tehnice moderne. De asemenea, se intenționează să se realizeze și un spațiu de recreere, de genul unei cafenele și cofetării tematice. Termenul de execuție a lucrărilor este de 14 luni de la data primirii ordinului de începere a lucrărilor.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AFACERILE ARGEȘULUI (III). Cătălin Spătaru – singurul argeşean care se bate de la egal la egal cu greii din construcţii

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Județean Argeș | Râmnicu Vâlcea | Teatrul Așchiuță | Toyota | Vâlcea | Vlad Barbu