AFACERILE ARGEȘULUI (III). Cătălin Spătaru – singurul argeşean care se bate de la egal la egal cu greii din construcţii

de | 26.06.2023 21:00 | Știri, Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

AFACERILE ARGEŞULUI ÎN 2022. CONSTRUCȚII

Cătălin Spătaru – singurul argeşean care se bate de la egal la egal cu greii din construcţii

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 2022, în România, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de 2021, ca serie brută, cu 12,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 10,8%. Tendinţa de creştere s-a înregistrat şi la nivelul judeţuluiArgeş, anul trecut fiind lansate mai multe licitaţii de lucrări publice odată cu deblocarea programelor de finanţare, şi s-a reflectat în accelerarea businessurilor din sfera construcţiilor, majoritatea companiilor de profil din judeţ raportând majorări ale cifrelor de afaceri. Aceste creşteri însă în majoritatea cazurilor se datorează nu atât volumului încasărilor, cât mai ales creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Una peste alta, indiferent de vremuri, istoria a demonstrat şi demonstrează în continuare că pe piaţa construcţiilor, o piaţă concurenţială şi extrem de volatilă în ultima perioadă, permanent apar şi se dezvoltă firme noi, în vreme ce altele dispar, doar firmele puternice reuşind să reziste.

General Trust Argeş – afaceri de aproape 200 milioane lei

General Trust Argeş, compania controlată de către omul de afaceri Cătălin Spătaru, a înregistrat anul trecut cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei, apropiindu-se de pragul de 200 de milioane lei. Având în derulare mai multe contracte importante, atât pentru modernizarea de drumuri, cât şi pentru întreţinerea curentă a infrastructurii de drumuri naţionale şi autostrăzi, General Trust Argeş a raportat la finalul anului 2022 o cifră de afaceri de 197,5 milioane lei, cu 51% mai mare decât cea înregistrată în 2021, şi un profit net de peste 15 milioane lei, cu 85% mai mare decât perioada de referinţă.

Cele mai importante contracte în care este angrenată firma lui Cătălin Spătaru sunt cele pentru asfaltarea drumurilor judeţene 703 şi 704 din judeţulArgeş, precum şi acordurile-cadru pentru întreţinerea periodică a mai multor sectoare din reţelele de drumuri administrate de CNAIR.

2-firma-Conim-Lidl-Slatina

Conim Partners – 145 milioane lei din construirea de hipermarketuri Lidl şi Kaufland

Dacă în sectorul lucrărilor publice, General Trust deţine supremaţia în Argeş, la capitolul contracte cu parteneri privaţi conduce detaşat Conim Partners, firma controlată de către oamenii de afaceri Ion Moneanu şi Marian Ciucu. Profitând de expansiunea accelerată a retailerilor Lidl şi Kaufland, care în ultimul an au inaugurat zeci de magazine în întreaga ţară, constructorul Conim Partners SRL, din Curtea de Argeş, face bani grei din amenajarea noilor centre comerciale.

Deşi în 2022 cifra de afaceri a Conim Partners a scăzut de la 161 milioane lei la 145 milioane lei, profitul celor doi asociaţi a crescut spectaculos, de la 1,7 milioane lei în 2021, la aproape 10 milioane lei anul trecut.

Europan Prod – creştere-record: afaceri cu 130% mai mari!

Firma Europan Prod ocupă poziţia a treia în ierarhia firmelor argeşene de construcţii, în 2022, cu afaceri de 96 de milioane lei, cu 130% mai mult decât în 2021, când volumul afacerilor a înregistrat aproximativ 41,5 milioane lei. Deşi este o firmă argeşeană, este o prezenţă destul de rară în licitaţiile din judeţ, fiind în schimb parteneră în proiecte importante de infrastructură din Bucureşti, Constanţa, Dolj, Braşov, Olt şi mai ales Vâlcea.

afaceri constructii arges 2022

► Energomontaj Grup. Compania manageriată de Marian Frâncu a bifat o creştere a businessului de 19 procente, în 2022 raportând o cifră de afaceri de 77 milioane lei, în vreme ce profitul firmei s-a menţinut aproape constant, la aproximativ 1,8 milioane lei. Firma specializată în construcţii civile şi industriale şi una dintre cele mai competitive din domeniul instalaţiilor şi confecţiilor metalice a finalizat anul trecut şi un proiect din fonduri europene, beneficiind de o finanţare de 8,5 milioane lei prin POR, pentru dezvoltarea societăţii prin achiziţia de echipamente performante noi.

G&M Road Building Engineering. Firma argeşeană manageriată de trioul format din soţii George şi Paula Cusă împreună cu Magda Alexandru şi-a concentrat în ultimii ani afacerile în zona Constanţei, acolo unde a obţinut în ultimii ani mai multe contracte de lucrări publice, cu primăria şi Consiliul Judeţean de la malul mării, dar şi cu administraţia portuară sau a canalelor navigabile. De altfel, G&M Road Building Engineering este firma care se ocupă de amenajarea centrului istoric al municipiului Constanţa.

Lucrările pe care le are în derulare au generat în bilanţul companiei G&M Road Building Engineering o cifră de afaceri de 76 milioane lei, faţă de 46,5 milioane lei în 2021, ceea ce reprezintă o creştere a businessului de 64%. De asemenea, şi profitul net a fost superior, câştigurile managementului companiei concretizându-se într-un profit net de 6,6 milioane lei, faţă de doar 300.000 lei în 2021.

► Metabet CF. Firma controlată de omul de afaceri Constantin Pănescu împreună cu cei doi fii ai săi, Cătălin şi Bogdan, are în derulare mai multe proiecte de infrastructură, în special de construcţie a podurilor şi de realizare a terasamentelor de cale ferată, concomitent cu parteneriatele tradiţionale cu companiile din domeniul energetic, pentru care furnizează de ani buni piese metalice de mare tonaj. În 2022, Metabet CF a raportat o cifră de afaceri de 73,7 milioane lei, cu aproape 9 milioane lei mai mică decât în 2021, înregistrând, în schimb, o majorare a profitului net, de la 6,6 la 8,3 milioane lei.

În ceea ce priveşte Alcadibo Trading, a doua mare firmă din portofoliul familiei Pănescu, cifra de afaceri a fost de 30,8 milioane lei, cu 6,8 milioane lei mai mare decât în 2021, în vreme ce profitul a fost de 14,6 milioane lei.

► Group Concif. Pe segmentul lucrărilor publice, în special al asfaltărilor de drumuri, o evoluţie bună a înregistrat firma musceleană controlată de George Răuţoiu, Group Concif, care în 2022 a depăşit pragul de 60 milioane lei. Compania ce are cartierul general în comuna Stoeneşti şi care este implicată în numeroase proiecte de investiţii în zona de nord a Argeşului, dar mai ales în judeţul vecin, Dâmboviţa, a avut, astfel, o creştere de 26%, care însă nu s-a reflectat în profitul net, mai mic cu 30% decât în anul anterior.

► Hidro Argeş. Cel mai importanţ producător de beton din judeţ, Hidro Argeş SRL şi-a crescut volumul afacerilor în 2022, cu 40 de procente. Astfel, firma manageriată de Virgil Pantilică a atins o cifră de afaceri de 59 milioane lei, faţă de 42 milioane în 2021.

► Conarg AG. Una dintre cele mai vechi firme de construcţii din Argeş, Conarg AG, companie înfiinţată de omul de afaceri Vali Vişoiu, continuă să îşi diminueze afacerile, consemnând un nou an în scădere. Astfel, firma care în 2018 şi 2019 înregistra businessuri de peste 130 milioane lei pe an a ajuns astăzi la doar 58 milioane lei, cu un profit net de 4,7 milioane lei. În regres este şi Conarg Construct: astfel, firma care în 2008 reprezenta un adevărat colos pe piaţa construcţiilor, cu un volum al afacerilor uriaş, de 225 milioane lei, a ajuns astăzi la doar 6,4 milioane lei pe an.

► Intens Prest. După un an de regres, compania manageriată de Alexandru Ilie revine pe trend ascendent, bifând cea mai mare cifră de afaceri din istoria de peste trei decenii a companiei. Intens Prest SRL a avut în 2022 afaceri de 57 milioane lei, cu 10 milioane lei mai mult decât în 2021.

► Star Trading Impex. Un salt important transpus într-o dublare a cifrei de afaceri a înregistrat Star Trading Impex. Firma controlată de omul de afaceri Victor Marinescu este angrenată în lucrări publice, cea mai importantă fiind de departe construcţia noului corp al Spitalului JudeţeanArgeş, dar şi în proiecte de investiţii private, precum construcţia celui mai luxos ansamblu rezidenţial din Piteşti, dat anul trecut în folosinţă – Nordmark Residence.

Bilanţul Star Trading Impex pe 2022 este pozitiv pe toate planurile: cifra de afaceri fiind de peste 54 milioane lei, faţă de 28 milioane în anul anterior, iar profitul net a crescut de la 2,5 milioane lei la 3,6 milioane lei.

► Zeus SA. 2022 a fost un an bun pentru omul de afaceri Grigore Dobre, care în ciuda problemelor sale juridice, a reuşit să îşi menţină compania printre cele mai stabile. Aşa se face că anul trecut Zeus SA a înregistrat o cifră de afaceri de 43 milioane lei, cu 5 milioane lei mai mult decât în anul anterior, şi un profit de aproape 3 milioane lei, faţă de doar 500.000 lei în perioada de referinţă.

► Comesad RO. Odată cu finalizarea gazoductului BRUA, proiect în cadrul căruia compania argeşeană deţinută de fraţii Virgil şi Sorin Dumitru a fost implicat, Comesad Ro şi-a mai diminuat volumul afacerilor. Este şi motivul pentru care cifra de afaceri a companiei a scăzut la 27,6 milioane lei, faţă de 33 milioane în 2021.

În ceea ce priveşte divizia de construcţii drumuri din cadrul grupului, Comesad Drumuri a raportat o cifră apropiată de cea din anul anterior, de 29,4 milioane lei, cu un profit substanţial în schimb, de 4,5 milioane lei.

►Selca SA. În 2022, compania manageriată de Cristian Hideg a avut o cifră de afaceri de 29 milioane lei, în creştere cu 25%, şi un profit net de 1,9 milioane lei, de asemenea mai mare, cu 40%.

►Kranz Eurocenter. Firma omului de afaceri Corin Boian a terminat anul trecut cu 27,5 milioane lei, aproape la fel ca în 2021, însă a avut parte de un profit dublu, acesta crescând de la 1,1 milioane lei la 2,4 milioane.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AFACERILE ARGEŞULUI (II). Dolo Trans Olimp – a doua cea mai mare companie de transport din ţară

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: