Medic de la Spitalul Judeţean – condamnat definitiv în DOSARUL ŞPĂGILOR PENTRU CONCEDII MEDICALE FICTIVE

de | 27.06.2023 19:00 | Din ediția tipărită, După locație, Eveniment, Importante, Pitești, Știri

În urmă cu patru ani, un imens scandal zguduia cel mai mare spital din judeţ. Medici, asistente, infirmiere, dar şi pacienţi – în total nu mai puţin de 50 de persoane – au fost trimişi în judecată la începutul anului 2019, de către procurorii Parchetului Tribunalului Argeş, într-un dosar ce corupţie ce a vizat acordarea a sute de adeverinţe şi certificate de concedii medicale false în schimbul a diferite sume. În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Pitești a pronunţat sentinţele definitive, printre inculpaţii condamnaţi numărându-se şi un medic de la UPU.

Procurori: mita varia de la un pachet de cafea la sume de ordinul miilor

În luna mai a anului 2018, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, coordonaţi de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, descindeau în forţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, trei infirmiere de la Unitatea de Primiri Urgenţe – Ionica Daniela Moca, Gazela Sandu și Daniela-Gabriela Gheorghe fiind reţinute şi, ulterior, arestate.

După cum a declarat, la momentul acţiunii, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan, „în schimbul unor sume de bani sau diverse bunuri, infirmierele întocmeau în mod fictiv diferite documente medicale, pe o plajă variată, începând de la certificate pentru concediu medical sau fișe de analiză pentru preschimbarea permisului de conducere, pentru expertizarea muncii. Bunurile primite variau în funcţie de tipul documentelor şi frecvenţa solicitărilor din partea acelei persoane, mergând de la un pachet de cafea până la sume de ordinul miilor, respectiv 3.500 lei, aşa cum am stabilit noi că ar fi suma încasată de una dintre infirmiere pentru aceste activități ilicite”.

5 medici argeşeni – pe lista inculpaţilor

Ancheta i-a condus rapid pe investigatori la acei medici ale căror parafe apăreau pe documentele medicale fictive, cele mai multe având ştampila medicului Nicoleta Nistor, de la UPU.  Potrivit anchetatorilor, Nicoleta Nistor ar fi eliberat nu mai puţin de 67 de concedii medicale fictive pentru zeci de pacienţi, fără ca aceştia să fie supuşi vreunui consult.

„Inculpata Nicoleta Nistor – medic – a atestat în conţinutul fişelor pacienţilor că aceştia s-au prezentat la secţia UPU, au fost evaluaţi, li s-a stabilit un diagnostic şi li s-a aplicat un anumit tratament, aspecte nereale, întrucât pacienţii nu fuseseră prezenţi spre a fi consultaţi de medic, pentru ca acesta să poată să constate afecţiunea menţionată în cuprinsul înscrisului, prin semnarea şi parafarea înscrisului acesta fiind apt a produce consecinţe juridice” – se arată în dosar.

Deşi procurorii au susţinut că doctoriţa de la Urgenţe ar fi primit câte 50-100 lei pentru fiecare concediu medical fictiv eliberat, în final această suspiciune nu s-a concretizat în acuzaţia de luare de mită, ea fiind învinuită doar de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată.

Dacă de acuzaţia de abuz a scăpat, fiind achitată, în ceea ce priveşte cea de fals intelectual în formă continuată dr. Nicoleta Nistor a fost găsită vinovată şi condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare atât de către Tribunalul Argeș, unde s-a judecat fondul cauzei, cât şi la Curtea de Apel, care a respins apelul doctoriţei ca nefondat, menţinând astfel sentinţa iniţială. De asemenea, potrivit deciziei rămase definitive, medicul Nicoleta Nistor trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, fie în cadrul Primăriei Piteşti, fie la Primăria Bascov.

În 2018, după izbucnirea scandalului, Spitalul Judeţean a încercat să o dea afară pe doctoriţa Nistor, însă aceasta a anulat în instanţă decizia de concediere.

Ortopedul Sergiu Arman a fost achitat!

dr sergiu arman2

În ceea ce îl priveşte pe medicul Sergiu Arman, pentru acesta apelul a venit cu o veste bună, deoarece acţiunea sa a fost admisă de Curtea de Apel Piteşti, ortopedul scăpând de pedeapsa cu închisoarea pe care o primise la prima instanţă: „Înlătură soluţia de condamnare a inculpatului Arman Sergiu la pedeapsa de un an şi șase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, […] dispune încetarea procesului penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual în formă continuată” – se arată în încheierea şedinţei din 12 iunie 2023.

De asemenea, alţi trei medici aflaţi pe lista inculpaţilor – oftalmologul Marion Martin, pediatrul Maria Iordache şi medicul de urgenţe Valentina Neacşu – au fost achitaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual încă din procesul de fond, de la tribunal, şi s-au ales doar cu avertismente.

6 ani cu executare pentru una dintre infirmiere

Cele mai multe capete de acuzare figurează în dreptul infirmierei Daniela Moca, cea prin mâinile căreia treceau cele mai multe dintre actele falsificate, dar şi grosul „atenţiilor”. Acuzată de trafic de influenţă în formă continuată şi instigare la fals intelectual, infirmiera a primit şi cea mai mare condamnare, de altfel singura cu executare, de şase ani închisoare.

Alte două angajate ale Spitalului Judeţean, infirmiera Daniela Gheorghe şi îngrijitoarea Gazela Sandu, s-au ales cu câte un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, precum şi cu interzicerea dreptului de a-şi mai exercita meseria în sistemul public de sănătate, apelurile acestora fiind respinse.

La rândul ei, asistenta Liliana David a rămas cu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, precum şi cu interdicţia de a mai profesa, în vreme ce Gheorghe Cavaler, şofer la Spitalul Judeţean, a primit doi ani şi jumătate cu suspendare.

În ceea ce îi priveşte pe pacienţii acuzaţi că au oferit bani sau bunuri în schimbul documentelor medicale fictive şi care s-au folosit de acestea pentru a obţine diverse beneficii personale, unii au primit pedepse cu suspendare, alţii au fost achitaţi.

A fost menţinută, de asemenea, şi decizia Tribunalului Argeş de anulare a tuturor documentelor medicale obţinute în schimbul şpăgilor, sute de certificate pentru concedii medicale, foi de prezentare la UPU, fişe medicale pentru preschimbare permis auto, referate medicale, rapoarte şi buletine de analize fiind desfiinţate în totalitate, chiar şi bilete de ieşire din spital completate pentru internări fictive.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Adjuncta Direcţiei Generale Anticorupţie este argeşeancă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: