A crescut numărul angajaților în Argeș

de | 28.11.2022 07:45 | Știri, Administrație, După subiect, Județean

O gură de aer s-a resimțit și în economia din Argeș încă din luna septembrie. Astfel, potrivit celor de la Direcția Județeană de Statistică Argeș numărul salariaților din județul Argeș a fost  la 30 septembrie de 159.052 persoane, în creștere cu 256 persoane față de finele lunii august 2022. Totodată, argeșenii au încasat mai mulți bani, însă nu suficienți pentru a acoperi creșterea prețurilor.

Evoluția ascendentă a efectivului de salariați s-a manifestat cu aceeași intensitate în toate sectoarele economice. Majoritatea salariaților activează în servicii (52,1%), urmați de cei din industrie şi construcţii (46,1%) și de cei din agricultură, silvicultură şi pescuit (1,8%). Potrivit statisticii numărul salariaților a crescut și comparativ cu aceiași lună a anului trecut cu 373 de persoane, urmare a dinamicii pozitive înregistrate în sectoarele servicii și agricultură, silvicultură şi pescuit.

48 lei în plus la salariu

În ceea ce privește câştigul salarial mediu net, acesta a fost de 3.523 lei, în creștere cu 48 lei față de luna august 2022. Din păcate această creștere nu acoperă prețurile ascendente la produsele de bază. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna august 2022 au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru ziua petrolistului), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), mai arată cei de la Direcția Județeană de Statistică Argeș. Din păcate câștigul salarial realizat în județul nostru în luna septembrie 2022 a fost mai mic comparativ cu realizările salariale medii la nivel național atât în valoare brută (-12,1%), cât și în valoare netă (-12,0%).

Cum stăm cu șomajul

De cealaltă parte statisticile indică și o creștere a numărului șomerilor înregistrați la data de 30 septembrie. Astfel, la AJOFM Argeș au fost înregistrați 8.007 persoane, în creștere cu 73 persoane față de sfârșitul lunii august și în scădere cu 247 persoane comparativ cu luna septembrie 2021. Structura pe sexe a șomerilor înregistrați reflectă o ușoară predominare numerică a bărbaților, aceștia având o pondere de 52,1% în totalul șomerilor înregistrați. Rata şomajului înregistrată la 30 septembrie în Argeș a fost de 3,5% depășind media înregistrată la nivel național de 2,9%.

Foto descriptiv. Sursa: Foto Stiri de Cluj

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Decizie drastică luată de Kaufland și Lidl!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: