Actorul Adrian Titieni, la Pitești: Mi se pare nedrept și nefiresc că scriitorii ruși au fost scoși din teatru

de | 22.03.2022 08:51 | Cultură, Pitești, Știri

La finele trecute, studenții de la „Artele spectacolului (actorie)” și-au susținut spectacolul de licență în sala Studio a Teatrului „Alexandru Davila”. În sală au fost prezenți colegi de an, directorul teatrului Felix Goldbach, regizorul Bogdan Cioabă, scenografa Cristina Ciucu, rectorul Dumitru Chirleșan și actorul Adrian Titieni, coordonatorul anului III.

,,Am înțeles că foarte mulți ruși au fost scoși din repertoriile teatrelor, din repertoriile unor filarmonici

Întâmplător, piesa pe care s-a jucat -„Stele în lumina dimineții – aparține scriitorului rus Alexandr Galin. Ca o coincidență amară, subiectul avea multe similitudini cu ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia, mai exact cu cenzura, păstrarea aparențelor și cu lipsa oricărei empatii. Actorul Adrian Titieni a declarat că, deși unele teatre au decis să scoată din repertoriu scriitorii ruși, el a optat să nu o facă pentru că… „e nedrept și nefiresc”.

Traversăm vremuri tulburi. Suntem o societate sensibilă, dar sensibilă la noi înșine, ceea ce nu e bine. Educația ar trebui să te învețe să fii sensibil și la celălalt sau mai ales la celălalt. Până în acest moment, omenirea nu a înțeles această lecție. Ar fi trebuit ca educația noastră de până acum să conțină o valoare importantă: viața. Avem valori din ce în ce mai sofisticate, mai europene, suntem excesivi și riguroși în respectarea acestor valori, dar uităm că viața este valoarea supremă. Dacă am ști asta, nu am traversa ceea ce traversăm astăzi, doar că omenirea nu și-a învățat lecția.

Opțiunile noastre repertoriale, textele, sunt pretexte pentru ca studenții să își creeze un arsenal de mijloace bogat, divers. Această piesă a lui Aleksandr Galin a fost aleasă înainte de ceea ce se întâmplă astăzi, lângă noi, dar nu ne-am gândit nicio clipă să renunțăm la piesă pentru că Aleksandr Galin se revendică din Federația Rusă, din Uniunea Sovietică mai precis, pentru că el aparține unei alte culturi. Am înțeles că foarte mulți ruși au fost scoși din repertoriile teatrelor, din repertoriile unor filarmonici. Mi se pare nedrept și nefiresc.” a declarat Adrian Titieni.

Adrian Titieni - Actorul Adrian Titieni, la Pitești: Mi se pare nedrept și nefiresc că scriitorii ruși au fost scoși din teatru

,,Trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională”

Și Mircea Rusu, directorul Teatrului Național București, a declarat că nu ar scoate din programul teatrului piesele scrise de dramaturgi ruși, dacă i s-ar solicita acest lucru.

„Nu admit așa ceva. Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac. Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională. Cultura rusă l-a dat pe dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel. Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei.

Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați.” a declarat directorul Teatrului Național București.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe personalități care activează în sectorul cultural au condamnat agresiunile rusești. Unele dintre ele și-au dat demisia din instituțiile de cultură în care lucrau. Altele, care au o opinie favorabilă despre conflict, au fost înlăturate.

Cine este Aleksandr Galin

Aleksandr Galin este unul dintre cei mai buni dramaturgi ruși, regizori și scenariști contemporani. A absolvit institutul de Artă din Lenningrad, apoi a lucrat ca actor și regizor la o seamă de teatre din Moscova și Lenningrad. Piesele lui se bucura de un mare succes internațional, ele fiind montate în peste 200 de teatre din CSI, precum și în multe teatre celebre din Europa, America, Asia.

Aleksandr Galin este decorat cu cateva medalii peste hotare printre care ,,Ambasador al Artei” – S.U.A. și medalia ,,Sir Lawrence Olivier”-Marea Britanie.

Sursa foto: UPITmedia.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: