anchetaonline.ro

Piesă de teatru pusă în scenă de CJ Argeș: Directorul Goldbach A FOST DEMIS, nu și-a dat demisia!

de | 14.03.2022 15:16 | Administrație, Cultură, Eveniment

  • Piesă de teatru penibilă, cu personaje reale, pusă în scenă la Consiliul Județean
  • Directorul Goldbach A FOST DEMIS, nu și-a dat demisia!

Adrian Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș:

La finalul lunii precedente, după discuțiile pe care le-am avut cu domnul manager, am reținut faptul și am înregistrat o solicitare a domniei sale de încheiere a contractului de management cu acordul părților, întrucât domnia sa este implicat în anumite proiecte personale pe zona de cultură, care este posibil să interfereze și pe viitor cu activitatea culturală a Consiliului Județean.

Desigur, oarecum am fost luați pe nepregătite, dar bineînțeles respectăm dorința domniei sale. Colaborarea noastră a fost una bună și bazată pe respect, o comunicare bună în cea mai mare parte a timpului. Ce trebuie reținut: că ușile rămân deschise și din partea domniei sale, și a noastră (…).

Adrian Bughiu vice CJ Arges

Adrian Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș

Felix Goldbach, manager (încă) Teatrul „Al. Davilaˮ:

Mă bucur că astăzi suntem împreună și că putem spune doar adevărul (…).Vă mulțumesc pentru colaborare urându-i succes celui sau celei care va prelua, pe viitor, postul de manager al Teatrului Davila (…).

„O demitere pierdută!”

După cum puteți citi mai sus, așa sună – pentru publicul larg – un moment de adio între conducerea Consiliului Județean și directorul de numai 10 luni al Teatrului „Al. Davilaˮ, Felix Goldbach. Un spectacol pus în scenă cu măiestrie, dar care sfidează întru totul realitatea.

Actul 1: Goldbach era numit anul trecut la conducerea instituției în urma unui concurs care a stârnit numeroase controverse publice, nu atât din cauza organizării (deși au fost destule discuții și pe marginea acesteia), ci pentru că declanșa înlocuirea de la Teatrul „Davilaˮ a unuia dintre cei mai iubiți și susținuți manageri de până acum, actorul Bebe Cotimanis. Deși anunțase numeroase proiecte și planuri de viitor, după niciun an (din cei 3 câștigați prin concurs), Felix Goldbach avea să surprindă – săptămâna trecută – anunțându-și… demisia.

Adrian Bughiu_Felix Goldbach

Adrian Bughiu (stânga) împreună cu Felix Goldbach

Actul 2: A urmat o conferință de presă comună cu reprezentantul Consiliului Județean, vicepreședintele Adrian Bughiu, din care sunt redate fragmentele înduioșătoare de mai sus, în care vicele invocă, cu tristețe, motivele personale care au determinat retragerea managerului de la Teatru, iar acesta mulțumește pios instituției pentru suportul permanent acordat. Așa arată, așadar, povestea spusă publicului larg care a urmărit cu emoție nesfârșită derularea evenimentelor, dar în care s-a scăpat din vedere un mic detaliu…

NU ȘI-A DAT DEMISIA, CI A FOST DAT AFARĂ!

Antractul. Pauza (uitată) dintre acte:

Vă înaintăm alăturat, în copie, dispoziția președintelui Consiliului Județean Argeș numărul 107/04.03.2022 privind încetarea contractului de management între Consiliul Județean Argeș și domnul Felix-Constantin Goldbach, manager al Teatrului Alexandru Davila Pitești.”

Așa suna, sec și scurt, documentul prin care directorul Felix Golbach era notificat, din data de 4 martie, cu șase zile înainte ca domnia sa să anunțe, emoționat și emonționant, că… și-a dat demisia.

În actul emis de ordonatorul principal de credite al Teatrului „Davilaˮ se arată clar că  președintele CJ Argeș a semnat dispoziția de încetare a mandatului de management încheiat între instituție și Felix Goldbach, fără prea multe explicații privind motivele care au stat în spatele acestei decizii. Decizie survenită brutal la nicio o treime din perioada de mandat pe care Goldbach o avea câștigată prin concurs. De ce a ales managerul să ia act de această hotărâre fără altă reacție și să încerce să iasă din scenă cu altă poveste decât cea reală rămâne un mister. Din orgoliu, din teama de a intra într-un război cu CJ Argeș, din teama de a nu fi afectat de o eventală evaluare… nefavorabilă în viitoarea carieră… Speculațiile sunt multe. La fel și poveștile înduioșătoare de adormit copiii anunțate în conferința de după anunț, cea în care vicele Bughiu a mimat o afecțiune teribilă și o lacrimă în colțul ochiului, iar Felix Goldbach a mulțumit CJ Argeș că „se spune doar adevărul”.

Cine vine interimar?

Acum, personalul Teatrului „Davilaˮ așteaptă cu sufletul la gură evoluția acestei povești neașteptate și emoția este cu atât mai mare, cu cât, la finele săptămânii trecute, s-a vehiculat că la conducerea instituției va veni, cel puțin interimar, Lorena Toma, fosta șefă a Casei de Cultură Bascov.

Nu mai vreau să aud de domeniul cultural nici în Argeș, nici în alt județ. Cultura la stat nu mai este un domeniu al viitorului. Este subfinanțată. Eu am cariera mea juridică, lucrez în privat și nu am niciun gând să mai revin. Le mulțumesc celor cu zvonurile, dar le spun că nu sunt interesată de așa ceva.”, ne-a declarat Lorena Toma.

Un alt zvon, care dă fiori reci colectivului artistic din Teatru este că vor avea soarta Centrului Cultural Județean și vor fi comasați cu Școala Populară de Arte, ceea ce ar duce la un buget și mai mic alocat pentru producții și, probabil, la eliminarea unor angajați din schemă. Aceștia sunt învățați cu condiții vitrege, create de bugetul mic pus la dispoziție, dar nu și-ar dori să ajungă mai rău decât atât. Realitatea din spatele cortinei este că artiștii joacă pe scenă cu costume, accesorii și pantofi aduși de acasă, pentru că Teatrul nu are fondurile necesare să le achiziționeze, iar ei au acceptat acest compromis de teamă că altfel nu se vor mai face producții și își vor pierde locul de muncă.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: