A început o nouă sesiune parlamentară, iar deputatul Adrian Miuțescu (Forța Dreptei) ne-a declarat că deja a făcut demersuri în parlament pentru a depune un nou proiect ce are ca temă finanțarea partidelor și că se lucrează intens la unul ce are în vedere noua organizare administrativ-teritorială a României. Dacă până acum nu a dorit să dea prea multe detalii despre ce se întâmplă la PNL, partid în care a petrecut ultimele trei decenii din viață, de această dată a acceptat să tragă o concluzie, fiind destul de critic la adresa foștilor colegi.
- A trecut aproape un an de când v-ați separat de PNL și ați demarat un nou proiect politic. Care este imaginea pe care o aveți acum față de vechiul partid al cărui președinte ați fost?
– Concluzia mea, după acest interval de timp, este că PNL și actuala conducere pur și simplu au predat PSD-ului, aproape în totalitate, conducerea administrativă a județului și ei s-au concentrat pe niște interese ale unei camarile, pentru a-și păstra pozițiile în partid și la nivelul conducerii PNL. Majoritatea directorilor de deconcentrate liberali au fost schimbați din funcție și acestea au fost date către PSD.
Este inacceptabil ca pentru funcția de prefect să dai toate instituțiile la PSD! Este de neînțeles! Camarila din jurul președintei, formată din prieteni, consiliere, colegi de liceu, a fost promovată în funcții în detrimentul partidului liberal, ca organizație.
Am văzut că au pierdut și o funcție de viceprimar, de la Câmpulung, unde domnul Zaharia și-a dat demisia și nici vicele de la Pitești, Gelu Tofan, nu stă prea bine, fiind amenințat cu excluderea. Aceasta este o primă concluzie.
- La ce funcții vă referiți mai exact când spuneți că au fost predate PSD-ului?
– Este vorba de cele mai importante instituții unde aveam manageri PNL, iar acum sunt de la PSD: învățământ, ITM, RAR, Cadastru, cele de control. Deși nu se mai discută acest aspect în condițiile în care eu am fost acuzat că am pus membri PNL în funcții și acum se stă cu batista pe țambal, au făcut negocierile pe sub masă. Nici noi nu suntem orbi sau surzi și vedem foarte bine mișcările. Cine a negociat în numele PNL a făcut-o foarte prost. Este o mare greșeală ca – pentru o funcție de prefect – să cedezi toate deconcentratele. Dacă stau să analizez și prestația prefectului pentru care s-au sacrificat restul direcțiilor, consider că este una care frânează administrația județeană. Iar aici vin și cu exemple: relația tensionată cu primarul Piteștiului și cu Consiliul Județean, prin afirmațiile făcute referitor la repartitoare, canalizare și contractul „Lapte-cornˮ. Apoi sunt intervențiile făcute în ceea ce privește investiții importante: bulevardul Pardon, autrostrada, prin dispunerea unor măsuri ascunse în spatele legalității, care au blocat proiecte, frânând dezvoltarea județului. Repet, ceea ce se întâmplă nu este în regulă, iar pe mine ca parlamentar și chiar ca cetățean al județului mă îngrijorează, pentru că se întâmplă lucruri care fac rău comunității noastre.
M-am abținut să fac aprecieri referitoare la situația politică, dar nu mai pot să rabd și să nu trag o concluzie amară văzând ceea ce se întâmplă.
- Că tot vorbim de județ, cum vedeți perioada următoare pentru societatea argeșeană?
– Am făcut o inventariere a problemelor administrative recente și țin să atrag atenția asupra unor lucruri care afectează atât bunul mers al vieții sociale, cât și bugetul fiecăruia. Din ianuarie abonații Apă Canal vor avea de suportat o majorare cu 14% a prețului serviciului de furnizare oferit de operator. De asemenea, mă îngrijorează situația persoanelor cu venituri reduse, branșați la Temo Calor, care vor avea de plătit pentru încălzirea a două camere circa 700 – 800 lei, în condițiile în care gigacaloria acum este 385 lei, cu șanse mari de majorare a tarifului.
Acum, recent, m-a șocat lipsa de reacție a autorităților locale pe marginea subiectului din Ziua Crucii când a fost dezvelit un monument dedicat eroilor SRI și ai securității. Poate că există explicații logice care nu au fost date. Asta ține de imaginea județului la nivel național, care lasă de dorit.
Vom propune ca partidele politice să fie finanțate doar în campanii, nu și în restul anilor, când folosesc banii ca să își spele imaginea plătind bani grei la televiziuni
- Pe 1 septembrie a început sesiunea parlamentară. Cu ce proiecte ați făcut debutul?
– Am fost foarte fericit că proiectul parlamentarilor Forța Dreptei pe măsura Kurzerbait a trecut de comisia de industrii și a primit aviz pozitiv în comisia în care mă aflu. Am mulțumit colegilor din toate partidele pentru că au înțeles necesitatea lui. Pentru compania Dacia, care pe parcursul unei vizite la uzină ne-au cerut sprijinul pentru prelungirea acestui program, înseamnă o plasă de siguranță, care le poate oferi în situații de criză posibilitatea unui sprijin din partea Parlamentului și a Guvernului.
Vom lucra în continuare la proiecte pe care le-am anunțat, cum este noua împărțire administrativ- teritorială a României, însă este un document laborios și de durată. De asemenea, am depus și proiectul pentru anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care, din nefericire, este blocat la conducerea celor două Camere și nu se mișcă deloc.
Avem în plan un proiect privind finanțarea partidelor politice. Am rămas șocat că 70% din banii de la PNL și PSD s-a dus la televiziuni, pentru ca partidele respective să își cosmetizeze imaginea, deformând realitatea în fața opiniei publice, cu bani de la noi. Vom cere finanțarea doar în perioada campaniilor și, în rest, pe cont propriu. Mi se pare inadmisibil să primească atâția bani ca cei din conducerea partidelor să își spele imaginea. Noi chiar avem un caz aici, condamnarea deputatului Drăghici, care a venit tot ca urmare a cheltuirii banilor din subvenția pentru partid.
Președintele Ludovic Orban este așteptat în Argeș
- Ce înseamnă Forța Dreptei, ca organizații, în plan județean?
– La nivel județean, cred că până în primăvara următoare vom avea organizații în toate localitățile. Acum lucrăm la municipii, orașe și comunele cu peste 5.000 de cetățeni. În perioada următoare, vom inaugura sediile organizațiilor din Câmpulung și Curtea de Argeș, unde avem o conducere colectivă, constituită în birouri municipale.
În octombrie, președintele Ludovic Orban va avea o vizită de lucru în Argeș.