Omul de afaceri Sorin Gomoiu – trimis în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor europene

de | 29.07.2022 21:30 | Eveniment

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti i-au trimis recent în judecată pe omul de afaceri Sorin Gomoiu şi pe soţia sa, aceştia împreună cu o altă persoană fiind acuzaţi de fraudarea fondurilor europene. Potrivit DNA, cei trei, prin intermediul firmei SC Cristal New Investments SRL, s-ar fi folosit de documente şi declaraţii false pentru a accesa bani europeni prin AFIR, în vederea implementării a două proiecte. Prejudiciul este estimat la peste 1,2 milioane lei.

Procurorii acuză folosirea de acte false

Banii europeni reprezintă pentru firmele mici şi mijlocii şansa de a-şi dezvolta afacerile, în ultimii ani numeroşi antreprenori argeşeni exploatând această oportunitate. Din păcate, pentru unii dintre ei borcanul cu miere al fondurilor europene s-a dovedit o tentaţie mult prea ispititoare, căreia nu i-au putut rezista, fiind dispuşi să depăşească chiar limitele legii pentru a beneficia de mult doritele finanţări nerambursabile.

Lista societăţilor suspectate că ar fi primit necuvenit astfel de fonduri include, de ceva timp, şi SC Cristal New Investments SRL din Călineşti, firmă controlată de omul de afaceri Sorin Gomoiu, fiul regretatului dirijor Gheorghe Gomoiu, şi administrată de soţia acestuia, Denisa Gomoiu.

„În contextul implementării a două proiecte intitulate «Înfiinţare seră de legume cu sistem de irigaţii» şi «Fabrică de îmbuteliere apă plată şi apă carbogazoasă», în perioada 2014-2015, una dintre inculpate, în calitate de asociat unic şi administrator al SC Cristal New Investments SRL şi beneficiind de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (contract de execuţie lucrări, procese-verbale, devize oferte, acte adiţionale, diverse formulare etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obţinut pe nedrept, pentru cele două proiecte, fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.248.675 lei” – se arată în rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA Piteşti.

Sorin si Denisa Gomoiu

Sechestru pe avere şi banii din conturile afaceristului

Afaceristul Sorin Gomoiu şi soţia sa, Denisa Gomoiu, împreună cu Ramona Constantin au fost trimişi în judecată în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, comisă în forma autoratului şi a complicităţii.

DNA a pus sechestru pe toate bunurile inculpaţilor, inclusiv pe banii din conturile bancare. De asemenea, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.), instituţia prin intermediul căreia s-au acordat banii europeni, s-a constituit parte civilă în dosar, cerând restituirea finanţării nerambursabile, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data decontării fiecărei tranşe de plată până la data plăţii efective.

Dosarul afacerii Cristal New Investments SRL a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeş, într-o primă fază judecătoarea Patricea Lorela Soare formulând cerere de abţinere de la soluţionarea dosarului penal nr.2821/109/2022, cerere respinsă de instanţă. Procesul urmează să înceapă în toamnă, primul termen la camera preliminară fiind programat pe 5 septembrie.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primarul piroman de la Beleţi-Negreşti – mutat din puşcărie în arest la domiciliu

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: AFIR | DNA | Sorin Gomoiu | Tribunalul Argeș