Agenții imobiliari vor fi atestați și obligați să dea examen la fiecare 3 ani!

de | 05.11.2023 23:20 | Județean, Din ediția tipărită, Lifestyle

  • Proiectul de lege privind agentul imobiliar la un pas de legiferare!

Schimbare radicală pentru piața imobiliară. Legea agentului imobiliar reglementează activitatea de intermediere imobiliară, precum și modalitatea de organizare și funcționare a profesiei de agent imobiliar. Legea este așteptată de trei decenii de către jucătorii din piață, iar acum este pe punctul de a se materializa, proiectul fiind pe masa comisiilor din Camera Deputaților, încă din luna mai. Printre noutățile pe care le va aduce este recunoașterea oficială a acestei profesii, care va putea fi exercitată atât de către persoane fizice, cât și juridice.

Alexandru Sandu, broker al companiei imobiliare iNEX, un nume de experiență în domeniu la nivelul Argeșului, susține că modificările sunt cât se poate de binevenite și vor oferi transparență în relație cu consumatorii, dar va pune accent și pe profesionalizarea domeniului imobiliar.

Cel mai important beneficiu este acela că nu mai poți deveni agent imobiliar peste noapte. Poți exercita această profesie doar dacă ai urmat cursuri acreditate de Ministerul Muncii și al Educației. O altă nouă condiție va fi înscrierea într-un Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), care se va înființa și unde vei putea fi verificat dacă îți exerciți profesia legal sau nu. Astfel, orice intermediar imobiliar va răspunde de ceea ce face și prezintă, iar prin aceste noi obligații se vor elimina anunțurile mincinoase. Agenții imobiliari vor lucra precum un avocat, notar sau contabil, pe baza de înregistrare fiscală a persoanei fizice și nu a firmei. Agenții imobiliari vor fi calificați și obligați ca la fiecare trei  ani să dea examen pentru a redobândi calitatea de agent.”, ne-a explicat Alexandru Sandu, broker imobiliar iNEX.

Formarea profesională va presupune cursuri de 180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore de practică. De asemenea, agenții imobiliari vor fi reatestați la un interval de trei ani de la efectuarea formării profesionale continue, ce vor necesita alte 40 de ore de curs și eliberarea unei adeverințe în acest sens.

Printre alte noutăți ce vor fi aduse de către noul act normativ se mai află și obligația încheierii contractelor scrise cu clienții, prin care se stabilește cadrul legal, drepturile și obligațiile părților. De asemenea, protecția clienților va fi garantată prin faptul că agenții imobiliari vor trebui să aibă o asigurare de răspundere civilă profesională. Se stabilesc și norme clare de conduită pentru agenții imobiliari în relația cu clienții lor, abateri disciplinare și sancțiuni, precum și obligații de informare în legătură cu tranzacțiile imobiliare.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-au dublat infracțiunile privind traficul și consumul de droguri

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Sandu