Alertă alimentară! Înghețată retrasă din marile magazine

de | 06.08.2022 09:42 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Asociația Pro Consumatori trage un semnal de alarmă, după ce au fost retrase mai loturi de înghețată Haagen-Dazs din mai multe magazine din România. Este vorba despre înghețata cu extract de vanilie, care, conform ANSVSA, a depășit cu 1970 de ori limita detectabilă a oxidului de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa.

Astfel, înghețata a fost retrasă din lanțurile de magazine în urmă cu trei săptămâni.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din îngheţata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1767 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg şi 19,7 mg/kg”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori într-un mesaj postat pe Facebook.

inghetata alerta alimentara - Alertă alimentară! Înghețată retrasă din marile magazine

Înghețata Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, a fost retrasă din următoarele magazine:

– Mega Image: 1.323 de magazine;
– Carrefour: 224 de magazine;
– Kaufland: 154 de magazine;
– Auchan: 34 de magazine;
– Selgros: 22 de magazine;
– Cora: 10 magazine.

Oxidul de etilenă este considerat cangerigen, fiind o substanță care poate provoca limfom, leucemie, cancer de sân sau de stomac, potrivit sursei citate.

Din 1991, această substanță este interzisă ca pesticid în întreaga Uniune Europeană, iar mai târziu, din 2011, nu a mai fost acceptată în nicio cantitate prezenţa oxidului de etilenă în furaje și alimente.

Oxidul de etilenă este clasificat de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency – ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac şi cancer de sân) şi toxic pentru funcţia de reproducere”, adaugă sursa citată.

Foto descriptiv Impact.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pitești: De la petrecere la spital! Tânăr căzut de la etaj

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole