Alina Gorghiu: ”Stimularea natalității reprezintă o prioritate”

de | 22.05.2023 16:10 | Știri, Economic, Județean, Național, Politic

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a vorbit astăzi despre proiectului de lege privind creșterea natalității. Proiectul este legat de propunerea de reducere a cotei de TVA la 5% la diverse articole și produse pentru copii. Gorghiu a anunțat că acest proiect a avut susținerea Comisiei de Buget-Finanțe, iar raportul este favorabil și va fi supus astăzi votului. Găsiți aici declarația.

”Al treilea punct este un proiect extrem de important, despre care, din păcate, se vorbește puțin în România. Este legat de tema natalității, de încurajarea familiilor tinere să facă copii, de a le asigura pârghii astfel încât să crească acești copii. Nu se învârte totul în jurul rotativei guvernamentale sau în jurul schimbărilor politice, ci cred că noi, oamenii politici, ar trebui să discutăm mult mai mult despre proiecte sănătoase pentru societatea românească și pentru familiile din România. Proiectul despre care vă vorbesc este legat de propunerea de reducere a cotei de TVA la 5% la diverse articole și produse pentru copii. Este un proiect la care țin foarte mult. M-am implicat și eu și colegii mei foarte mult. A avut susținerea Comisiei de Buget-Finanțe. Raportul este favorabil și va fi supus astăzi votului, pentru că stimularea natalității reprezintă o prioritate. Ce presupune reducerea aceasta de TVA? Presupune o reducere pentru o serie de produse destinate copiilor și pentru livrarea de scaune auto pentru copii, încurajează achiziționarea și utilizarea lor așa cum prevede legea și contribuie la creșterea siguranței rutiere. A mai fost un amendament extraordinar de bun, formulat de doamna președintă Anca Dragu, un amendament care prevede scăderea TVA și la scaunele pentru cărucioarele sau fotoliile rulante pentru persoanele cu handicap. O consider o îmbunătățire a acestei legi pe care am depus-o, pentru că, așa cum știți, criza demografică este un eveniment, o realitate tristă a Europei în care trăim, iar în România e o problemă extrem de apăsătoare”, a precizat Alina Gorghiu.

”E nevoie de un sistem previzibil și facil pentru asistență”

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a mai vorbit și de cheltuielile pe care o familie le are în primul an de viață a copilului nou-născut. ”Am să vă dau o cifră legată de realitatea în care trăim în România. Analiștii financiari estimează că o familie cheltuiește, în medie, 16.000 lei pe an, în primul an de viață a copilului nou-născut, în condițiile alăptării exclusive la sân în primele șase luni și fără a pune la socoteală banii cheltuiți pentru imunizări. Deci pe lângă costurile periodice, cum ar fi alimentele pentru sugari și nu numai, articole de îmbrăcăminte, șervețele, scutece, apare și această nevoie a achiziționării de scaune, de obiecte de mobilier, articole de transport, precum cărucioare și scaune de mașină. E nevoie de un sistem previzibil și facil pentru asistență, motiv pentru care acest proiect de lege, sper eu că de la 01/01/2024, va fi un ajutor real pentru familiile cu nou-născuți”, a mai completat Alina Gorghiu.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alina Gorghiu: Mulțumesc Institutului Cultural Român că a pus Curtea de Argeș pe harta orașelor care găzduiesc Festivalul Filmului European

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu

Ultimele articole