anchetaonline.ro

Alina Gorghiu vrea să înființeze un registru al traficanților de droguri. ”Problema drogurilor este una complexă”

de | 18.09.2023 20:26 | Național, Politic

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a precizat, că le-a propus colegilor liberali din Parlament înfiinţarea unui registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali. Acesta va reprezenta un mijloc de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri.

Alina Gorghiu a prezentat în fașa grupului PNL din Camera Deputaților o situație a luptei împotriva traficului de droguri și un plan concret de măsuri, potrivit informării transmise de PNL Argeș. Puteți vedea declarația aici. Ministrul Justiției a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional, în total, 495 de condamnaţi. Totodată, Alina Gorghiu a arătat că ”problema drogurilor este una complexă şi nici soluţia nu este una facilă, ci tot una complexă”.

”Propunerea pe care leam făcut-o colegilor mei e o temă de dezbatere şi aş vrea să o discutăm cu toţi colegii din Parlament, şi le-am propus-o colegilor mei pentru că la nivel de guvern procedura ar dura mai mult, este cea legată de o măsură concretă legată de Registrul traficanţilor. Este după modelul Registrului agresorilor sexuali.

Acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în sfera traficului ilicit de droguri.

Adică am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit, a declarat Alina Gorghiu, după şedinţa grupurilor parlamentare liberale.

Ministrul Justiției a explicat că aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie, altor organizaţii care aplică legea competentă. Totodată, ministrul a mai explicat că: ”În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea asigurării prevenţiei recidivei. Şi am să vă dau argumentul pentru care gândim acest registru al traficanţilor: în sistemul penitenciar din România din 23.000 de deţinuţi aproape 1.100, mai exact 1.087 de persoane, execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri.

Din ele, 709 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale, mai exact un procent de 65,22%foarte sus. Asta înseamnă un potenţial criminogen crescut, un grad ridicat de repetabilitate pe care îl comportă aceste persoane care comit infracţiunea de trafic. De asemenea, Alina Gorghiu a explicat că a transmis această propunere parlamentarilor liberali şi este deschisă la opinia altor parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile. ”Este una dintre propuneri cu care PNL va veni în perioada imediat următoare”, a mai spus Alina Gorghiu.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu