ANAF vine cu vești noi!
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a demarat o nouă acțiune de control ,,Cronos” prin care dorește să prevină și să combată sustragerea de la declararea și fiscalizarea muncii.
Acţiunea îşi propune să asigure accesul tuturor angajaţilor din România la protecţia conferită de legislaţia socială (sănătate, pensii, şomaj, asigurări în caz de accidente de muncă) şi de legislaţia muncii.
În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă şi inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eşantion de firme specializate în domenii precum construcţii şi servicii conexe, HORECA, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transport, gardă şi protecţie, înfrumuseţare şi întreţinere corporală, alimentaţie publică, comerţ, servicii de curăţenie ş.a.”, potrivit ANAF.
Care sunt neregulile vizate de ANAF?
Controalele efectuate vizează societățile unde există salarii subdeclarate, cele care au o cifră mare de afaceri dar profitul declarat este unul mic. Totodată sunt vizate cazurile de muncă „la negru” sau livrările nedeclarate.
Sunt vizate societăţile care plătesc salarii subdeclarate faţă de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajaţi cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociaţi fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanţe între informaţiile declarate privind tranzacţiile realizate şi cele declarate de partenerii de afaceri
Controalele vizează atât munca ”la negru”, fără forme legale, cât şi cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parţial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parţial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenţei de bani până la salariul real, mai mare.
De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziţii de bunuri şi servicii care afectează TVA şi impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obţinute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanţarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parţial, au precizat reprezentanții Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Aceste controale vor avea loc pe întraga perioadă a PNNR.
Controalele comune ale IM şi DGAF-ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR şi au în vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială şi alte instrumente de protecţie social, prin plata contribuţiilor aferente şi reducerea decalajului fiscal la contribuţiile sociale obligatorii şi la impozitul pe salarii şi declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili”, mai adaugă ANAF.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: