Angajații din construcții protestează astăzi în fața Guvernului

de | 26.07.2023 09:44 | Știri, Eveniment, Național

Lista protestelor din București continuă. Astăzi, angajații din construcții, membri ai Federației Generale a Sindicatelor Familia, protestează în Piața Victoriei împotriva intenției Guvernului de a elimina facilitățile fiscale acordate salariaților din acest sector.

Inițial, protestul era programat între orele 9:00-13:00, însă, din cauza codului roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat anunțat în București, manifestația se va încheia mai devreme, respectiv la ora 11:00, potrivit agerpres.ro

Potrivit sursei citate, organizatorii au decis și restrângerea numărului de participanți, la circa 3.000.

Este de datoria noastră să tragem la răspundere un Guvern mincinos, care îşi încalcă propriile angajamente asumate în scris! Dacă va avea loc, scăderea veniturilor îi va determina pe mulţi constructori să plece din România în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în alte ţări. Vrem să construim în România”, spun reprezentanţii FGS Familia.

Angajații din sectorul construcțiilor propun și un pachet de măsuri care să poată duce la îndeplinirea dezideratului lor. Și anume:

  • negocierea și încheierea unui contract colectiv la nivel de sector și includerea unui mecanism pentru menținerea veniturilor salariale nete pentru angajații din sectorul de construcții și cel de materiale de construcții;
  • eliminarea treptată a facilității fiscale
  • ajustarea alocărilor financiare pentru lucrările de investiții finanțate de către stat
  • pregătirea unei politici salariale a sectorului pentru următorii ani
  • pregătirea unor pachete de măsuri pentru reducerea muncii la negru și la gri în sector.

În acest sens, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, susține că noile modificări aduse Codului fiscal, afectează atât sectorul construcțiilor, cât și alte categorii de salariați.

Nu putem sta deoparte şi privi cum drepturile noastre sunt subminate de către Guvernul României. Prin eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii, vor fi afectate veniturile nete ale lucrătorilor din acest domeniu, siguranţa la locul de muncă, calitatea vieţii lor şi a familiilor acestora. Este o ameninţare care ne afectează pe toţi, indiferent de afilierea sindicală. Astfel, doar prin solidaritate putem face o schimbare reală şi durabilă. Estimăm că modificările aduse Codului fiscal, propuse de guvernanţi, în mod total netransparent, fără consultări, vor lovi nu numai în acest domeniu, ci şi în alte categorii de salariaţi. (…) Cerem în mod ferm Guvernului o abordare transparentă atunci când vine vorba de astfel de decizii! Vrem ca vocea noastră să fie ascultată şi ca propunerile alternative pe care le avansăm să fie tratate în mod corespunzător. Transparenţa este esenţială pentru a ajunge la soluţii echitabile şi benefice pentru bugetul consolidat, mediul de afaceri şi, nu în ultimul rând, pentru salariaţi”, a transmis Dumitru Costin într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a BNS.

sursă foto Facebook

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Incendiu puternic în curtea Spitalului „Nicolae Robănescu” din București

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BNS