anchetaonline.ro

Angajatorii au obligația legală de a cerceta accidentele ușoare!

de | 18.02.2023 18:06 | Știri, Administrație, După locație, După subiect, Județean

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș amintește angajatorilor că cercetarea accidentelor ușoare este obligatorie. Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă se sancționează cu amendă de până la 8.000 lei.

Cercetarea accidentelor ușoarre este obligatorie şi se efectuează de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă. Eevenimentul este “accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”. Evenimentele pot avea drept consecinţă şi antrena incapacitate de muncă mai mică de 3 zile (situţia accidentelor uşoare) sau cel puţin 3 zile. Accidentul uşor, este “eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale și a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile”.

Dosarul de cercetare, înaintat la ITM

Având în vedere că legiuitorul a definit accidentul uşor ca eveniment, acesta va fi cercetat obligatoriu de către angajatorul unde este angajată victima. Dosarul de cercetare întocmit de comisia numită de către angajator şi declarat ca accident uşor, se înaintează pentru verificare și avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării. Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000-8.000 lei.

Foto descriptiv. Sursă foto: Evenimentul Zilei.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

PROPUNERE. Țigările electronice, interzise în spațiile publice

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges