Apa minerală se scumpește cu 20% la mia de litri

de | 06.04.2022 17:34 | Știri, După subiect, Economic, Național

Valul de scumpiri din ultima perioadă nu dă semne să se tempereze, din contră, avem parte de creșteri ale prețurilor chiar și la apa minerală.

Astfel, potrivit unui memorandum pentru ajustarea prețului care s-a aflat pe agenda ședinței de Guvern de miercuri, 6 aprilie, prețul apei minerale naturale la sursă, pentru consum alimentar crește cu 20% la mia de litri.

La ora actuală, prețul practicat de Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A. este de 36,22 lei/1.000 de litri, fiind aplicat începând cu data de 9 octombrie 2015. Acum, Guvernul propune un tarif de 43,25 lei/ 1.000 de litri, fiind vorba de o creștere de 20%.

În perioada octombrie 2015 – octombrie 2021 preţul apei minerale naturale la sursă – pentru consum alimentar stabilit în septembrie 2009 nu a suferit modificări, potrivit memorandumului. De asemenea, conform datelor Institutului Naţional de Statistică din aceeași perioadă, indicele mediu al preţului de consum a fost 121,56 %.

Prețul la raft nu se va schimba

Potrivit aceluiași document, ajustarea preţului la apa minerală naturală la sursă pentru consum alimentar nu va avea un impact negativ asupra costurilor de producție pentru îmbuteliatori, prin urmare creșterea nu ar trebui să fie valabilă și la prețurile de la raft.

În ceea ce priveste ajustarea preţului la apa minerală naturala la sursa pentru consum alimentar cu indicele preţului de consum pentru perioada octombrie 2015 – octombrie 2021 cu 7,03 lei la 1000 litri , mentionăm faptul că în costuri modificarea survenită reprezintă 0,0070 lei/ litru. Din acest calcul rezultă faptul că ajustarea preţului la apa minerală naturală la sursă pentru consum alimentar nu are nici un impact negativ asupra costurilor de producţie pentru imbuteliatori, deci nu ar trebui să implice o creştere a preţurilor la raft de vânzare a apei îmbuteliate”, se precizează în documentul citat.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: