În Argeş, un ONG construieşte primul campus profesional dual

de | 07.12.2023 12:00 | Din ediția tipărită, Lifestyle, Rural

Asociaţia BookLand, o organizaţie nonprofit care militează pentru o educaţie mai bună pentru copiii din mediul rural, a anunţat construirea unui impresionant campus în judeţul nostru. BookLand vrea să construiască la Muşăteşti primul campus preuniversitar profesional în sistem dual.

Statisticile arată că 25% dintre elevii de la sat abandonează studiile după absolvirea cursului gimnazial, că 9 din 10 copii din mediul rural sunt analfabeți funcțional, iar rata de abandon școlar este de 1,5 ori mai mare în școlile rurale. Mai mult, elevii care nu s-au regăsit în formele de învățământ post-gimnaziale au ales să renunțe de tot la educație, astfel ca, azi, 1 din 4 copii care intră în clasa întâi nu termină liceul.

Învăţământul dual poate reprezenta alternativa pentru mulţi dintre tinerii care abandonează şcoala, iar oferirea unor locuri de muncă la finalizarea cursurilor teoretice şi practice, direct la angajator, reprezintă un avantaj competitiv pentru orice tânăr de până în 26 ani.

Campus pentru 300 elevi la Mușătești

În campusul pe care BookLand vrea să îl realizeze la Muşăteşti vor fi asigurate toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal şi postliceal, inclusiv profesorii, care vor preda după o programă moderna pentru a forma specialiști pe certificările solicitate de agenții economici din județ. Potrivit iniţiatorilor proiectului, centrul, care şi-ar putea deschide porţile în 2025, va fi amenajat pe o suprafață de 80.000 de metri pătrați şi va fi dotat cu toate spaţiile şi facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor învață aici anual: laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, amfiteatru, sală de spectacole, terenuri de sport, spaţii de relaxare, cantină, cafenea, brutărie, spălătorie, frizerie, minifermă de animale, livadă, seră şi o gradină de legume.

campus profesional BookLand musatesti (2)

Învățământul profesional în sistem dual vine cu o mulțime de avantaje pentru copiii care provin din familii cu posibilități financiare reduse, absolvirea unei şcoli profesionale reprezentând o oportunitate încă din perioada de școlarizare. În acest sens, iniţiatorii oferă exemplul altor state unde acest tip de învăţământ funcţionează cu o mare rată de succes: în Germania rata de angajare a absolvenţilor învăţământului dual este de 90%, în Elveția liceenii sunt încurajați să îşi caute şi semneze contractul de munca cu firma la care doresc sa se angajeze, iar în Bulgaria sunt 654 de companii implicate (în comparaţie cu România, unde doar 200 de firme au semnat astfel de parteneriate).

Sursa foto: book-land.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vacanţa de iarnă 2023-2024. Când începe și câte zile libere sunt

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BookLand | Bulgaria | Elveția | Germania | Mușătești