anchetaonline.ro

Argeș – În numai două ore polițiștii au dat 18 amenzi și au reținut 4 permise de conducere

de | 16.12.2022 16:37 | Știri, Eveniment, Județean

 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, împreună cu polițiștii rutieri din cadrul Inspectratului de Poliție Județean Olt, au organizat și desfășurat o acțiune pe Drumul Național 65 în această dimineață. Acțiunea a avut loc în intervalul 08:00 – 10:00.

Scopul acțiunii a fost combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, cu precădere a celor care au loc pe fondul vitezei excesive.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale la regimul circulației, în valoare de 3.570 de lei și au fost reținute 4 permise de conducere.

De menționat faptul că dintre sancțiunile aplicate, nouă au fost ca urmare a depășirii regimului legal de viteză.

 

Exemplu:

Polițiștii Formațiunii Rutiere Costești au depistat în ziua de 15 decembrie, în jurul orei 09:30, un bărbat de 38 de ani, din Slatina, județul Olt, care conducea un autoturism pe DN 65, pe raza localității Lunca Corbului, din direcția județului Olt spre județul Argeș, care a fost înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 103 km/h în zonă cu limita de viteză de 50 km/h.

În urma verificărilor, s-a constatat că șoferul a fost depisat în aceeași zi, în jurul orei 09:00, de către polițiștii rutieri din cadrul I.P.J. Olt, tot pe DN 65.  Acesta a prezentat polițiștilor argeșeni o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, cu valabilitate de 15 zile, ca urmare a reținerii permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, sancțiune ce fusese aplicată în jurul orei 09:00, ca urmare a depășirii regimului legal de viteză cu mai mult de 50 km/h față de limita de pe sectorul de drum unde a fost constatată abaterea (153 km/h pe un sector de drum limitat la 100 km/h).

Bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002R, totodată fiind aplicată și o a doua măsură complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

 

Aspecte legislative transmise de polițiștii argeșeni: 

În situația reținerii dreptului de a conduce pentru 90 de zile, ca urmare a săvârșirii abaterii care face obiectul exemplului (depășirea regimului legal de viteză cu mai mult de 50 km/h față de limita de pe sectorul de drum unde a fost constatată abaterea, dar nu mai mare de 70 km/h), conducătorul auto poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare, cu o treime (respectiv reducere de la 90 de zile la 60 de zile), prin susținerea unui examen pentru acest scop, în situația în care nu are alte abateri la regimul rutier sau acestea sunt unele care nu îl exceptează de la acest drept.

Susținerea examenului se poate face în primele 20 de zile de suspendare, și implică parcurgerea unui set de 15 întrebări din legislația privind circulația pe drumurile publice (din care minim 13 trebuie răspuns corect), iar testarea se poate susține la sediul oricărui Serviciu Rutier din țară, respectiv la sediul Brigăzii Rutiere pentru municipiul București, indiferent de județul în care a fost aplicată sancțiunea ori de județul de domiciliu.

În situația ce face obiectul exemplului de mai sus, perioadele de suspendare aferente celor două abateri se vor cumula odată cu implementarea acestora în evidențele electronice referitoare la permisul de conducere, astfel că va figura cu o perioadă totală de suspendare de 180 de zile”, mai transmit reprezentanții IPJ Argeș. 

Șoferul în cauză poate beneficia de o reducere cu o treime a perioadei de suspendare, fiind necesar să susțină două testări cu acest scop, respectiv câte o testare aferentă fiecărei abateri în urma căreia a fost aplicată măsura complementară de suspendare.

Totodatăă, oamenii legii mai precizează că situația depășirii regimului legal de viteză cu mai mult de 70 km/h față de regimul legal de viteză (de pe sectorul de drum pe care a fost constatată abaterea), are prevăzută sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile, care se aplică pe loc, adică odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale, conducătorul auto nu mai are dreptul de a conduce. De asemenea această abatere nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare.

 

Foto: IPJ Argeș

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IPJ Argeș