Argeșul – în top la decontările pe „Anghel Saligny”, deși a primit doar 9% din suma totală!

de | 17.11.2023 11:35 | Județean, Administrație, Din ediția tipărită

La nivelul lunii septembrie, conform unui studiu realizat de Expert Forum, unitățile administrative din Argeș au primit o decontare de doar 9% din valoarea contractelor semnate prin Programul Național de Investiții pe „Anghel Saligny”. Suma totală contractată este de peste 929,6 milioane lei, iar cea care a ajuns la beneficiari este de doar circa 86,9 milioane lei.

Cu toate acestea, Argeșul se situează în topul județelor la capitolul decontări pe proiectele finanțate în cadrul PNI „Anghel Saligny”. 

Ca și la proiectele realizate cu finanțare de la Compania Națională de Investiții, și aici există o întârziere a plăților și se preconizează chiar blocaje. „Guvernul a continuat practica criticată anterior de EFOR de a aloca bani din Fondul de Rezervă pentru finanțarea proiectelor. La începutul lunii octombrie, fuseseră asigurate toate cererile de decont înaintate la 25 august și mai erau înregistrate plăți neonorate de 8-900 milioane lei. Aceste date arată faptul că există o cerere mai mare de deconturi față de sumele existente în buget, ceea ce poate conduce la întârzieri sau chiar blocaje în implementarea proiectelor.”, se arată în raportul Expert Forum.

Primăriile PSD s-au mișcat ceva mai bine la capitolul deconturi!

Studiul analizează distribuția proiectelor și din punct de vedere politic. „Din 4690 de proiecte aprobate prin ordin de ministru în cadrul programului au fost semnate contracte pentru 2.208 de proiecte, cu 1.775 de beneficiari. La nivel de partide, distribuția pe fonduri alocate și contracte semnate este relativ proporțională la PSD și PNL, principalii beneficiari ai proiectelor. Pare că UAT-urile conduse de primari sau președinți de consilii județene PSD s-au mișcat ceva mai bine la capitolul deconturi. Astfel, 53% din deconturi au mers către primarii PSD (0.8 mld), iar 39% către liberali (0,6 mld).

PNL stă cel mai bine proporțional la capitolul fonduri contractate relativ la fondurile aprobate (50%), față de PSD (47%). În cazul UDMR se observă un procent mic, 26% – ceea ce ne arată că ar putea fi dezavantajat politic odată ce nu mai este la guvernare.”, concluzionează raportul Expert Forum.

29 de localități argeșene nu au semnat contracte pe „Anghel Saligny”

Argeșul este în top la contracte pe „Anghel Saligny”. „Dacă raportăm procentual valoarea contractelor semnate la cea a investițiilor aprobate, observăm că cel mai bine stau județele Alba, Iași (peste 70% din bani), Galați, Maramureș, Dolj, Suceava și Argeș (peste 60% din bani). Cel mai prost stau județele Covasna, Brașov și Caraș Severin, cu o proporție de 1/4, precum și Harghita cu doar 17%.

Pe de altă parte, 1365 de beneficiari nu au semnat niciun contract, deși investițiile au fost aprobate. La nivelul județului Argeș, din cele 102 localități, 29 de unități administrativ teritoriale se află în această situație. „Motivul nu poate fi intuit doar din datele publice și poate ține de calitatea proiectelor, respectarea procedurilor, disponibilitatea banilor, dar și de influența politică a beneficiarilor.”, precizează Expert Forum.

Județele unde se regăsesc cele mai multe localități care au semnat contracte pentru toate contractele aprobate sunt Iași (70), Suceava (68), Dolj (67), Argeș (62) și Teleorman (57).

În București, din 24 de contracte s-au semnat doar două, unul la Sector 3 și unul la Sector 4. Sectorul 6 nu a semnat niciun contract din cele 10 aprobate prin ordin de ministru.

Cei mai mulți bani i-au primit primăriile de comune

Până la finalul lunii octombrie, la nivel național, a fost decontată suma de 1,5 miliarde de lei. Au primit bani 555 de primării și consilii județene, pentru 610 proiecte.Cei mai mulți bani i-au decontat primăriile de comune, adică 81% din total, urmate de consiliile județene (7%). 11 proiecte au fost finalizate din punctul de vedere al decontărilor. Pentru 1598 de proiecte contractate nu s-a făcut niciun decont, pentru 473 s-au făcut deconturi de până la 50% din valoarea proiectului, iar 118 se află în intervalul 51-99%. Pe județe, cei mai mulți bani din deconturi au ajuns până acum la Buzău (124 milioane lei), Vâlcea (102 milioane lei), Teleorman (92 milioane lei), Argeș (86 milioane lei) și Călărași (81 milioane lei). Argeșul are alocată suma de 1.530.419.732 lei, din care s-au contractat 929.660.315 lei și s-au decontat 86.890.111.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Meteorologii ANM anunță intensificări ale vântului, ninsori și viscol

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alba | Anghel Saligny | Argeș | București | Buzău | Călărași | Covasna | Dolj | Galați | Harghita | Iași | Suceava | Teleorman | Vâlcea

Ultimele articole