Armata Română face angajări! Peste 1.000 de posturi disponibile

de | 28.04.2022 13:07 | După locație, Național, Știri

Ministerul Apărării aduce vești bune pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată. Peste câteva zile, pe data de 2 mai, vor începe înscrierile pentru 1049 de posturi de soldat/gradat profesionist.

Campania de recrutare va avea loc în perioada 2 mai 2022- 17 iunie 2022. Astfel, cei care își doresc să devină soldați în Armata Română, se pot înscrie în intervalul menționat.

Peste 1.000 de posturi în 32 de județe și în capitală

În acest an, sunt disponibile 1049 de posturi de soldat gradat profesionist în unitățile militare din București și 32 de județe din țară: Argeș, Arad, Brașov, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Ce condiții sunt impuse

Sunt așteptați să se înscrie cei care au cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere. De asemenea, vârsta minimă pentru înscriere este 18 ani, iar cea maximă să nu depășească 45 de ani la momentul finalizării programului de instruire. În conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare, se pot înscrie cei care sunt absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal.

Potențialii candidați trebuie să se prezinte la birourile de recrutare cu actul de identitate, permis de conducere (acolo unde este cazul- categoriile B și C). Aceștia vor fi anunțați în privința pașilor care vor fi urmați pentru procesul de recrutare și selecție, cu privire la unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire și perioada în care se va executa programul de instruire.

recrutare-mapn

Condții de înscriere pentru potențialii candidați:

– să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
– să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
– să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
– să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
– să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
– să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
– să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
– să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
– să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto”, se arată pe site-ul de recrutare al MApN.

 

Ce înseamnă să fii soldat/gradat profesionist

Soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) reprezintă cel mai mare corp de personal militar din armată. Aceștia îndeplinesc funcțiile de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în microstructurile de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare. De asemenea, gradații profesioniști pot ajunge și în funcții de comandă la nivelul microstructurilor.

Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea nobilă a păstrării integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării. Ei sunt primii chemaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre etc.).

SGP participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare”, se arată pe site-ul Recrutare MApN.

Salariu de 3000 lei! Statul angajează la greu

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Armata Română | București

Ultimele articole