Atenție! Aspartamul din băuturile răcoritoare este ”posibil cancerigen”

de | 14.07.2023 09:45 | Știri, Lifestyle, Național

Important pentru români. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră în prezent aspartamul, un îndulcitor artificial folosit în băuturi răcoritoare, drept ”posibil cancerigen pentru om”, a anunţat vineri OMS, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Centrul Internaţional de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a OMS, s-au reunit între 6 şi 13 iunie și au concluzionat că îndulcitorul este ”posibil cancerigen pentru om” (grupul 2B în cadrul clasificării). ”Publicul larg nu ar trebui să fie îngrijorat de riscul de cancer asociat cu o substanţă chimică din grupul 2B”, a explicat, potrivit sursei citate, Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA. De altfel, potrivit lui Paul Pharoah, în acest grup mai sunt clasificate și extractul de aloe vera sau acidul cafeic.

”Nu sfătuim consumatorii să stopeze complet consumul”

În perioada 27 iunie – 6 iulie s-a reunit și comitetul mixt de experţi în aditivi alimentari de la OMS şi FAO (Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură) pentru a evalua riscurile asociate aspartamului. Acest comitet a concluzionat că datele evaluate nu ofereau niciun motiv suficient pentru modificarea dozei zilnice admise, stabilită începând din 1981 la maximum 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală. Potrivit sursei citate, o cutie de băutură răcoritoare dietetică conţine 200 sau 300 miligrame din acest îndulcitor, iar un adult care cântăreşte 70 de kilograme ar trebui să consume peste 9 până la 14 cutii pe zi pentru a depăşi doza zilnică admisă, în condiţiile în care nu ar exista un aport suplimentar de aspartam din alte surse, notează AFP.

”Nu sfătuim companiile să-şi retragă produsele şi nici nu sfătuim consumatorii să stopeze complet consumul”, a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriţie, Sănătate şi Dezvoltare din cadrul OMS, în timpul prezentării a două evaluări ale acestui îndulcitor.

Foto descriptiv. Sursă foto: cancer360.ro și cotidianul.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

SC TEODORA SUNNY DAYS SRL, din Pitești ANGAJEAZĂ

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: OMS

Ultimele articole