Atenție! O nouă metodă de înșelăciune prin telefon

de | 18.10.2023 08:38 | Național, Lifestyle

Mare atenţie la cererile venite prin telefon! Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraudă.

Atacatorii cibernetici folosesc o nouă metodă cu scopul de a-și lăsa victimele fără banii din conturile bancare. În acest sens, ei se folosesc de numele Poliției Române, iar prima frază pe care oamenii o aud este „Hello, we are from the Romanian Police”. Apoi, victimele sunt convinse să apese „tasta 1” pentru a fi puse în legătură cu un agent de poliție.

Autoritățile menționează că instituția nu deține roboți telefonici care solicită date sau să le indice oamenilor să apese „tasta 1” pentru a intra în legătură directă cu un agent.

 Hello, we are from the Romanian Police. Dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunțăm că, din acel moment, vă pierdeți timpul sau, cine știe, posibil și ceva bani la sfârșit!

Nu deținem roboții telefonici care să apeleze pentru noi sau să vă ceară să apăsați „TASTA 1” pentru a intra în legătură cu un polițist! Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă ați fost prejudiciat!”, a transmis, marţi, Poliţia Română, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

Atacatorii cibernetici pot fura datele personale într-o clipă dacă persoana în cauză nu este atentă!

Recomandările Poliției Române

Oamenii legii au pus la dispoziția publicului o serie de recomandări pentru a nu cădea în plasa atacatorilor cibernetici.

Cum trebuie să procedaţi în astfel de situații:

  • Identificaţi corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptaţi să faceţi ce vi se spune prin telefon! Nu tastaţi un alt număr şi nici nu urmaţi alţi paşi indicaţi prin telefon!
  • Nu efectuaţi plăţi în conturile oferite prin telefon şi nu oferiţi date personale sau date bancare!
  • Nu accesaţi eventuale link-uri de acces puse la dispoziţie, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing şi să nu tastaţi pe telefonul mobil anumite secvenţe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
  • Dacă aţi fost prejudiciaţi, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Ce este „Vishing”?

Vishing (voice phising) este o metodă de înșelătorie prin care atacatorii apelează diverse persoane, purtând conversații telefonice cu viitoarele lor victime. Aceștia pretind că sunt reprezentanții unor entități private și reușesc cu ușurință să obțină date personale sau informații financiare de la persoanele vătămate, prin utilizarea tacticilor de manipulare.

Acest tip de atac, vishingul (voice phishing), face din ce în ce mai multe victime. Persoanele vătămate sunt convinse să dea informații personale, precum date bancare sau de autentificare. Ulterior, atacatorii se folosesc de ele pentru a comite fapte de natură penală.

Foto descriptiv StirideCluj

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Amendă de peste 2.000 de lei pentru depășirea vitezei – cu atât s-a ales un argeșean!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Poliția Română

Ultimele articole