Peste 1,3 tone de pește și preparate din pește-retrase de la vânzare de ANPC

de | 10.05.2024 19:53 | Național, Eveniment

Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfășurat controale de amploare în domeniul de comercializare a peştelui şi a preparatelor din peşte. Verificările au avut loc în perioada 22 – 26 aprilie, iar scopul acestora a fost verificarea respectării regulilor privind conformitatea, modul de etichetare și comercializarea acestor produse.

Astfel, în intervalul menționat, comisarii ANPC din întreaga țară au verificat 332 de operatori economici, constatându-se abateri la 278 dintre aceştia.

Potrivit anpc.ro, în cadrul acțiunilor au fost controlate circa 300 tone de pește, preparate și conserve din pește, la aproximativ 71 de tone înregistrându-se nereguli.

De altfel, 1,3 tone de produse, peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de 60.000 de lei, au fost retrase de la comercializare, deoarece erau neconforme. Au fost aplicate  235 de amenzi, în valoare de 1,1 milioane de lei. Totodată, inspectorii au dat 85 de avertismente.

Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să ţină cont de recomandările pe care le trasmitem privind achiziţionarea produselor, indiferent de natura acestora şi locul de comercializare. Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condiţiile de depozitare şi de comercializare şi este esenţial să citim cu mare atenţie eticheta produselor, pentru a evita situaţii neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa” – a declarat preşedintele ANPC, Sebastian Hotca.

  Principalele deficiențe constatate 

Printre neregulile constatate de ANPC se numără comercializarea unor produse congelate preambalate cu arsuri de congelare şi deshidratate sau cu aglomerări de gheaţă. De asemenea, a fost găsit peşte proaspăt cu modificări organoleptice (ale aspectului şi culorii, consistenţă moale, ochi retractaţi, miros specific de alterat) și pește proaspăt preambalat în caserole de plastic, ce prezentau condens în interior.
Mai mult, comisarii ANPC au găsit produse expirate, ambalaje deteriorate sau depozitate necorespunzător. Au fost constatate, de asemenea, nereguli referitoare și la cantitatea netă declarată şi cea reală a anumitor produse.
De asemenea, comisarii ANPC au mai descoperit deficienţe de informare-etichetare, lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare – caracterizare,  lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, neînscrierea pe etichetă sau ambalaj a metodei de producţie şi/sau a zonei de captură şi/sau a categoriei de unealtă de pescuit utilizată la capturarea peştilor, lipsa înscrierii ţării de origine/locului de provenienţă al produsului, lipsa înscrierii cantităţii nete,  lipsa sau înscrierea eronata a datei durabilităţii minimale,  lipsa afişării preţului, a preţului pe unitatea de măsură sau afişarea ilizibilă a acestuia,  nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea la ofertă fără a preciza data de debut şi de sfârşit a ofertei), lipsa autorizaţiilor de funcţionare.
Foto descriptiv pixabay.com
Citiți. de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANPC