anchetaonline.ro

Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria

de | 29.09.2023 22:51 | Județean, Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, unde, începând de astăzi, 29 septembrie, au loc proteste.

În acest sens, MAE informează românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, începând de vineri, minerii şi lucrătorii din sectorul energetic organizează proteste la nivel naţional, iar circulaţia va fi blocată pe mai multe drumuri.

Potrivit sursei citate, este vorba despre drumurile republicane (naționale sau europene). Pe aceste drumuri circulația va fi oprită astfel:

  • Sofia – Pernik, prin blocarea intersecției tip sens giratoriu Daskalovo, pe sensul de mers către Pernik;
  • Ruse – Svilengrad, prin blocarea pasului Republica, în special în zona Gurkovo;
  • Sofia – Burgas, prin blocarea ieșirii din Stara Zagora către intrarea pe autostrada Trakia și Stara Zagora – Haskovo.

Traficul greu este oprit la trecerea prin Pasul Republica, fiind formate deja coloane de autocamioane, în așteptare, sub monitorizarea autorităților bulgare competente (înainte de Veliko Târnovo și, respectiv, de Stara Zagora). ”, transmit reprezentanții MAE

MAE le recomandă românilor să urmărească situația din zonele respective, iar șoferilor să respecte cu strictețe semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului.

De asemenea, în perioada desfășurării activităților de protest este posibil ca, pentru intervale de timp de peste 2 ore, și alte categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere.

Reprezentanții MAE le mai recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.

Totodată, firmele româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri sunt sfătuite să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente pentru persoanele transportate.

În acest context, MAE subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon +35970013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web:

De asemenea, românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Foto Brasovstiri.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Salariul minim crește de la 1 octombrie. ITM Argeș – cu ochii pe angajatori!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MAE