„Avalanșa de la Capra” – povestită de unul dintre turiștii prinși în cabană

de | 30.04.2023 21:50 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle, Știri

  • Apar mărturii ale episodului dramatic din februarie

capra

Episodul „Avalanșa de la Capra s-ar fi putut termina cu o tragedie. Așa cum mașinile au fost aruncate ca niște popice de valul de zăpadă care a coborât, în mod excepțional, până la cabană, așa și bună parte dintre cei 60 de oameni cazați acolo ar fi putut să-și afle sfârșitul. Dar, uneori, natura iartă. Și iartă,  pentru ca noi să mai învățăm, din când în când, niște lecții.

A.C. – un brașovean pasionat de călătorii, a relatat cu umor amar acest episod în care a fost, la rândul său, protagonist. Avalanșa l-a surprins în cabană fix în acel loc în care se spune că și împăratul merge singur. Recunoaște că, la fel ca mulți alții, a ales să vină la cabană în ciuda barierelor și a avertismentelor, pentru ca la final să își exprime recunoștința că natura a ales să-i dea o palmă ușoară, așa, pe post de avertisment. Vă lăsăm în compania relatării sale, una demnă de urmărit nu doar în ceea ce privește învățămintele pe care le-ați putea trage.

„Poate… cine știe… e doar o palmă dată mie, ție, nouă tuturor celor care îi nesocotim legile și regulile ei! Muntele nu iartă!  – e o vorbă, dar de data asta a iertat

turisti capra

N-ați postat unu’ că ninge afară, că nămeții-s cât casa, că alea-alea. A trebuit să mă uit pe geam ca să aflu… Da’ io, Toma -necredinciosul… Nu și nu! N-am crezut și pace. Așa că m-am urcat la cota 1585 taman sus la cabana/hotel Capra.

Capra asta n-avea 3 iezi, dar vreo 30 de cornute tot ne-am strâns (cazat) la ea. Dar stai s-o iau cu începutul.

 

Pe Transfăgărășan erau câteva indicatoare rutiere cu «drum interzis», dar, pentru că erau sub 50, io le-am ignorat complet, așa cum ar fi făcut orice român adevărat! În plus, pe la km 104, am dat și peste o barieră rutieră pe șosea, da’ io i-am dat cu șutul că doar nu era să mă împiedic de ea. Adică stătea ea în calea fericirii mele? N-avea cum!

Io am fost învățat de mic să depășesc orice obstacol îmi stă în cale ca să-mi realizez visul. Și visul meu era să ajung la Capra fără iezi. Și am ajuns!

Făină locația – wiew superb spre cascadă, pârâu prin curtea hotelului, dantelăria albă țesută fulg cu fulg de mama-natură și aruncată parcă în joacă peste brazi, peste hotel…. Cerul senin peste chipul meu senin…  Totul mirific, ca-n basme, nimic nu prevestea ce-avea să vină.

 

Ops, era să uit de lacul Bâlea situat la vreo 9 km, ce mi-l recomanda unu’ cu atâta căldură că mi se topeau țurțurii din nas. Cu atâta patos povestea omu’ de frumusețea lacului, că-mi venea să dau o tură până acolo și să mă arunc în valuri (cu greu m-am abținut, pe bune).

Și, după ce m-am cazat eu frumos, mi-am dat seama că au trecut aproape două ore (nu exagerez) și n-a venit camerista să-mi schimbe prosoapele! Îți dai seama ce nervi aveam. Atunci mi-am dat seama că și camera e prea mică, că brazii-mi îngustau vederea spre cascadă, că n-aveam plasă de țânțari, că micul-dejun nu o să mi-l aducă nimeni la pat și… câte și mai câte, oho-hooo! Dar, până una-alta, am fugit urgent la baie pentru niște treburi grabnice ce nu sufereau amânare.

Apoi tocmai am vrut să cobor la recepție, să fac o reclamație. Ba chiar mă gândeam să sun la Booking,OPC, ANPC, SRI și FBI.. Da’ n-am mai apucat! Da’, n-am mai apucat, că urgia albă mi-a spart geamul de la baie, invadând intimitatea mea într-un moment de intimitate maximă.

Când am auzit că avalanșa i-a lovit și pe alții în camerele lor, m-am resemnat. Un val de zăpadă a pătruns (neinvitat) până și-n sala restaurantului unde-și serba unu’ onomastica. Na belea, ce să mai zici…

 

Ghinion sau nu, n-a mai apucat omu’ să sufle-n lumânările de pe tort, că le-a zburat vijelia. Asta e. Nimeni n-a pățit nimic, doar tortul s-a ales c-o glazură de gheață. Atât! Am prins și eu o felie -vanilla ice – din tortul ăla mare ce-a dispărut bucată cu bucată în gura pofticioșilor (inclusiv eu) .

Dezmățul naturii a fost deplin. A lovit în brazii ei pân’ ce i-a pus la pământ și a făcut pârtie din pădure. Da’ cu hotelul ce-a avut?! Sau cu mașinile transformate în popice și arunca-te într-un final claie peste grămadă… Urât din partea ei, nu?…

Doar că poate… cine știe… e doar o palmă dată mie, ție, nouă tuturor celor care îi nesocotim legile și regulile ei! Muntele nu iartă!  – e o vorbă, dar de data asta a iertat.

E mișto în sânul naturii, mai ales când totul se termină cu bine.”, a povestit A.C. pățania de la Capra. Una terminată cu happy end.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Spitalele din Argeș se păstrează în zona roșie a corupției

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cabana Capra | Transfăgărășan