Începând de luni, 5 decembrie, femeile diagnosticate cu infertilitate pot depune dosarul pentru obţinerea fondurilor necesare procedurii de fertilizare in vitro (FIV). Măsura vine în contextul în care natalitatea în ţara noastră este în continuă scădere.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani pot obţine 15.000 lei -5.000 lei pentru medicație și 10.000 lei pentru procedură – sub formă de vouchere pentru efectuarea fertilizărilor in vitro, cu condiţia ca ambii membri ai cuplului, fie că sunt sau nu căsătoriţi, să fie asiguraţi medical şi fertilizarea să se efectueze într-o clinică din România autorizată şi parteneră în program. Chiar dacă suma poate să nu acopere cheltuielile necesare fertilizării, în condiţiile în care statisticile arată că doar una din trei proceduri se soldează cu o sarcină, banii reprezintă un ajutor binevenit pentru familiile care îşi doresc copii, dar nu îşi permit tratamentele de fertilizare costisitoare.
Programul se adresează cuplurilor şi femeilor infertile, diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical. În cadrul programului, un beneficiar poate primi ajutorul de stat pentru maximum trei proceduri pe an pe toată durata desfășurării programului.
Ce trebuie să conţină dosarul
Pentru acest sfârşit de an, programul vizează finanţarea a maximum 2.500 de solicitări, banii fiind acordaţi pe principiul „primul venit – primul servit”, urmând ca pentru anul viitor să fie soluţionate 10.000 de dosare. Dosarul complet se transmite online la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro și trebuie să cuprindă:
» copii ale actelor de identitate ale solicitanților (copie semnată și certificată „conform cu originalul”, fără a fi necesară o copie legalizată de un notar);
» cerere de înscriere;
» declarație pe propria răspundere;
» document medical din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de FIV, eliberat de un medic specialist (care este angajat sau colaborator al unei unități medicale afiliate în program) în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
» adeverință eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului, emisă cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;
» acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.
De unde se pot obţine adeverinţele medicale cu diagnosticul de infertilitate
Argeşenii care îşi doresc un copil şi sunt interesaţi să depună cereri pentru obţinerea finanţării în vederea fertilizării in vitro pot obţine adeverinţa medicală ce atestă diagnosticul de infertilitate de la Clinica Hera’s Med din comuna Bradu, str. Principală, nr. 362. Centrul medical din Bradu este coordonat de dr. Marilena Băluţă, unul dintre medicii „vinovaţi” de lansarea acestui program atât de aşteptat de către cuplurile care întâmpină probleme de infertilitate. Aceasta a fost prezentă la începutul săptămânii la guvern, acolo unde s-a semnat ordinul comun al ministrului Muncii şi cel al Familiei privind decontarea procedurilor FIV.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: