Bani de la stat! Se dau vouchere în valoare de 1.450 lei pentru acești angajați

de | 20.04.2022 16:24 | Știri, După subiect, Economic, Național

Este oficial! Profesorii și angajații din învățământul de stat primesc, în acest an, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, precizându-se modalitatea de acordare a voucherelor. Acestea vor fi emise doar pe suport electronic și au o perioadă de valabilitate de un an.

Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, se arată în documentul oficial.

Totodată, documentul mai arată că în cazul celor care anul trecut au fost angajați în mai multe unități de învățământ, indemnizația de vacanță va fi acordată o singură dată de către angajatorul unde beneficiarul își are funcția de bază.

În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

Cei care au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).”, se precizează în document.

Salariații vor plăti un impozit de 10%

Angajații din unitățile de învățământ vor avea, însă, de plătit un impozit de 10%, în valoare de 145 de lei, pentru vouchere de vacanță.

Voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate salariatului, potrivit ordinului. Prin urmare, cei 10% impozit, adică 145 lei, vor rămâne la angajator în luna în care vouchere au fost date.

Cei care nu doresc să plătească impozitul au posibilitatea de a renunța la vouchere. Conform articolului 3 din Monitorul Oficial, în care este precizată procedura de acordare a voucehrelor de vacanță, se menționează că beneficiarii care nu doresc să primească așa ceva depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare. Acest lucru se poate face în 30 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, adică până la data de 15 mai.

Beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanţă depun o solicitare scrisă în acest sens la unitatea/ instituţia angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. Art. 4. —

În cazul voucherelor de vacanţă alimentate pe suport electronic şi necuvenite, angajatorul are obligaţia de a comunica în timp util informaţiile relevante unităţii emitente, pentru ca aceasta să poată face restituirea valorilor către angajator. (3) Voucherul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze beneficiarii cu privire la data alimentării suportului electronic şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate pe acesta. (5) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente, mai arată documentul.

Mai mult, angajații al căror contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul acestui an, se pot bucura de voucherele de vacanță dacă în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, adică până la 15 mai, depun la instituție o cerere.

Foto capital.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline:

Argeș – Un nou transport cu pachete de alimente destinate persoanelor defavorizate!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Monitorul oficial

Ultimele articole