Despre Olimpiada de Engleză. Fără patimă, cum a cerut doamna Dumitrașcu! Doar cu rușine.

de | 27.04.2022 13:40 | Importante, Administrație, Cultură, Opinii, Pitești

Doamna Dumitrașcu (inspector școlar general adjunct),

M-am  gândit mult dacă să îmi dau cu părerea despre un eveniment la care nu am fost nici organizator, nici participant, nici colaborator, nici măcar prezentă în oraș!

O fac în calitate de jurnalist, analizând – cu atenție și fără patimă, exact cum ați solicitat – punctul de vedere expus de dumneavoastră, cu toate detaliile de rigoare versus povestea tânărului care a participat la Olimpiada Națională de Engleză și care (poveste) s-a rostogolit în toată țara și a făcut încă odată Argeșul de râs. Pe fiecare dintre ele, cititorii le pot descoperi mai jos.

Ca jurnalist și ca organizator de evenimente, știu că este cumplit de greu să pui la punct  o asemenea provocare. De multe ori, bugetele sunt insuficiente, ridicole chiar. Oamenii sunt diferiți: unii pun pasiune și sacrifică timp liber și resurse de energie. Pe alții îi doare în fund. Unii se pricep să organizeze Untold, alții dau raturi și la o pomană în curte.

Dar aici vorbim despre o Olimpiadă Națională, o competiție între cei mai buni copii ai României, în care autoritățile implicate și enumerate cu pompă într-un comunicat precedent au – dacă și-ar fi dat silința – și resurse, și minte, și putință. Ce n-au avut, doamna Dumitrașcu, a fost interes. Și respect.

Despre evenimente în stilul bugetar

Din perspectiva Inspectoratului Școlar, sponsorii și partenerii unui asemenea eveniment – ale cărui date nu cred că v-au luat chiar prin surprindere – nu se găsesc în ultima săptămână.

Cazările nu se caută pe genunchi (în 04.04.2022), cu booking-ul pe telefon sau la recomandarea unui prieten, rupți de realitatea din teren și din unitățile respective. Că doar o organizați în Argeșul în care funcționează Inspectoratul, nu în Botoșani, unde nu știți diferența dintre un hotel și o speluncă! Am curaj să bag mâna-n foc că multe hoteluri care funcționează în condiții decente v-ar fi acceptat bugetul respectiv, dacă mergeați din timp, solicitați oferte și  negociați tarife. Nu dacă îi sunați pe ultima sută de metri!

La fel, știu o mulțime de companii argeșene care sunt extrem de deschise să finanțeze prin sponsorizări, în bani sau bunuri, performanța în educație. Ar fi putut completa resursele lipsă, dar cineva ar fi trebuit să le abordeze, să le prezinte evenimentul, să-i convingă și să-i implice! Asta presupune însă ca organizatorii să iasă din birouri, să iasă din corsete de gândire, să renunțe la idei preconcepute și să acționeze cu dedicare personală. Eu nu contest munca celor care s-a implicat, ci lipsa de viziune și abordarea – încă de factură comunistă – a unor astfel de competiții școlare.

 

“Am cerut la Primărie!” – este semnalul tras de dumneavoastră. Gândire standard, instituțională, involutivă. De stat. Un privat organizator de evenimente nu ar cere niciodată la Primărie și nici nu s-ar plânge că Primăria nu i-a dat.

Indiferența cu care municipalitatea v-a tratat solicitările nu e o scuză, ci un impediment. Aveau Simfonia de organizat, la care – apropo – și-au cazat invitații la unități de 4****.  Mirosim cu toții capacitatea Primăriei, atunci când vrea!, de a face lucrurile ca-n afară. La fel de bine, simțim cu toții, ca cetățeni, abilitatea extraordinară, înrădăcinată, a instituțiilor de stat, de a-ți spune nu se poate cu legea-n față și cu formulări prestabilite pe calculator. Stați liniștită, nu ați pățit nimic diferit față de ce pățește orice cetățean obișnuit când se adresează unei instituții! La Primărie, aveau orice altceva de făcut decât să ajute un Inspectorat Școlar care nu este o structură parteneră, ci o socoteală politică pe termen foarte scurt.

I-ați pus dumneavoastră (ca și consilieri locali) să facă bani transparenți din Filarmonică și ați votat, cu mânuțele alea două, cu cât se închiriază sala, indiferent de solicitant și eveniment. Așa cum ați votat și când se oprește căldura în Pitești. Așa cum – de-a lungul istoriei – am ajuns la a avea doar câteva școli cu centrală proprie. Iar cele care au centrală, că așa e în România!, nu au spațiile și dotările indispensabile unei asemenea olimpiade. Știați despre aceste realități, din multiplele posturi publice pe care le aveți: ca dascăl, ca inspector școlar, ca ales public local. Când știi o realitate, te raportezi la ea și faci tot ce poți pornind de la acea realitate, nu te bazezi pe himere și stai de plângeri. Frig în clase era dinainte să înceapă olimpiada. Prognozele meteo sunt tot pe google, acolo unde ați căutat și hoteluri. Îmi place să cred că nu ați crezut în miracole meteorologice, ci ați căutat soluții adiacente ca respectivele săli să fie încălzite înainte de concurs! V-o fi scăpat și asta, cum a scăpat și problema sălii de așteptare într-o școală în care nu aveai acces. Măcar le-ați dat cafea caldă!

 

Faptul că CJ Argeș v-a sărit în ajutor cu cărți despre floră și faună (tipul de materiale care exaltează adolescenții!), cărți făcute pe fonduri europene și de care trebuie să scape din magazie, nu înseamnă decât că – atât!, de 30 de ani – are Consiliul Județean Argeș de oferit în materie de promovare a județului. Se dovedește a mia oară că – în capcana gândirilor vechi, plicticoase, inodore și incolore – autoritățile județene au fost incapabile să realizeze pachete de materiale promoționale destinate fiecărui tip de oaspete: de la adolescenți olimpici la diplomați scorțoși. Plachete semi-dezlipite, pliante urâte, cărți plicticoase. Dovedește că nu există trasee și abonamente turistice gândite pentru accesul la obiectivele din județ. Că nu există viziune, marketing, disponibilitatea de a înțelege că banii investiți în promovare chiar trebuie să aducă plus-valoare și nu sunt o cheltuială inutilă!

Copiilor le trebuie o experiență unică și de neuitat, nu condiții de supraviețuire!

Concluzia mea este că oamenii au muncit. Dar puțin, ineficient și pe ultima sută de metri. Atâta timp cât cadourile gândite pentru participanți au constat în cărți cu floră, agende cu numele firmelor și prăjituri de casă, suntem foarte, foarte departe de amploarea evenimentului și de ce înseamnă adaptarea la specificul noii generații. Sunt olimpici, adică deștepți, nu retrograzi. Lor le trebuiau sesiuni de comunicare, seri de întâlniri între județe, un program de plimbări în județ interesant și bine pus la punct, mini-concerte, dezbateri captivante, întâlniri cu diverse personalități, cadouri adaptate vârstei și preocupărilor lor, premii motivante. Lor le trebuia o experiență unică și de neuitat, nu condiții de supraviețuire!

Atât timp cât sponsorii adunați – prin ședințe ad-hoc și sugestii în birou – nu au putut asigura decât niște promoționale… cam atât e și silința! Când statul dă premii de la 65-300 lei celor mai buni copii din România la limba engleză, nu vă mai mirați că pleacă afară cât îi țin picioarele de repede, pentru ca eforturile lor să fie valorificate și monetizate corespunzător. Iar noi rămânem cu funcționari plictisiți, fără viziune, buni să refuze pe formulări standard sau să șteargă cărțile de praf. Ceea ce le cereți copiilor: comunicarea! este fix ceea ce a lipsit copleșitor în acest eveniment.

Învățați-i pe copii că onorabil este să-ți atribui și eșecul!

Ați cerut publicului să cerceteze înainte de a crede, explicând că s-a muncit! Păi da, doamna Dumitrașcu, pentru un eveniment se muncește! Nu-i ceva rar! Se muncește mult, se muncește aplicat, se muncește eficient. De regulă, pentru un festival, concurs național, campanie de promovare, caravană etc, te culci noaptea la 3:00 și te trezești dimineață la 6:00, când tremură carnea pe tine oboseală. Te dă unul afară pe ușă, tu intri pe geam. Se îmbolnăvește o echipă-cheie, tu inventezi alta în 2 ore. Pică lumina, tu tragi curent. Cazezi oameni, hrănești oameni, transporți oameni, te ocupi de logistică, rezolvi crize de ultim moment, îți bagi cafea pe vene, te învârți de 10 ori în loc și faci miracole. Nu mai discutăm despre detalii de gen: ecusoane, bannere, grafica unor diplome. Iar la sfârșit, mai important decât orice, participanții nu știu nimic despre eforturile tale. Nici șefii, nici publicul. Că asta înseamnă organizarea unui eveniment!

Succesul vi l-ați fi atribuit, ca instituție. Și Inspectoratul, și prefectul, și partenerii. Învățați-i pe copii că onorabil este să-ți atribui și eșecul. Că a munci nu este întotdeauna echivalent cu a reuși! Că nu suntem toți de 10 și nici nu trebuie să dăm vina pe colegul de bancă care a vorbit în timpul orei că am primit nota 6. Că cel mai scump ne costă, în ziua de azi, imobilitatea și prizonieratul în mentalități de acum 100 de ani. Că dinozaurii au pierit nu pentru că n-ar fi fost cei mai puternici, ci pentru că nu s-au putut adapta. Și învățați și dumneavoastră – ca instituții, ca organizatori, ca specialiști – că s-au schimbat demult competițiile comuniste,  așteptările tinerilor care învață și sistemul lor de a gândi și a-și comunica nemulțumirile. Demult, tinerii nu mai sunt exaltați că au plecat de acasă cu trenul, că au stat mai rău decât în cămin și au surpaviețuit mâncănd ficăței reci!

Ei se schimbă, doamna Dumitrașcu, sistemul, însă, rămâne în urma lor!

 

Citiți, mai departe, materialul jurnalistic realizat de Ancheta despre acuzațiile de batjocură a copiilor la Olimpiada Națională de Engleză din Pitești!


Acuzații de BATJOCURĂ a copiilor la Olimpiada Naţională de Engleză din Pitești!

Material realizat de Nadia Ciochină

Olimpiada Naţionala de Limba Engleză desfăşurată la Piteşti în urmă cu o săptămână se dovedeşte o nouă palmă pe obrazul oraşului nostru, după ce dezvăluirile unuia dintre elevii participanţi cu privire la condiţiile de cazare şi modul în care acest important eveniment a fost organizat au devenit virale pe paginile de socializare.

Mai mulţi tineri participanţi la Olimpiadă au povestit că au fost cazaţi în hoteluri mizere, obligaţi să-şi asigure în mare parte cheltuielile de transport în oraş şi puşi în situaţia de a susţine probele de concurs cu gecile de iarnă pe ei din cauza frigului cumplit din clase.

Elevii participanţi la Olimpiada Naţională de Limba Engleză au fost cazaţi la patru hoteluri: Hotel Carmen din centrul Piteştiului, Monte Carlo de la capătul cartierului Trivale, Cornul Vânătorului din  Pădurea Trivale şi Dinastia din Bascov. Problemele legate de condiţiile oferite de aceste unităţi au fost diverse: în vreme ce în unele locaţii copiii au tremurat de frig şi au fost obligaţi să doarmă încotoşmănaţi cu haine de iarnă pe ei, în altele au avut parte de mâncare proastă şi rece, dar şi de toalete defecte care au refulat umplând băile cu dejecţii!

 

Autobuzul gratis nu a fost… gratis

Într-o postare pe Facebook, un elev de clasa a XII-a din Bistriţa relatează experienţa pe care a trăit-o cu prilejul participării la olimpiada de la Piteşti, una dintre primele probleme întâmpinate fiind legată de lipsa asigurării transportului:

 

17-22 Aprilie – Olimpiada Națională de Limba Engleză, Pitești

Consiliul Județean ne-a îndrumat coordonatorul să folosim trenul pentru transport, așa că am luat Interregional-ul de noapte – am ajuns din Bistrița în dimineața lui 17, la ora 9:00, la Pitești. Sosirea concurenților și check-in-ul se făcea în mod normal după ora 14, deci prânz nu ne-a oferit nimeni. Am aștepat o oră la recepție, în Bascov, la 10 km de oraș, unde am fost duși de doi profesori voluntari cu mașinile personale, ne-am cazat și am comandat pizza.

După-masă, programul liber ne permitea să ne plimbăm și ni s-a spus că avem autobuzul gratis pentru elevi ca să ajungem în oraș până după-masă, iar profesorii voluntari ne-au explicat cum ajungem la autobuz. O singură problemă: ploaia puternică și faptul că până la stația de autobuz nu exista trotuar.

Noi, copii de la clasa a 7-a la a 12-a, împreună cu profesoara însoțitoare, am fost nevoiți să trecem pe lângă mașinile care circulau cu peste 80 km/h la ieșirea de pe centura Piteștiului (extensie de autostradă). Autobuzul nu a fost gratis, deși un șofer de treabă ne-a lăsat pe gratis, că i-am explicat că suntem veniți cu Olimpiada.

În acea seară avea loc deschiderea oficială. De data asta am ales taxi-uri pentru a ajunge la Filarmonica Pitești și ne-a costat nu mai puțin de 21 de lei. Deschiderea a sunat, în mare, cam așa: „Nu mi-am pregătit un discurs, dar când vă văd pe voi, nici nu am nevoie de unul” și „Oricum toată lumea știe limba engleză” – Prefectul Județului Argeș. De asemenea, organizatorii s-au fălit cu faptul că fiecare județ e cazat într-o pensiune, și nu într-un cămin, și că sunt bucuroși că ne oferă condiții bune și egale tuturor. Sună bine, ce să spunem…”

 

„Frig teribil în şcoală… Îți înghețau mâinile pe pixuri”

Frigul nu a fost o problemă doar la unităţile de cazare, ci şi în centrul de examen, sutele de elevi prezenţi la olimpiadă fiind nevoiţi să susţină probele, vreme de 4-5 ore, cu gecile de iarnă pe ei.  Şi asta pentru că, aşa cum bine ştim, municipalitatea a decis să oprească în tot oraşul căldura încă de la începutul lunii aprilie, chiar dacă aproape toată luna a fost cumplit de fruig, iar temperaturile pe timpul nopţii s-au apropiat săptămâni întregi de zero grade.

Ziua 2, prima probă. Pentru probele de concurs, județul ne-a asigurat transport de la și la cazări. Lucru ce nu mai ține de organizare, un frig teribil în școală, care este racordată la încălzirea municipiului, dacă nu mă înșel. Îți înghețau mâinile pe pixuri. Dar ne-am descurcat, ce să facem.

Am fost duși înapoi la cazare unde ne-a fost servită masa. Mâncarea, rece. Am mâncat, cel puțin cei mai mari, care suntem mai mult sau mai puțin obișnuiți să mâncăm și ce nu ne place. Cei mici au răbdat.

Experiența de la cazare nu era tocmai una plăcută. Profesorii supraveghetori de la probe au discutat cu noi despre locurile de cazare și ne-au spus că atât hotel Dinastia (foto), cel din Bascov, cât și hotel Carmen, din centrul orașului, se aflaseră în insolvență înainte de participarea noastră. Camerele aveau încălzirea defectuoasă, și ni se ofereau radiatoare electrice pentru prizele care mai că ieșeau din perete. Dușul se bloca de fiecare dată când îl foloseai, iar robinetul ba dădea, ba nu dădea apă caldă.”

hotel dinastia

Cum îşi preţuieşte România valorile: „300 de lei pentru CEL MAI BUN DIN ȚARĂ!”

Ziua 3, proba doi. S-a mai deschis și vremea și nu mai ploua, iar după a doua zi de îndurat frig la școală și după o porție bună de ficăței reci, ne-am întors în oraș (Din nou, cu plata drumului din banii noștri) pentru a afla rezultatele inițiale. […]

Ziua 4, premierea. Pentru premiere nu ni s-a oferit transport, fiindu-ne menționat că ni se oferă libertatea de alege transportul (Bolt, taxi, autobuz, mașină personală) – adică să dăm din banii noștri, super.

Premierea a avut loc tot la Filarmonică și a început cu discursul (aproximativ) următor: „Suntem extrem de bucuroși că am putut să vă oferim cele mai bune condiții, iar noi considerăm că aici la Pitești s-a desfășurat o olimpiadă perfectă”.

Mai târziu, prezentatorul premierii a înșirat atât de repede premiile încât premianții nu aveau timp să urce pe scenă că următoarele 2 persoane erau deja chemate. A fost o grabă atât de mare, încât și organizatorii au încurcat premiile, nemaiînțelegând cui trebuie să le ofere.

Premiile, în special premiul de aur, au lăsat de dorit. Unul dintre colegii noștri a luat cel mai mare punctaj pentru categoria lui și a fost răsplătit financiar cu 300 de lei. 300 de lei pentru CEL MAI BUN elev la limba engleză pe categoria lui DIN ȚARĂ. O mențiune valora 65 de lei. Se pare că atât merită elevii performanți din țară noastră.”

Inevitabil! Toaleta de la Dinastia a refulat!

Tânărul a cărui postare a făcut înconjurul internetului povesteşte un alt incident neplăcut petrecut la hotelul Dinastia. De altfel, această unitate de cazare din Bascov este deja celebră pentru neregulile semnalate aici: astfel, în urmă cu câţiva ani, la un control efectuat de către reprezentanţii CEZ, pensiunea Dinastia a fost depistată că fura curent cu ajutorul unei o instalaţii electrice clandestine. De asemenea, în 2018, aici a fost cazată echipa naţională de baschet juniori a Statelor Unite, iar sportivii americani au avut atunci parte de o experienţă similară cu cea a olimpicilor de la engleză, îngheţând în camere.

„Eu nu m-am întors la hotel în acea seară, ci am rămas în oraș cu niște prieteni. Dar din poveștile celor de la hotel Dinastia, o toaletă de la etajul 3 se înfundase. Apa a început să curgă prin podea și să umfle tavanul toaletei de la una dintre camerele noastre, care până la urmă a cedat și s-a prăbușit. Una dintre îngrijitoarele de la hotel ne-a înjurat colegii, făcându-i nesimțiți și animale pentru ceva ce nu era vina lor, iar mai apoi a desfăcut țeava toaletei, împroșcând deșeuri prin toată toaleta.

Cele mai bune condiții, spun ei… mda.”

baie hotel

Concluzia pe care tânărul olimpic o trage este una amară:

Chiar dacă zilele trecute am cheltuit mult mai mulți bani decât ar fi trebuit, atât pentru mâncare, cât și pentru transport, eu spun că m-am simțit bine și că experiența primei mele olimpiade naționale m-a dezvoltat ca om. Am cunoscut foarte mulți oameni și am reîntâlnit prieteni din alte județe și mă bucur nespus pentru această ocazie. Dar ce m-a deranjat cel mai mult a fost modul în care s-au mândrit organizatorii pentru ce au realizat.

Eu nu voi mai avea ocazia să particip la o olimpiadă națională, dar mi-e teamă că sutele de elevi din clasele 7-11 nu vor mai dori să participe la așa ceva de teama altui hotel mizer, mâncare rece sau teama de a avea de cheltuit sute de lei pentru a putea lua parte la activitățile olimpiadei.

Acum sunt bine și sunt acasă, iar ai mei știu că m-am simțit bine și că am reușit să fac totul să fie cât mai bine. Dar poate pentru alții nu a fost așa. Ceva trebuie schimbat.”

Alina Manea

Şefa ISJ Argeş: „Am făcut tot ce a fost omeneşte posibil cu 100 de lei pe zi”

Contactată de redactorii „Ancheta” pentru a oferi un punct de vedere, inspectorul şcolar general Alina Manea ne-a declarat:

Am făcut tot ce a fost omeneşte posibil cu un buget de 100 de lei pe zi de copil, bani pentru cazare şi masă. La banii ăştia, nu aveam cum să îi cazăm pe copii la Ramada! Nu am ce să îmi reproşez din acest punct de vedere. Dimpotrivă, împreună cu echipa organizatorică am făcut eforturi supraomeneşti pentru a suplimenta premiile oferite câştigătorilor şi bugetul acestei olimpiade cu ajutorul sponsorilor. Recunosc, nu am ştiut de problemele de la hotelul din Bascov, când am fost acolo părea totul în regulă. Legat de transport, organizatorii au oferit mijloacele de deplasare la concurs, nu şi pentru ieşirile lor în oraş.”, a povestit prof. Alina Manea.

Întrebată de ce elevii nu au fost cazaţi în hotelul Primăriei Piteşti sau în căminul LPS, recent renovat, şefa IŞJ Argeş ne-a declarat, fără a dori să intre în detalii, că a propus conducerii Primăriei acest lucru, dar s-a lovit de refuzul autorităţilor locale. A avut, în schimb, plăcuta surpriză să găsească mai mult sprijin pentru organizarea olimpiadei din partea altor administraţii publice locale, precum Primăria Mioveni, Primăria Topoloveni, Primăria Albeştii de Argeş şi Primăria Poiana Lacului.

Referitor la faptul că Primăria Piteşti a ales să nu se implice în organizarea Olimpiadei, în cursul dimineţii  zilei de miercuri, 27 aprilie, adjuncta ISJ Argeş, Cătălina Dumitraşcu, a făcut public, printr-o postare pe Facebook, răspunsul primit de la autorităţile locale la adresa transmisă de organizatori:

Ca în orice municipiu reședință de județ, prima adresă a fost trimisă către… Primăria Municipiului Pitești. Am solicitat pliante pentru promovarea municipiului, transport gratuit pentru elevi, acces gratuit la obiectivele turistice din Pitești, cazare în Unitatea Hotelieră din Bd. Eroilor (fostul internat al Colegiului Economic ”Maria Teiuleanu”) și căminul Liceului cu Program Sportiv Pitești precum și acces gratuit la Filarmonica Pitești pentru festivitățile de deschidere și de închidere ale olimipiadei.

Răspunsul a fost unul halucinant:

”Referitor la solicitarea dumneavoastră numărul 3310 / 2022 înregistrată la Primăria Municipiului Pitești sub numărul 18452/ 04.04. 2022, vă comunicăm următoarele:

• Unitățile de cazare propuse pentru găzduirea elevilor participanți la Olimpiada Națională de limba engleză din perioada 17- 22. 04. 2022 nu pot fi puse la dispoziție întrucât unitatea hotelieră situată în Bulevardul Eroilor nr. 26- 28 are destinația de Centru de Vaccinare și este transmis în administrarea Spitalului Județean Argeș, iar Căminul Liceului cu Program Sportiv Viitorul Pitești este în acest moment pus în funcțiune numai parțial și nu are posibilitatea să găzduiască elevii participanți la Olimpiadă;

• Pentru cazarea elevilor aveți posibilitatea să vă adresați celorlalte unități de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Pitești care dețin în administrare spații de cazare și care le pot pune la dispoziție în limita disponibilului;

• Municipalitatea va face demersuri la operatorul de transport S.C. Publitrans 2000 SA Pitești pentru permiterea transportului gratuit al elevilor participanți la Olimpiadă pe raza municipiului Pitești, așa cum ați solicitat;

• Accesul la grădina zoologică Pitești este posibil dacă ne transmiteți lista nominală a elevilor care doresc să viziteze acest obiectiv, intervalul orar și data când este programat în vizită;

• Vă facem cunoscut că Muzeul Județean și Galeria de Artă Rudolf Schweitzer Cumpăna nu se află în administrarea municipalității și în consecință nu putem asigura accesul elevilor la aceste obiective culturale;

• Municipalitatea nu deține materiale promoționale care să poată fi oferite celor 570 de participanți;

• Sala Filarmonicii Pitești poate fi utilizată în limita disponibilului pentru festivitățile de deschidere și premiere a Olimpiadei pe bază de contract de închiriere, conform tarifelor de închiriere aprobate de Consiliul Local al Municipiului Pitești, în acest scop având posibilitatea să vă adresați direct acestei instituții.”

Ce hotel să-i primească? Cine poate să sprijine? Pe cine sunăm? Il mai cunoastem pe fostul patron de la… ?

Cu părere de rău, ”condițiile proletare” ar fi fost greu de acceptat. În plus, am fi condus, fără doar și poate, la discriminare: cele 160 de locuri existente în unitățile școlare sugerate în răspuns nu ar fi acoperit necesarul pentru cazare și am fi ajuns tot la hoteluri.
Decizia a fost unanim acceptată, cazarea făcându-se în regim de pensiune/hotel, tocmai pentru a asigura confortul similar-decent tuturor participanților, fără nicio discriminare. ..și de aici au început negocierile. Ce hotel să-i primească? Cine poate să sprijine? Pe cine sunăm? Il mai cunoastem pe fostul patron de la… ? Si tot așa. Unele telefoane s-au închis la auzul sumei, la alt capăt de fir ne-a refuzat politicos:”Nu mai avem locuri”.
Poate n-a fost decizia cea mai potrivită, poate strădania noastră n-a fost suficientă, ne pare rău pentru asta. Dar știu că n-am stat cu mâinile în sân, iar lucrurile le-am facut din suflet.

Catalina Dumitrascu

Cătălina Dumitraşcu a enumerat în schimb instituţiile şi partenerii privaţi care au sărit în ajutorul organizatorilor fiecare cu ce a putut:

Materiale promoționale… cine să le vadă?
”Am eu un prieten la o firmă, să văd dacă le scot să ne încadrăm în costuri”, se aude vocea colegei de limbi moderne.

Mapa comisei: ”Ne oferim noi, cei de la Dinu Lipatti! Ne ocupăm de design și de tipărire.”
Tradițional din Argeș: ”Merg eu la Topoloveni!” . […]

”La Consiliul Județean am vorbit eu. Ne vor oferi albume cu flora specifică județului.”

Telefonul sună în continuare: școli din Pitești – ecusoanele, Școala Gimnazială „Ion Minulescu” – bannerul, Școala Gimnazială „Mircea Eliade”- rollupurile, Colegiul Național „Alexandru Odobescu” – sigla, Colegiul Național „I.C.Brătianu” – florile, Poiana Lacului – „Cum pot să vă ajut?” Albeștii de Argeș: „Ai nevoie de agende? 50?” Peste două zile: „100 sunt suficiente?” New Design Composite: „Agendele nu se potrivesc copiilor; îți fac blocnotesuri personalizate”…

Iar surpriza cea mai plăcută a venit de la o altă colegă: Editura „Paralela 45” ne oferă cărți (câte două pentru fiecare copil participant, câte două pentru fiecare copil premiat), bani pentru premii (suplimentarea premiilor I, II și III cu 150 lei), 600 de pungi cartonate personalizate.”. Pentru seara festivă, Cofetăria Ribana a trimis prăjituri pentru copii în toate cele 4 unități hoteliere.

În cele două zile ale probelor, transportul s-a realizat organizat, cu autocare însoțite de Politia rutieră, de la unitățile de cazare la Școala Gimnazială „Matei Basarab” Pitești și retur, grupurile fiind asistate și de inspectorii ISJ Argeș. Sponsorizarea pentru transport a fost oferită de Primăria Municipiului Mioveni și Vulturul Company.”

Preluarea loturilor județene de olimpici de la gara/autogara s-a realizat de către 90 de voluntari – profesori argeșeni – care și au pus la dispozitie autoturismele personale, iar, în situația în care nu au avut aceasta posibilitate, au achitat personal cursele de taxi spre locațiile de cazare, însoțind grupurile respective – arată Cătălina Dumitrașcu.
De asemenea, inspectorii au pus la dispoziție mașinile personale pentru a transporta olimpicii(în cazurile în care voluntarul de la Argeș nu avea mașina, comunicând acest lucru deja în ședința de lucru de vineri, 15 aprilie). Grupurile mai mari au fost transportate în ziua sosirii și a plecării de către microbuze școlare.
În prima seară, inspectorii s-au deplasat în toate locațiile de cazare și s-au întâlnit cu toate loturile, la cină. S-au oferit elevilor și profesorilor însoțitori materialele organizatorice, ecusoanele și cadourile în cărți oferite de către sponsori.
În fiecare dimineață, o echipă de inspectori a fost prezentă la cele patru unități de cazare, așteptând elevii și luând pulsul acestora. La fel au procedat profesorii însoțitori. Din discuțiile personale avute cu însoțitorii loturilor de Arad și Vaslui nu a reieșit niciun moment că lucrurile nu ar funcționa cum trebuie.- mai adaugă, la capitolul informații despre organizare,  inspectorul școlar adjunct.

Despre frigul din școală: Ne pare rău pentru disonfortul simțit!

Școala – gazdă : Școala Gimnazială „Matei Basarab” Pitești s-a organizat prompt, timp de 3 zile, începând de la preluarea loturilor de la debarcare, probe de concurs etc. Profesorii organizatori care s-au descurcat ireproșabil, în fiecare dimineață așteptând, de la 7.30, autocarele cu elevi, cu pancarte în mână pentru fiecare clasă și nivel.
Legat de frigul din școală, din păcate, municipalitatea a decis sistarea agentului termic începând cu 1 aprilie 2022. Nici vremea nu s-a arătat foarte prietenoasă, în perioada 17-21 aprilie înregistrându-se chiar și 0 grade. Ne pare rău pentru disconfortul simțit!
olimpiada frig

Sursa foto: Ziua de Vest

Despre accesul însoțitorilor în școală, regulamentul a fost foarte strict și trebuie să recunoaștem un aspect care ne-a scăpat din vedere anunță inspectorul școlar, care este și consilier local. Deși conducerea școlii a amenajat o sală de așteptare, accesul era interzis în incinta clădirii. În prima jumătate de oră de la preluarea elevilor, situația s-a soluționat prin accesul în Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino”, situat la 200 m de școala organizatoare, unde profesorii au fost așteptați cu cafea caldă.
S-au scris destule și despre festivitatea de premiere. Multe grupuri ne-au rugat să grăbim, pe cât posibil, premierea, din dorința de a se întoarce acasă devreme. Se apropia, pentru majoritatea, Paștele.

Cătălina Dumitrașcu: Invățați-i pe copii să aibă atitudine, să comunice în timp real! Critica ulterioară nu va duce nicăieri!

În psotarea din social media, Cătălina Dumitrașcu finalizează cu următoarele concluzii personale:
» Cu bune și rele, am învățat ce înseamnă valoarea fiecărui om din echipă. O echipă ”interesantă”, care n-a ratat niciun moment în a veni cu contribuția proprie.
» Uneori ne lăsăm conduși de sentimente ”produse” de distribuiri în masă ale lucrurilor negative, fără să cercetăm. ”Crede și nu cerceta!” nu se potrivește vremurilor actuale. Vâltoarea ne conduce, ”mulți văd, puțini pricep”.
» Viața nu ne oferă întotdeauna ceea ce ne-am dori, dar putem învăța din fiecare experiență trăită .
» Unul dintre cele mai dezamăgitoare lucruri ale acestei experiențe este critica făcută de colegii de breaslă … și n-aș vrea să comentez mai mult.
Dragi elevi participanți,
Regret experiențele negative pe care le-ați trăit în cadrul acestei competiții. Dincolo de toate, voi sunteți învingători. Mi-aș dori să cred că nu toți ați trăit cea mai mare dezamăgire la Pitești. Ar fi foarte trist ca lucrurile să stea așa.
Stimați părinți,
Lucrurile sunt perfectibile. Invățați-i pe copii să aibă atitudine, să comunice în timp real; critica ulterioară nu va duce nicăieri.
Dragi colegi, IMPLICAȚI-VĂ!

postare Lucian Mandruta Olimpiada

Lucian Mîndruţă: „Mi-e jenă că sunt din Argeş, dar lucrurile astea trebuie să se ştie!

Jurnalistul Lucian Mândruţă, originar din Argeş, a distribuit postarea despre condiţiile de cazare de la Olimpiada de Engleză de la Piteşti, afirmând cu amărăciune: „Mi-e jenă că sunt din Argeş, dar lucrurile astea trebuie să se ştie!”

La ediţia din acest an Olimpiadei Naţionale de Engleză a participat şi fata cunoscutului om de radio Mihai Morar. Elev în clasa a VII-a la Liceul Bilingv „Olga Gudynn” din Capitală, Mara Morar a obţinut nota 9,20.

Şcoala argeşeană a înregistrat un succes remarcabil la această ediţie a Olimpiadei Naţionale, unde Andreea Rotaru, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti, coordonată de profesoara Aida Grecu, a obţinut Premiul I.

Ministrul Educaţiei anunţă dublarea banilor pentru olimpici

După scandalul izbucnit pe fondul nemulţumirilor elevilor legate de organizarea olimpiadei de la Piteşti, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a recunoscut că sumele alocate de minister pentru cazarea, masa şi premiile olimpicilor sunt mici şi a anunţat că acestea urmează să fie dublate:

Planul Ministerului Educatiei, planul integrat de sustinere a performantei, presupune interventii pe trei paliere. In primul rand, bursele pentru elevii cu rezultate la olimpiade au crescut de la cativa lei, la 500 de lei pe luna. In al doilea rand, alocatia pentru cazare si masa pentru un elev a fost ani la rand 50 de lei pe zi, un cuantum ridicol, si a fost crescuta la 100 de lei pe zi la olimpiadele despre care vorbim. Iar propunerea Ministerului, sper sa fie acceptata de Guvern, va fi ca de indata, adica in zilele urmatoare, alocatia sa fie crescuta la 200 de lei pe zi pentru cazare si masa pentru elevii olimpici.

In al treilea rand, premiile vor creste la 1000 de lei pentru premiul I, 700 de lei pentru premiul al II-lea, 500 de lei pentru premiul al III-lea si 300 de lei pentru mentiune. Bursele deja exista, premiile si alocatia vor fi marite”, a precizat Sorin Câmpeanu, intr-o interventie la Aleph News.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cei mai celebri doctori argeșeni! Sunt medici super tari în București!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/camelia-badulescu/" target="_self">Camelia Bădulescu</a>

Articol scris de Camelia Bădulescu

Jurnalist cu 22 de ani de experiență în presa de investigații și manager al publicațiilor editate sub brandul Ancheta. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole