Benone Lazăr a dat în judecată CNAIR. Vrea mai mulți bani pentru terenurile de la autostradă!

de | 07.10.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Economic, Importante

► International Lazăr Company a primit 400.000 lei pentru aproape 7 hectare de teren arabil extravilan.

Construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu reprezintă cea mai aşteptată investiţie, atât pentru argeşeni, cât şi pentru agenţii economici care sunt nevoiţi să traverseze munţii pentru a livra marfă. Ca orice proiect de infrastructură rutieră de o asemenea anvergură, pentru realizarea sa a fost necesară exproprierea unor suprafeţe mari de teren, cu acordarea unor despăgubiri pentru proprietarii acestora. Dacă în urmă cu mai mulţi ani să ai teren pe traseul autostrăzii reprezenta o adevărată afacere, despăgubirile fiind negociate, acum statul limitează aceste compensaţii, care de cele mai multe ori sunt sub aşteptările proprietarilor.

► 5 procese pentru 5 terenuri expropriate

Omul de afaceri Ion Lazăr, patronul uneia dintre cele mai mari şi mai vechi companii de transport rutier de mărfuri din România şi chiar din Europa de Est, este unul dintre proprietarii pe ale cărui terenuri trece traseul viitoarei autostrăzi. Firma sa, International Lazăr Company, beneficiază de despăgubiri pentru cinci suprafeţe de teren situate în Bascov, conform Hotărârii de Guvern nr. 539 din 9 iulie 2020 prin care au fost declanşate procedurile de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere al secţiunii 5 a autostrăzii, Piteşti – Curtea de Argeş.

Se pare că sumele pe care statul român este dispus să i le acorde în schimbul terenurilor sale nu sunt pe placul lui Benone Lazăr, a cărui firmă de transport a deschis săptămâna trecută nu mai puţin de cinci procese împotriva Ministerului Transportului, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), câte unul pentru fiecare parcelă expropriată. Conform HG 539/2020, valoarea despăgubirilor pe care statul este dispus să le acorde companiei International Lazăr Company este de aproape 400.000 de lei, pentru aproape 7 hectare de teren arabil extravilan.

¨ 33.759 mp, parte dintr-un teren de aproape 75.000 mp – despăgubire de 194.114,25 lei;

¨ 5.136 mp, parte dintr-un teren de aproape 30.000 mp – despăgubire de 29.532 lei;

¨ 6.148 mp, parte dintr-un teren de peste 35.000 mp – despăgubire de 35.351 lei;

¨13.944 mp, parte dintr-un teren de aproape 19.000 mp – despăgubire de 80.178 lei;

¨ 9.665 mp, parte dintr-un teren de 10.000 mp – despăgubire de 55.573,75 lei.

Toate cele cinci acţiuni în instanţă au ca obiect cererea de anulare parţială a deciziei de expropriere nr. 1271/29.09.2020 privind despăgubirile stabilite prin anexa nr. 2 a H.G nr.539/2020 în ceea ce priveşte suprafeţele deţinute de International Lazăr Company.

► Şi patronul de la Sorelo a apelat la instanţă

Benone Lazăr nu este singurul om de afaceri argeșean nemulțumit de despăgubirile primite de la CNAIR. Un proces similar a fost deschis tot săptămâna trecută şi de omul de afaceri Gheorghe Soare, tot pentru un teren din Bascov. Patronul societăţii Sorelo a solicitat la rândul său anularea deciziei de expropriere în ceea ce priveşte un teren în suprafaţă de 598 mp, pentru care, conform deciziei de expropriere nr. 1271/2020, i s-a stabilit o despăgubire în valoare de  162.297,20 lei.

Şi dacă ar vrea, reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu ar putea să acorde despăgubiri mai mari, deoarece legea impune anumite limite:

„Noi expropriem în numele statului român, în baza Legii 255. Cuantumul valorii se stabilește prin lege. Legea ne spune foarte clar cum se calculează aceste valori. Noi nu avem cum să ieșim din textul de lege. Sumele nu sunt stabilite de CNAIR. Procedura este dată prin lege. Nu putem să dăm cât și-ar dori fiecare. Se acordă pe grilele aprobate ale notarilor publici. Dacă aceste sume au rezultat, nu aș putea să dau mai mult, pentru că aș crea un prejudiciu statului român.

Statul român este cel care plătește despăgubirile acestea. Tot Legea 255 prevede clar și modalitatea în care persoanele nemulțumite pot să acționeze. Practic, dacă sunt nemulțumite de cuantumul valoric stabilit pentru despăgubire, acestea se pot adresa instanței”, declara în urmă cu ceva timp Cristian Pistol, pentru „România liberă”, legat de nemulţumirile privind cuantumul despăgubirilor pentru lucrările de interes naţional.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

General Trust Argeş construieşte noul terminal petrolier din portul Constanţa

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole