Breloc cu tipar sigilar care i-a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza, la Muzeul Național de Istorie

de | 24.01.2024 10:32 | Național, Cultură, Importante

Muzeul Național de Istorie a României anunță că breloc cu tipar sigilar care i-a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza poate fi admirată în expoziția temporară „Cuza 150”, deschisă publicului până în martie 2024.

Sigiliul-breloc este confecționat dintr-o piatră de matostat, ce are incizată pe avers stema Principatelor Unite Române, iar pe revers monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza timbrată de coroană princiară. Pe muchia sigiliului este gravată inscripția ”STERN-PARIS”.

Astăzi, intrare liberă

”Tiparul sigilar este fixat într-o montură de aur, de forma unei ghirlande de flori de acantă și roze. Pe montură sunt sertizate câte opt diamante tăiate briliant, în formă de rozetă, de-o parte și de alta. În continuarea monturii sunt prezente două sfere de dimensiuni diferite. Prima, cea mai mică este decorată cu patru rozete. Cea de-a doua sferă este mai mare, matisată, cizelată cu frunze de acantă, din care ies două mâini înlănțuite, din aur polisat. Un anou în formă de acoladă prinde întreaga montură de o bandă realizată din șiruri de anouri circulare țesute pe cuișoare de aur transversale. În partea de sus a panglicii se află un dispozitiv de prindere la verigă cu arc mobil. Panglica este decorată cu trei trese transversale în care sunt sertizate câte trei, zece, respectiv trei briliante. În total, piesa prezintă 32 de diamante în tăietură briliant, a câte 3 kt fiecare.

Tiparul sigilar-breloc este datat 1862, an în care sunt fixate însemnele Principatelor, în anul următor legea prevăzând o nouă schimbare a acestora”, arată cei de la Muzeul Naționa de Istorie a României în postarea publicată pe pagina de Fscebook.

Vă reamintim că astăzi accesul în muzeu este gratuit, iar în intervalele orare 13:00-13:45 și 15:00-15:45 cetățenii au ocazia să participi la unul dintre cele două tururi ghidate în expoziția „Cuza 150”, susținute de curatorul expoziției, Roxana Pătrașcu.

Sursă foto: Facebook Muzeul Național de Istorie a României.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

,,Trenul Unirii” circulă AZI pe ruta București-Iași

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Național de Istorie a României