Bugetul local al municipiului Curtea de Argeș – investiții în derulare și multe proiecte noi

de | 12.03.2024 09:19 | Curtea de Argeș, Administrație, Din ediția tipărită

Bugetul local al municipiului Curtea de Argeș pentru anul 2024 a fost aprobat. Veniturile bugetului local, în sumă de 127.289.000 lei, sunt formate din venituri proprii, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, subvenții de la bugetul de stat și sume primite de la Uniunea Europeană.

Din veniturile bugetului local se asigură finanțarea cheltuielilor de funcționare aferente instituțiilor publice din municipiul Curtea de Argeș  și finanțarea cheltuielilor cu investițiile propuse a se realiza în anul 2024.

Sursă foto: ediția tipărită.

Pentru cheltuielile de funcționare, reprezentând cheltuielile cu salariile, cheltuieli cu bunuri și servicii, transferuri, cheltuieli cu asistența socială, s-a propus alocarea sumei 60.056.000 lei.

Pentru cheltuielile cu investițiile s-a propus alocarea sumei de 67.233.000 lei. Investițiile prevăzute a se realiza vor fi finanțate din bugetul local, din subvenții de la  bugetul de stat, din fonduri europene și din fonduri alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

”Avem un buget echilibrat”

”Avem un buget echilibrat, cu ajutorul căruia vom continua ce am început și vom face investiții noi. Avem lucrări mari de infrastructură în derulare, unele aproape de final și altele care încep acum. Vreau să menționez stația de tratare cu treaptă mecanică, biologică și terțiară și instalație de primire vidanjă care e aproape gata, un proiect pentru care am reușit să obțin din nou o finanțare de aproape 28 de milioane de lei. Este una dintre cele mai mari investiții care s-au făcut la noi în oraș vreodată. Avem, eu și echipa mea, multe proiecte”, spune primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu.

Pe lista obiectivelor de investiții finanțate din bugetul local, pentru anul 2024, se află studii de fundamentare a planului urbanistic general, actualizarea integrală  în format GIS a planului urbanistic general (PUG) al municipiului Curtea de Argeș și a regulamentului local de urbanism (RLU), servicii de digitalizare a parcărilor de reședință, dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, se continuă lucrările la blocul de locuințe sociale, primul bloc cu o astfel de destinație construit vreodată la Curtea de Argeș.

”O creșă nouă se va face în curând în oraș, pe lângă grădinița care a fost dată în funcțiune la începutul acestui an școlar și creșa din cartierul Ivancea”, mai spune primarul Panțurescu.

Au început de câteva zile lucrările de reabilitarea a străzilor Albești, Cuza Vodă, Râmnicu Vîlcea, prin Programul ”Anghel Saligny”.

”Printre proiectele noi, pe care le începem anul acesta, se numără reabilitarea clădirii Stadionului Municipal, relocare și modernizare rețea IT clădire Primărie și semaforizarea a două intersecții din oraș, str. 1 Decembrie 1918 cu str. Lascăr Catargiu (zona Lidl) și intersecție str. Albești cu str. Valea Danului și str. Vasile Lupu”, declară edilul.

Investiții pentru toate categoriile sociale

Bugetul prevede și investiții pentru un studiu de fezabilitate privind posibilitatea realizării traversării albiilor pâraielor+pod Alexandru Lahovary, producerea energiei electrice din surse regenerabile – etapa II (elaborare studiu de fezabilitate, alte studii specifice), parcări pentru biciclete pe lângă școli și licee, pumptrack – un spațiu pentru mișcare cu piste în forme și curbe numai bune pentru copii pe biciclete, adolescenți pe skateboarduri, adulți pe role, parcul – spațiu muzical pentru copii, precum și adăugarea spațiilor de cățărat locurilor de joacă din parcuri. Hala de carne, monument istoric aflat în Piața Centrală, va fi, de asemenea, reabilitată.

Administrația locală are planuri importante și pentru segmentul social – se face un Centru Comunitar Integrat la Curtea de Argeș, un proiect foarte important pentru comunitate.

Printre proiectele cu finanțare de la Uniunea Europeană care sunt realizate în proporție de peste 90% se numără: creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal, dotarea și echiparea Ambulatoriului din municipiul Curtea de Argeș, eficiența energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public, dezvoltarea transportului public, sprijin la nivelul regiunii Sud Muntenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de   programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană regenerare urbană, centre  de  agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructura și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes judetean.

”Peste 70.603.460 lei din buget sunt pentru investiții în acest an. Mai avem și alte proiecte, cum sunt cele 30 de insule ecologice care urmează să fie montate la noi în oraș, și multe altele. Mie însă îmi place să vorbesc doar atunci când lucrurile sunt bătute în cuie, iar lucrările pot începe. Despre toate aceste noi proiecte vom putea vorbi pe larg în perioada următoare”, afirmă primarul Constantin Panțurescu.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primarul Panţurescu a luat la pas şantierele din Curtea de Argeş

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Constantin Panțurescu

Ultimele articole