Camera Deputaților a votat legea care majorează salariile angajaților de la casele de asigurări de sănătate

de | 25.11.2023 14:15 | Din ediția tipărită, Administrație, Național

Timp de 10 zile, activitatea caselor de asigurări de sănătate a fost marcată de proteste ale angajaților, aceștia având nemulțumiri legate de nivelul salarial.

Marți, Camera Deputaților a votat însă proiectul de lege care majorează salariile personalului din aceste instituții. Legea prin care cresc salariile angajaților de la casele de asigurări de sănătate a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 203 voturi pentru, 55 de abțineri și un vot împotriva.

Una dintre principalele revendicări ale angajaților făcea referire la nevoia creșterii salariilor, rămase la același nivel din 2018. Astfel, proiectul de lege prevede o majorare, în funcție de mai multe criterii, de 20-30%. După aflarea veștii, sindicaliștii, care au așteptat votul deputaților, au anunțat renunțarea la protest.

Ca urmare a discuțiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reușit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaților CNAS. Fac mențiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat și că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS. În același timp, am reparat o inechitate, pentru că profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați”, a explicat pe pagina sa de socializare Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Și în Argeș angajații CAS au protestat față de nivelul salarial, sănătatea fiind considerată o maximă prioritate.

Sănătatea este prioritate zero în județul Argeș. Angajații din sistemul de asigurări de sănătate merită respect pentru activitatea lor. Iar respectul înseamnă inclusiv drepturi salariale adecvate. Noi nu ne permitem să pierdem acești angajați competenți. Proiectul de lege care răspunde solicitărilor angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost adoptat azi cu o majoritate covârșitoare, după ce PNL a depus toate eforturile pentru a-l impune pe ordinea de zi! Prin acest proiect, salariile lor vor crește! Așa, lucrurile revin azi la normal, angajații din sistemul asigurărilor de sănătate își reiau activitatea”, a transmis Ionuț Gheorghe, președintele CAS Argeș. 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Salariile românilor nu se vor majora ȋn 2024

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole