„Îngrijim cu empatie!” – Campania lansată de OAMGMAMR Argeș la Spitalul Orășenesc Mioveni

de | 12.09.2022 16:25 | Județean, Lifestyle, Știri

  • O campanie pentru asistenți din grijă pentru pacienți!

 

Inițiată din dorința de a atinge excelența în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite pacienților care trec pragul Spitalului Oreșensc Mioveni, campania inedită ,,Îngrijim cu empatie!” a reunit într-o echipă solidă cei trei parteneri și factori de decizie: Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Filiala Argeș, Primăria Orașului Mioveni și Spitalul Orășenesc Mioveni.
Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc, la Mioveni, în prezența președintelui OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu, și a invitaților speciali: preotul Puiu Andrei Diaconescu, parohul Catedralei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mioveni și consilier al Sectorului social și filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în calitate de delegat din partea ÎPS Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, preotul Marius Marcu, secretarul Protoieriei Mioveni, Sorina Octavia Honțaru, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Argeș, Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, Mircea Stoian, managerul Spitalului Orășenesc Mioveni, Alexandru Iacobescu, directorul medical al Spitalului Orășenesc Mioveni, Codruț Schneider, directorul financiar al a aceleiași instituții medicale.

Echipa de invitați speciali a fost întregită de prezența formatorului de educație medicală continuă, Elena Banu, care va preda asistenților medicali din Mioveni cursul de empatie, dar și de prezența consilierilor județeni ai OAMGMAMR Argeș.
Cursurile de empatie vor fi urmate, în perioada septembrie-decembrie 2022, de toți asistenții medicali ce își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni. Obiectivul campaniei este acela de a optimiza comunicarea și relațiile dintre cadrele medicale și pacienți, dar și relațiile intercolegiale.

În cuvântul de început adresat celor prezenți la evenimentul de lansare a campaniei, președintele OAMGMAMR Filiala Argeș, Estera Stămoiu, a pus accentul pe importanța empatiei în contextul în care pandemia COVID a produs în rândul societății o schimbare de discurs la adresa asistenților medicali care au fost supranumiți ,,eroi ai războiului, îngeri păzitori, salvatorii noștri”.
De asemenea, a făcut referire și la mesajul biblic care îndeamnă la susținere reciprocă: ,,Faceți-le oamenilor, ceea ce doriți să vă facă ei vouă!”.

În același ton, al solidarității și grijii față de aproapele, s-au înscris și mesajele invitaților speciali.

 

campania

 

Preot Puiu Andrei Diaconescu, parohul Catedralei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mioveni și consilier al Sectorului social și filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, delegat din partea ÎPS Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului:

 

Sunt aici atât în calitate de delegat al ÎPS Calinic Argeșeanul, cât și de locuitor al orașului Mioveni și de beneficiar al serviciilor spitalului, pentru că, până la urmă, toți suntem nevoiți să trecem pragul spitalului, fie ca pacienți, fie ca aparținători. De aceea, sunt foarte implicat în lucrarea dumneavoastră și, cu atât mai mult, în demersul pe care îl faceți. Aș vrea să îmi deschid și eu discursul tot cu un mesaj biblic, care are legătură cu ceea ce a transmis doamna președinte Estera Stămoiu. În epistola către Corintieni, Sfântul Apostol Pavel ne spune nouă, ucenicilor lui Hristos, să ne facem tuturor toate. Și are strânsă legătură și cu ceea ce spunea doamna președinte și anume ceea ce vrem noi de la oameni să le facem și noi lor. De aceea, ne-am identifica, eu și colegii mei, ca slujitori ai lui Dumnezeu, cu dumneavoastră, pentru că văd aici o sală cu oameni care doresc să fie empatici.

 

Empatici ar trebui să fim cu toții, nu doar noi, asistenții medicali și preoții, ci fiecare dintre noi, indiferent de locul în care ne aflăm sau de activitatea pe care o desfășurăm. Dacă am fi empatici, lumea ar fi altfel. Nu trebuie să schimbăm noi lumea, ci trebuie să schimbăm bucățica noastră de lume. Și dacă fiecare, în pătrățelul în care activăm, am face un efort de a aduce un zâmbet celui cu care interacționăm, de a aduce un gând bun și chiar de a fi un umăr pe care ceilalți să plângă atunci când au nevoie, am schimba lumea. Sunteți oameni dispuși să le fiți alături celor suferinzi. Bucurie de la Dumnezeu și reușită în ceea ce faceți!”.

 

Sorina Octavia Honțaru, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Argeș:

 

Este foarte bine că am început această campanie aici, la Mioveni, pentru că aici avem un model de om care pune pe primul loc sănătatea. V-ați ales o profesie frumoasă, nobilă, dar foarte grea, care cere să vă pregătiți continuu, să vă comportați frumos și să dați dovadă de empatie. Într-adevăr, cu toții ați fost eroi, pentru că am fost într-un război cu un virus necunoscut. Și la război, toată lumea cred că este de acord că am făcut totuși față, iar aici, la Mioveni, ați făcut foarte bine față acestui război. Dar acest război nu trebuie să ne urce pe un piedestal și să credem că rămânem acolo pe veci. Putem urca, urcatul este ușor, menținerea este foarte grea, iar căderea poate fi liberă. De aceea, așa cum v-am spus întotdeauna, trebuie să vă comportați frumos cu omul. Degeaba avem aparatură de specialitate performantă, degeaba avem profesioniști, dacă ne la ușă ne întâmpină cineva și ne dă afară. Întotdeauna trebuie să îi vorbim frumos pacientului, chiar și atunci când ne confruntăm cu cazuri mai violente sau cu situații dificile. Suntem importanți, suntem o elită a societății, dar trebuie să ne respectăm noi pe noi și să ne respectăm pacienții.

 

De profesia noastră are nevoie tot omul, de la naștere până la moarte. O vorbă bună de la dumneavoastră, care sunteți la patul bolnavului, contează enorm. Îi dă încredere omului că are pe cineva aproape. Ușa mea este deschisă întotdeauna, la fel și a domnului primar și a doamnei președinte Estera Stămoiu. Aveți mereu un sprijin. Vă doresc multă sănătate, să aveți grijă de dvs și de familiile dumneavoastră, iar unitatea în care lucrați să o considerați ca o doua familie.”.

 

campania

 

Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni:

 

Vreau să mulțumesc conducerii Ordinului Asistenților Medicali Argeș pentru acest demers, vreau să mulțumesc celor prezenți și tuturor cadrelor medicale din Spitalul Mioveni. În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru perioada de COVID-19. Am ținut foarte mult să organizăm acest curs despre empatie și, de aceea, sunt și prezent aici. Vreau să tratați cu multă seriozitate acest curs. Când am deschis noul spital, erați 150 de angajați. Astăzi sunteți 400 de angajați, de la care fiecare posibil pacient din Mioveni și din zonă așteaptă servicii medicale de calitate. Ceea ce facem aici, facem pentru dumneavoastră și pentru pacienți. Mi-am dat seama că este dificil ca oamenii din cele trei generații să se înțeleagă așa cum trebuie între ei, să înțeleagă și să folosească așa cum trebuie tehnologia de care beneficiem. Dar tocmai prin astfel de cursuri putem reuși.

 

Îmi doresc să ne unim forțele, noi, administrația locală, împreună cu dumneavoastră, cu Direcția pentru Sănătate Publică, conducerea spitalului, sindicatul, medicii, pentru a satisface așteptările celor care au crezut în acest proiect. Și cred că și dumneavoastră, asistenții medicali, credeți în acest proiect. Și cred că ceea ce facem acum este un început.

 

Vă transmit cele mai bune gânduri și vă doresc ca aici, la Spitalul de la Mioveni, să fiți cei mai buni salvatori pentru argeșeni. Vă doresc să fiți sănătoși. Vă mulțumesc pentru efortul pe care îl faceți. Este un moment important pentru noi toți, și pentru dumneavoastră și pentru noi, comunitatea.”.

 

Mircea Stoian, managerul Spitalului Orășenesc Mioveni:

,

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în perioada de pandemie. Vă asigur că aveți sprijinul nostru, al meu, al colegilor din conducere, al doamnei director executiv a Direcției de Sănătate Publică Argeș și al domnului primar. Aveți toate beneficiile la zi. Există câteva secții în spital care funcționează așa cum mi-aș dori, dar îmi doresc ca toate să meargă astfel. Sunt studii care demonstrează că o vorbă bună pentru pacient completează foarte bine actul medical. Sunt responsabile, aceste vorbe frumoase, alături de condițiile hoteliere, de vindecarea mai rapidă a pacientului. Noi încercăm să vă oferim totul, oferiți și dumneavoastră totul pacientului, nu nouă. Tratați-l așa cum v-ați dori să fiți tratați dumneavoastră, sau părintele sau copilul dumneavoastră într-un spital. În caz contrar, vă spun sincer că vom lua măsuri”.

 

campania

 

Alexandru Iacobescu, directorul medical al Spitalului Orășenesc Mioveni:

 

Vreau să nu uitați niciodată că sunteți în primul rând în relația cu pacientul. Dumneavoastră, asistenții medicali, sunteți mereu în primul contact cu el, nu medicul. Medicul îl vede o perioadă, dar dumneavoastră îl îngrijiți permanent. Cu cât reușiți să îi zâmbiți, să îi transmiteți o stare de bine, cu atât pacientul va fi mai mulțumit. Încercați să înțelegi pacienții care sunt ceva mai agresivi. Problema lor ține, în primul rând, de starea lor de sănătate. Se întâmplă foarte des să considerăm un pacient psihiatric și să constatăm, la o zi sau două, după ce bolnavul și-a primit tratamentul corespunzător, este un om foarte bun. Haideți, în primul rând, să ne respectăm pe noi, să ne respectăm profesia. Numai așa vom fi câștigați. Luați foarte în serios acest curs. Este extrem de important. Vom evalua să vedem ce puneți în practică din acest curs. Sunt foarte mulți oameni care care muncesc pentru ca dumneavoastră să reușiți să vă dezvoltați profesional. pentru că dacă vorba bună nu merge, vom putea ajunge și la măsuri administrative”.

 

Elena Banu, formator de educație medicali continuă:

 

Aș defini empatia precum Dalai Lama: ,,Este durerea mea, în inima ta”. Vă privesc în ochi și sunt onorată că ne putem reîntâlni. Este o mare responsabilitate. Îmi doresc ca acest program să schimbe puțin din compoziția chimică a creierului nostru, să ne creeze noi posibilități să fim mai buni cu noi, să ne cunoaștem limitele, să îngrijim pacienții cu compasiune dar, în același timp, să avem grijă și de familia noastră”.

 

campania

 

Președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Stămoiu:

 

Îngrijim cu empatie!” este o altfel de campanie. Deși se desfășoară într-o unitate medicală nu este o campanie clasică de prevenție a unor afecțiuni, ci este o campanie care are ca scop prevenția unor comportamente ce pot afecta starea sufletească și de spirit a tuturor celor pentru care a fost inițiată: cadre medicale și pacienți ai Spitalului Orășenesc Mioveni. Este o campanie de suflet pentru suflet. Am lansat această campanie într-o unitate medicală care dispune de toate condițiile materiale și profesionale, de toată susținerea conducerii și administrației locale. Anii de pandemie ne-au arătat cât putem fi de solidari, cât de mult putem empatiza unii cu ceilalți în suferință. Am dorit să exersăm și să experimentăm empatia până la fireasca ei însușire. Empatia poate fi o expresie naturală a unei persoane sau poate fi însușită. Important este să fie exprimată. Probabil că a iniția și a derula o întreagă campanie despre emoție și despre sentimente, despre grijă, despre dragoste, într-o eră a tehnologizării și a digitalizării, într-o lume care evoluează egocentric, într-o societate care este marcată de o profundă disoluție a valorilor, ar putea părea puțin neinspirat pentru vremurile acestea, poate pentru unii ar fi un act de curaj, dar, cu siguranță noi, asistenții medicali, înțelegem foarte bine și rostul și scopul acestei campanii.

 

Pentru că empatia este despre oameni, nu despre instituții, putem spune că ne-am asumat acest demers împreună cu domnul primar Ion Georgescu și cu întreaga conducere a spitalului Mioveni. Ne-am asumat pentru că noi credem în acest demers, credem în potențialul asistenților medicali și a întregului corp medical și da, noi credem, că împreună, avându-vă ca parteneri, putem construi împreună, aici, o comunitate și mai valoroasă, mai unită și mai empatică.

 

În esență, societatea ne-a atribuit, în perioada de pandemie, o imagine pozitivă. O imagine de care trebuie să fim conștienți și care, pe termen mediu și lung, creează o mare așteptare socială din partea comunității. Am arătat că se poate. Am arătat de ce eforturi am putut fi capabili într-o perioadă de criză. Așa cum acest nou spital a fost ridicat cărămidă cu cărămidă, tot așa și empatia de care dați dumneavoastră dovadă trebuie să se înalțe la rang de artă. Oricine trece pragul acestui spital să plece cu amintirea empatiei noastre, a grijii noastre față de pacient, indiferent de suferința văzută sau trăită aici. Eu cred că, așa cum a spus profesorul Constantin Dulcan, că într-adevăr, empatia poate schimba lumea.

 

Schimbarea este grea, desigur, iar noi nu ne putem propune să schimbăm lumea. Poate putem schimba lumea noastră, a fiecăruia dintre noi sau lumea noastră profesională. Nu pot decât să închei cu un citat biblic: „Ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel”. Acesta este îndemnul și mesajul meu pentru fiecare asistent medical, din Spitalul Orășenesc Mioveni, pe care mi-l doresc partener de nădejde în această campanie. Cred în reușita proiectelor care implică dăruire sufletească, iar această campanie este, în viziunea mea, destinată succesului, tocmai din încrederea pe care o am în partenerii campaniei, cât și în dumneavoastră, asistenții medicali.”.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole