Campioni la excedente! Primari – acuzați că rostogolesc banii de la un an la altul în loc să investească!

de | 06.02.2023 13:39 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

  • Primarul de la Dragoslavele, replică pentru Consiliul Județean: „Nu e treaba lor!”

Peste 38 milioane lei a împărțit Consiliul Județean Argeș către 89 de unități administrativ-teritoriale, din cote defalcate de TVA, prin bugetul pe anul în curs. Sumele au fost distribuite în funcție de solicitările transmise de către primari și de argumentele cu care și le-au susținut. Mai vitregite au fost localitățile cu excedente mari, istorice, conducerea Consiliului Județean Argeș considerând că, dacă nu au cheltuit banii, înseamnă că au rezervele necesare pentru dezvoltarea proiectelor locale.

presedinte CJ Arges Ion Minzina

Nu putem aloca sume unor primării care au excedente ce depășesc de 3 ori execuția bugetului pe 2022. Am cerut să ni se spună pentru ce au păstrat atâția bani în buget, ținând cont că singura lor destinație poate fi doar «dezvoltarea». Nu îi pot folosi pentru nimic altceva decât pentru investiții. Sunt unii primari care rostogolesc niște bani de la an la an, dar nu dezvoltă nimic! Sunt niște bani morți!”, a explicat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă.

În top 3, excedente mari comparativ cu execuția pe anul trecut au localitățile Dragoslavele, Buzoiești și Bârla. „Campioană” ar fi însă Dragoslavele, după cum a declarat Ion Mînzînă, care a explicat că de 3 ani tot ține un excedent, iar faptul că nu are nevoie de bani din fonduri externe se vede din moment ce nu a cerut nimic la CJ și este și singura localitate din județ care nu a depus proiecte pe „Anghel Salignyˮ.

Contactat pe această temă, primarul comunei Dragoslavele, Ion Băcioiu, spune însă că nu a primit niciodată sprijin de la CJ Argeș, deși a cerut.

Ion Bacioiu excedent dragoslavele

Nu e treaba Consiliului Județean excedentul nostru! Când mi-o da vreun leu CJ-ul, atunci să se laude cu excedentul nostru! De 6 ani nu mi-au dat nimic. Noi avem 5 milioane lei excedent. Am adunat în fiecare an și îi avem pentru că am alocat 3 milioane pentru gaze, că nu avem deloc în localitate și am adunat 1.400 de cereri. Am scos la licitație execuția rețelei de gaze și, cu toate că au cumpărat caietul de sarcini firme mari precum Gazprom și Distrigaz, când a fost procedura, nu s-a mai prezentat nimeni. Dar nu mai aștept, nu mai păstrez deoparte nicio sumă! Anul acesta nu mai țin banii, îi cheltui pe ce mai avem nevoie prin localitate: parcuri, împrejmuiri, pavele, cămin cultural.”, ne-a explicat primarul Ion Băcioiu. Întrebat dacă a cerut totuși bani anul acesta la CJ Argeș, acesta ne-a spus că a avut o cerere. „Am solicitat vreo 50.000 lei pentru un foișor, dar nu ne-au dat, așa că o să îl facem tot de la bugetul local.”, a mai adăugat primarul Băcioiu.

„Nu am fi dat niciodată bani pentru un foișor, când alte comune nu au apă sau canalizare!”

Vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu, îl contrazice.

marius nicolescu vicepresedinte CJ

E al treilea an în care are excedent. Nu îmi amintesc să fi înaintat o solicitare de sume din cote defalcate în termenul legal. Noi le-am transmis adresă cam pe 12 decembrie, iar primarii aveau obligația să răspundă până la finele anului. Dragoslavele, în schimb, ne-a trimis ceva în ianuarie, după ce se încheiaseră și dezbaterile publice pe buget. Pe de altă parte, noi nu vom da niciodată bani pentru un foișor. Asta îi trebuie lui?! Alte comune nu au apă, canalizare sau școli și el vrea foișor!?”, a conchis vicele Nicolaescu.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole