Cătălin Gherzan: ”Clauzele abuzive invalidate de instanță continuă să producă efecte”

de | 22.05.2023 07:14 | Din ediția tipărită, Județean, Național, Pitești, Politic, Știri

  • Clauzele abuzive continuă să fie menținute în contractele de credit. ANPC a amendat 11 bănci!

Băncile îi forțează pe clienți să ramburseze în primii ani sume enorme din dobânda creditului și prea puțin din valoarea reală a împrumutului, susțin comisarii ANPC. Aceștia au amendat 11 bănci pentru așa-zise nereguli privind practici comerciale înşelătoare. Conform ANPC, băncile din România emit clienților în mod automat grafice de rambursare în care doar 25% din suma lunară de plată se scade din împrumut, iar restul de 75% înseamnă dobândă. Astfel, în primii ani, este plătită preponderent dobânda și prea puțin din creditul efectiv.

”Fiecare multinațională ce ne suprataxează și apoi exportă profiturile, totul pe spinarea poporului român, fiecare bancă ce ne îngroapă financiar viitorul nostru și al copiilor noștri, cu sprijinul șefului pe viață al BNR, fiecare «ne-sprijin» sau lanț legat de picioarele poporului român (cu acordul aleșilor noștri), ne duce spre același sfârșit previzibil: decăderea poporului român!”, declară omul de afaceri Cătălin Gherzan, managerul Lexford Castel.

Potrivit acestuia, contractele de credit ale românilor conţin clauze abuzive care prevăd comisioane de risc, dobânzi fixe care se pot modifica, dobânzi variabile care au variat numai în sens crescător în timp ce EURIBOR / LIBOR scădeau sau dobânzi variabile calculate după indici interni și netransparenţi ai băncilor.

”Mii de români au reclamat existența acestor clauze abuzive și instanțele au dispus irevocabil anularea și eliminarea lor din contractul de credit al reclamantului. Cu toate acestea, clauzele abuzive continuă să fie menținute de către bănci în contractele de credit care nu au fost supuse analizei instanței. Clauzele abuzive continuă deci să producă efecte.”, a mai declarat omul de afaceri Cătălin Gherzan.

Băncile se apără și susțin că ”practicile abuzive” se încadrează în litera legii

Pe de altă parte, băncile din România susțin că nu fac decât să respecte legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor.

”Comunitatea bancară a luat cunoştinţă despre comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din data de 16 mai referitor la practica băncilor, potrivit căreia «rata de credit este compusă în primii ani ai creditului din 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă». Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor (…). Vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume. Ne exprimăm regretul pentru interpretările apărute în spaţiul public ca urmare a acestor declaraţii, cu atât mai mult, cu cât modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege în OUG 50/2010 şi/sau OUG 52/2016, practica fiind similară cu cea din toate ţările europene şi care a rămas neschimbată de-a lungul anilor. În acest sens, autorităţile de reglementare şi control privind protecţia consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare au avut mereu pârghiile necesare pentru a asigura aplicarea corectă a legii în ceea ce priveşte modul în care se rambursează un credit.”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Cu alte cuvinte, dacă se comite vreun abuz asupra românilor creditori, acesta este făcut în… spiritul și litera legii. Întrebarea este… cum se face că justiția dă dreptate clienților, nu băncilor, atunci când este intentat un proces care vizează practici abuzive.

ANPC a anunţat că a amendat, cu sume totale de 550.000 de lei, unsprezece bănci din România pentru nereguli precum practici comerciale înşelătoare la modul de calcul al ratelor la credite, în aşa fel încât clienţii plăteau preponderent dobândă. În plus, s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare. Cei 11 operatori economici sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank şi BRD Groupe Societe Generale.

Autor: I.B.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cătălin Gherzan a încheiat un parteneriat valoros în zona de educație

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BRD | Cătălin Gherzan | Raiffeisen Bank | Unicredit Bank