INFORMAȚII NOI
- Alte vești proaste pentru noi toți!
Creșterile de prețuri din ultima perioadă, agravate și de războiul din Ucraina, ar putea rămâne la un nivel ridicat încă câțiva ani.
Este estimarea făcută de reprezentanții Bancii Mondiale care astăzi au publicat și un raport.
Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial.
La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970”, precizează Banca Mondială.
Specialiștii raportului estimează că „preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024”.
Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, avertizează instituţia internaţională.
Știre inițială
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a precizat faptul că în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, lumea se confruntă cu o ”catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute
Acesta a avertizat într-un interviu acordat celor de la BBC, spunând că dacă această criză va continua, creșterile mari al alimentelor ar împinge sute de milioane de oameni în sărăcie.
Reprezentanții Bănci Mondiale calculează că ar putea exista o creștere ”uriașă” de 37% a prețurilor la alimente. Această creștere îi va afecta puternic pe cei săraci.
Îi lovește cel mai tare pe cei mai săraci. Așa s-a întâmplat și cu COVID-19″.
Creștere de prețuri la alimente
David Malpass referitor la creșterile prețurilor: ”afectează alimentele de toate felurile uleiurile, cerealele și apoi intră în alte culturi, culturile de porumb”.
Acesta a descurajat, totodată, țările să subvenționeze producția sau să limiteze prețurile.
Accentul trebuie să se pună pe creșterea livrărilor în întreaga lume de îngrășăminte și alimente, alături de asistență direcționată pentru cei mai săraci oameni”
De asemenea, șeful Băncii Mondiale a avertizat cu privire la o ”criză în cadrul unei crize” care decurge din incapacitatea țărilor în curs de dezvoltare de a-și achita datoriile mari din cauza pandemiei, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.
Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă în unele țări, nu știm cât de departe va ajunge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate, fie cu risc mare de a fi îndatorate”, a spus el.
Președintele Băncii Mondiale atrage atenția și asupra țărilor care au datorii nesustenabile:
Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să începem devreme pentru a acționa din timp pentru a găsi modalități de a reduce povara datoriei pentru țările care au datorii nesustenabile, cu cât amânați mai mult timp, cu atât mai rău este”, a adăugat acesta.
Datoriile mari făcute din cauza pandemiei împreună cu ratele dobânzilor în creștere și prețurile tot mai mari rezultă o combinație și o situație cu adevărat toxică.
Organizația Națiunilor Unite a precizat la începutul anului 2022 faptul că războiul din Ucraina a dus la un „salt uriaș” al prețurilor la alimente, ajungând la un nou record în luna martie.
Să nu uităm că Ucraina este un mare producător de cereale, cum ar fi porumbul și grâul și cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume.
Inclusiv reprezentanții ONU spuneau că ”războiul din regiunea Mării Negre a răspândit unde de șoc pe piețele pentru cereale de bază și uleiuri vegetale”.
Specialiștii anunță faptul că prețurile la alimente în prezent sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: