anchetaonline.ro

Mii de firme vor fi obligate să înapoieze statului banii primiți ca ajutor în pandemie

de | 20.04.2022 20:45 | Știri, După subiect, Economic

Ministrul Transportului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a făcut un anunț care vizează mii de agenți economici din România. Peste 6000 de firme care au primit sprijin financiar în timpul pandemiei de COVID-19 și nu au depus rapoartele de progres, pot pierde banii dacă nu le vor depune până la data de 30 aprilie.

Avem o situaţie specială cu Măsura 1 şi 2. Se ştie şi s-a reclamat şi s-a discutat în spaţiul public că în cazul Măsurii 1 aproximativ 3.000 de beneficiari din, cred, 17.500, iar la Măsura 2, trei mii şi trei sute de beneficiari din cei aproape 17.000 au fost puşi în situaţia de a fi notificaţi de către minister pentru a returna banii, pentru un motiv prevăzut în contractul de finanţare şi în Ordonanţa care a stat la bază: faptul că nu au depus acele rapoarte de progres în termenele prevăzute. Era un termen de decădere de 90 de zile la Măsura 1, de 180 de zile… aveau timp să facă lucrul ăsta, nu l-au făcut. Iar la Măsura 2, toţi agenţii economici au apelat la consultanţi. Stau să mă întreb: cum şi-au făcut treaba consultanţii până la capăt?”, a declarat Daniel Cadariu în timpul unei apariții televizate la TVR.

Mai mult, ministrul a anunțat că s-a hotărât prelungirea termenului limită până la data de 30 aprilie. Cei care nu vor depune rapoartele, vor fi nevoiți să returneze banii primiți.

Mai avem un interval de doar 10 zile. Fac apel la toţi acei agenţi economici care sunt în situaţia de au primit aceste notificări să încarce până la 30 aprilie pe platformă, acele rapoarte de progres, pentru că au fost repuşi în termen, pentru a păstra acei bani. Sunt bani europeni, nu ajută pe nimeni să-i rambursăm”, a adăugat ministrul.

Ce obiectiv are programul

Ajutorul de la stat oferit firmelor prin acest program are drept obiectiv acordarea de sprijin financiar agenților economici afectați direct sau indirect de apariția și răspândirea SARS-CoV-2.

În această categorie intră și firmele a căror activitate economică a fost interzisă prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență sau limitată în starea de alertă.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: