(Epi)centrul de scandal DGASPC din Găvana bubuie din nou! Acuzații de prostituție, droguri și abuzuri!

de | 07.08.2023 20:30 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean, Lifestyle, Știri

Sistemul de asistență socială este mai mult decât zguduit, în ultimele luni, de numeroase scandaluri – naționale sau locale – cu privire la modul în care sunt tratate persoane aflate în dificultate. Fie că vorbim despre bătrânii din azile, despre persoane cu dizabilități sau despre tineri instituționalizați care au grave probleme, statul pare că eșuează atunci când vine vorba de asigurarea condițiilor normale de viață, de sănătate și, mai ales, de siguranță pentru aceste categorii de români nefericiți.

Exploatare sexuală, droguri și internări forțate la psihiatrie

Nu mai departe de săptămâna trecută, un nou astfel de scandal a lovit sistemul DGASPC Argeș după ce un tânăr instituționalizat în celebrul și veșnic problematicul CTF Găvana a trimis mai multe scrisori deschise către diferite instituții ale statului, către premierul Marcel Ciolacu, dar și către presă. Băiatul respectiv, Andrei A., acuză faptul că diferite colege sunt exploatate sexual de rețele de traficanți de persoane sau că se prostituează voluntar, că tinerii din centru consumă sau vând droguri (prezentând și o serie de mesaje în acest sens), că abuzurile comportamentale ale angajaților (care ar ști despre aceste fenomene) sunt la ordinea zilei și că el, personal, pentru că a încercat să demaște aceste situații, a fost internat forțat într-un spital de psihiatrie din Prahova pentru a fi redus la tăcere.

Mesajele tânărului, însoțite de printscreenuri ale diferitelor conversații probatorii, au fost publicate de către site-ul argesplus.ro, redactorii publicației semnalând inclusiv un decalaj nepermis care ar fi existat, conform informațiilor lor, între momentul în care Andrei A. ar fi sesizat DGASPC cu privire la consumul și vânzarea de droguri în centru și momentul în care instituția s-a adresat, pentru sprijin abilitat, organelor penale abilitate.

De asemenea, în materialul respectiv se subliniază ideea că, la nivelul discuțiilor dintre angajații și managerii centrelor, este încurajată internarea tinerilor dificili la psihiatrie, în defavoarea consilierii și gestionării cazurilor, ca soluție… rapidă de calmare a situațiilor.

Reprezentanții DGASPC: „Ne-am confruntat cu o serie de amenințări, sesizări, presiuni, șantaj…”

Cazul a intrat în agenda publică, joi, 4 august, impunând o reacție imediată a DGAPSC Argeș și declanșând o serie de verificări ale mai multor structuri abilitate. În  respectiva reacție, materializată într-un comunicat de presă, DGASPC a transmis că, în urma sesizărilor formulate de minorul cu pricina, instituția s-a adresat mai departe organelor competete în ceea ce privește traficul de persoane și de droguri, fiind prima care a reacționat în acest sens. În egală măsură, reprezentanții DGASPC au ținut să precizeze că autorul reclamațiilor, Andrei A., ar fi un tânăr-problemă, „un minor cu un comportament delincvent, care este cercetat în mai multe dosare penale privind infracțiuni de loviri și alte violențe, amenințare, șantaj și abuz sexual.” Conform instituției, pentru că – inclusiv împotriva lui s-au dispus mai multe măsuri (sesizarea organelor de cercetare penală finalizată cu reținerea băiatului și punerea sa sub control judiciar, mutarea într-un alt centru etc.) – acesta s-ar fi răzbunat făcând respectivele sesizări și adresându-se presei.

Așa cum, de altfel, susțin reprezentanții DGASPC fuseseră avertizați anterior și chiar șantajați că se va întâmpla. Ei mai indică în această direcție un angajat căruia nu îi dau numele, dar care s-ar afla în anchetă internă pe motiv că instigă tinerii să se revolte împotriva instituției, nemulțumit că a fost, la rândul său, sancționat. „Am decis, pentru siguranța minorilor, să îl mutăm într-un alt centru. Cu toate acestea, angajatul menține legătura cu unii minori din centrul de unde a fost mutat și încearcă să îi instige pe copii pentru a obține o decizie în favoarea sa. Ne-am confruntat cu o serie de amenințări, sesizări, presiuni, șantaj pentru a reveni pe post. Am fost amenințați că «ne va distruge», ne-au fost trimise mesaje și clipuri de amenințare, inclusiv cu un scandal mediatic într-un ziar local. Toate acestea vor constitui probe într-un dosar penal.”, se detaliază în comunicat.

Tinerii din CTP Găvana au grave probleme personale și comportamentale

Într-un asemenea amalgam de informații și de acuzații reciproce, rămâne în continuare, reală și acută, situația tinerilor și a tinerelor din acel centru care pare, practic, complet pierdut de sub control. Cu nici două luni în urmă, publicația noastră realiza, la rândul ei, un amplu material despre ce se întâmplă la CTF Găvana, despre numeroasele probleme și despre poveștile aproape ireale ale unor minore căzute pradă prostituției sau abuzurilor sexuale, consumului de droguri și dezechilibrelor de natură psihică.

pagina Ancheta de atunci - (Epi)centrul de scandal DGASPC din Găvana bubuie din nou! Acuzații de prostituție, droguri și abuzuri!

Centrul gestionează o mulțime de copii cu probleme, adolescenți rebeli, orfani sau proveniți din familii dezorganizate, dar și din diferite conjuncturi personale delicate, cu obiceiuri total nesănătoase.

Adunați toți laolaltă, la CTF Găvana, acești tineri devin, unul după altul, victime și abuzatori, dar și subiecte traumatizante pentru agenda publică. Sistemul, prin angajații săi (unii mai buni, alții mai puțin interesați, unii mai empatici, alții de-a dreptul abuzivi) nu pare că poate să îi mai salveze din haosul acesta emoțional, comportamental și penal.

Ne-am adresat, pe această temă, directorului DGASPC Argeș, Tatiana Eftime, pentru a obține răspunsuri la câteva întrebări-cheie referitoare la scandalul declanșat săptămâna trecută, dar și la capacitatea sistemului public argeșean de asistență socială de a gestiona asemenea probleme, care vor apărea constant în lipsa unei reforme eficiente și a unor alte abordări în gestionarea minorilor adolescenți cu grave probleme.

Tatiana Eftime: „În instituțiile noastre nu se consumă droguri și nu sunt tinere care se prostituează!ˮ

▼Acuzațiile cu care s-a confruntat conducerea DGASPC sunt clare și dure: în centre se încearcă mușamalizarea cazurilor de abuz, consum de stupefiante și proxenetism, inclusiv prin măsuri cum ar fi internarea minorilor care vor să le reclame în spitale de psihiatrie.

Pentru a clarifica aceste spețe, prima întrebare vine de la sine. Sunt tineri/tinere în centrele DGASPC care consumă droguri și se prostituează?

Nu, în instituțiile noastre nu se consumă droguri și nu sunt tinere care se prostituează! Din păcate, copiii care ajung în grija DGASPC sunt copii vulnerabili. O parte tot mai mare a celor pe care îi preluăm sunt copii cu un comportament deviant, delincvent, care au fugit de acasă, cu traume familiale sau care au comis fapte penale, dar care nu răspund penal sau care sunt victimele unor abuzuri pentru care noi asigurăm servicii adecvate în funcție de fiecare caz, așa cum am mai spus.  Toate instituțiile de stat care sunt implicate în protecția acestor copii fac tot posibilul să îi țină departe de mediul din care au provenit sau au fost extrași.

 

Orice semnalare a unor astfel de suspiciuni a fost transmisă imediat către organele de urmărire penală în vederea efectuării verificărilor specifice sferei de competență a acestora. Facem precizarea că instituția noastră poate lua toate măsurile prevăzute de lege pentru siguranța beneficiarilor, însă în privința suspiciunilor cu caracter penal doar instituțiile abilitate pot lua măsuri, noi asigurându-le tot suportul legal.”

▼Cum gestionează instituția aceste cazuri, cu risc extrem atât pentru tinerii respectivi, cât și pentru „contaminarea”/atragerea colegilor din centru în aceste cercuri vicioase?

În asemenea situații, se realizează (re)evaluarea situației copilului/tânărului în cauză și se întocmesc/revizuiesc planurile individualizate de protecție, planurile personalizate de consiliere, planurile de intervenție specifice etc. și se asigură/facilitează accesul acestora la servicii specializate, adaptate nevoilor identificate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

De asemenea, ori de câte ori am aflat sau am fost informați că ar fi suspiciuni de orice fel, am sesizat organele și instituțiile abilitate. Trebuie să precizez, încă o dată, că pe această latură, activitatea noastră se desfășoară în strânsă colaborare cu organele abilitate.”

Este posibil ca, în pofida recomandărilor instituției, personalul și managerii anumitor centre să încerce, fără știința dumneavoastră, să bage gunoiul sub preș, pentru a-și proteja locurile de muncă, fiabilitatea actului lor managerial sau imaginea centrului?

Nu, nu cred că există astfel de situații. Cel puțin, în ceea ce mă privește, am transmis un mesaj clar: toleranță zero față de orice acțiune care i-ar putea afecta sau pune în pericol pe beneficiarii noștri sau pe angajați. Nu vom tolera astfel de situații, o astfel de atitudine ar atrage sancțiuni dure. Majoritatea sunt oameni profesioniști, care cunosc bine sistemul, beneficiarii și problemele lor. Noi vorbim acum de cazuri particulare, foarte grave ce-i drept, dar noi avem în îngrijire sute de minori și persoane adulte cărora am reușit să le asigurăm un mediu sigur și de dezvoltare, dacă ne referim la minori.

 

Așa cum rezultă din întrebarea dumneavoastră, în cazul în care nu avem cunoștință de astfel de situații, este evident că nu putem formula un răspuns.

 

Încurajez angajații, beneficiarii sau orice altă persoană să semnaleze și să sesizeze orice mică suspiciune, pentru că noi nu avem decât datoria de a-i proteja pe beneficiari.”

 

Orice internare într-o unitate sanitară se realizează doar la recomandarea unui medic specialist!

Revenind la cazul punctual Andrei A., când ați luat dumneavoastră la cunoștință de aspectele semnalate de acesta și cum ați procedat, existând acuzații că ați reacționat cu mare întârziere în sesizarea organelor de cercetare penală?

În cazul minorului toate aspectele au fost sesizate de noi organelor abilitate cu mult înainte de a apărea în spațiul public. Datoria noastră este să semnalăm organelor de cercetare penală astfel de situații, să protejăm identitatea beneficiarilor pentru a nu le crea și alte traume. Noi am fost primii care am sesizat întotdeauna organele abilitate, având un singur scop – protecția beneficiarilor.”

Cine a dispus internarea lui Andrei A. într-un spital de psihiatrie și în baza cărui temei medical?

Orice tratament medical sau internare într-o unitate sanitară a unui copil sau tânăr se realizează doar la recomandarea unui medic specialist, la fel ca în cazul copiilor din familie.”

▼Care sunt, la polul opus, faptele pentru care Andrei A. a fost deferit, de către reprezentanții DGASPC, organelor penale în numeroasele anchete pentru „infracțiuni de loviri și alte violențe, amenințare, șantaj și abuz sexual”, așa cum ați anunțat în comunicatul de presă transmis săptămâna trecută?

Fiind vorba de un minor, chiar dacă vorbim de unul cu probleme, dar și de faptul că există mai multe dosare penale a căror cercetare nu este făcută de noi, prefer să nu discutăm foarte mult pe acest subiect. Atât vă putem spune – victime ale agresiunii lui, fizice sau verbale, au fost atât beneficiari, cât și angajați.”

▼În același comunicat faceți vorbire despre un angajat al centrului, mutat între timp în altă structură DGASPC, care ar ține legătura cu minorii și i-ar îndruma să facă presiuni și să șantajeze conducerea instituției. Care este rolul acestui angajat și de ce există această relație de muncă ostilă, din punctul dumneavoastră de vedere?

La acest moment, nu vă pot da detalii despre angajatul despre care faceți vorbire, deoarece în cadrul instituției există în derulare mai multe anchete interne, precum și anchete ale altor instituții. Precizăm faptul că respectiva „relație de muncă ostilă” de care faceți vorbire nu a fost inițiată de către noi.”

▼Care sunt principalele măsuri luate după dezvăluirile media care au marcat săptămâna trecută?

– Având în vedere că orice expunere a unui copil în spațiul public, cu elemente de identificare ale acestuia, fie ele reale sau nu, contravine legislației specifice drepturilor copilului, specialiștii instituției au oferit suport de specialitate astfel încât expunerea acestora să nu le cauzeze traume suplimentare.

De asemenea, copiilor/tinerilor li s-a acordat suportul juridic pentru apărarea dreptului la intimitate și imagine.

Am avut multe cazuri cărora societatea nu le dădea nicio șansă, dar noi am reușit să-i reintegrăm cu succes!

▼Ce soluții concrete și eficiente ați identificat până la acest moment și după numeroasele scandaluri și sesizări publice privind situația minorilor din CTF Găvana pentru a-i proteja pe aceștia de fenomenele cu care în mod real se confruntă: traficarea fetelor de către rețele de proxenetism, predispozița acestora de a se prostitua, consumul de droguri, fugile repetate din centru etc…

Orice suspiciune a fost adusă la cunoștința organelor competente spre verificare și, în plus, permanent derulăm acțiuni și campanii în parteneriat cu alte instituții în vederea prevenirii, informării și conștientizării de către copii a riscurilor la care se expun.

 

Întotdeauna orice mică suspiciune pe care am avut-o am transmis-o organelor competente spre verificare, iar în paralel am aplicat procedurile specifice împreună cu specialiștii instituției noastre, ai altor instituții și derulăm proiecte personalizate pe fiecare caz în parte. Avem cazuri în care inclusiv familiile erau depășite de situație, iar instituția noastră a reușit să îndrepte astfel de comportamente.”

▼Putem spune că, așa cum se vede din afară, în fața unor tineri cu grave probleme comportamentale, legale și psihice, sistemul eșuează în corectarea și salvarea acestora? Care sunt resursele pe care le poate folosi în mod adecvat statul, prin direcțiile de asistență socială, pentru a gestiona aceste fenomene din ce în ce mai frecvente și agresive?

Rezultatele nu se obțin peste noapte, „modelarea” unui copil necesitând implicare, empatie, profesionalism, responsabilitate, timp și răbdare. Evident, nu putem afirma că de fiecare dată reușim să ne atingem obiectivele propuse, pentru că și acești copii/ tineri, deși nu locuiesc în familie, trăiesc în societate și sunt supuși acelorași riscuri și tentații ca toți ceilalți copii, dar ne mândrim cu copii și tineri care au atins performanțe școlare, sportive, artistice, care au ajuns sau absolvit instituții de învățământ liceal și universitar și care au fost integrați socio-profesional cu succes.

 

Pentru a obține aceste rezultate este nevoie însă de o regândire a serviciilor sociale, resurse umane suficiente și formate în acord cu problemele cu care se confruntă societatea în prezent.

 

Menționăm faptul că nu doar serviciile sociale trebuie regândite, ci și serviciile de sănătate, educație etc., iar societate civilă nu trebuie să judece, ci să sprijine recuperarea și integrarea acestor minori/tineri.

 

Din păcate, din anumite interese, unele cazuri de acest gen sunt date ca exemplu, însă doresc să știți că avem și foarte multe cazuri cărora societatea nu le dădea nicio șansă, dar noi am reușit să-i reintegrăm cu succes.”

 

ULTIMA ORĂ! Poliția anunță măsuri preventive: O angajată DGASPC, dar și minorul denunțător sunt sub control judiciar!

Înainte de închidere ediției, Poliția Argeș a anunțat mai multe deznodăminte ale dosarelor pe care le investighează pe aceste teme sensibile și traumatizante.

În primul caz, Biroul de Investigații Criminale Pitești a continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești privind săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă având ca obiect comportamentul unei angajate DGASPC în vârstă de 43 de ani care, în cursul lunii iunie a anului curent, ar fi adresat injurii și amenințări cu acte de violență față de două minore, beneficiare ale unor măsuri de protecție socială în locația respectivă.

În urma administrării probatoriului, Poliția anunță că, în ziua de 4 august a.c., față de femeia în cauză a fost dispusă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, cercetarea sub măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, ceea ce înseamnă că sesizările tinerilor nu au rămas fără răspuns.

În același context, polițiștii au venit însă și cu informații despre tânărul care a declanșat acest scandal public, pe care îl cercetează, conform comunicatului oficial, în mai multe dosare penale, privind săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe, violarea vieții private, precum și amenințare. În urma administrării probatoriului, Poliția a dispus reținerea minorului în cauză, adică a lui Andrei A., așa cum a comunicat și DGASPC Argeș.

Din cercetări s-a stabilit că minorul ar fi agresat alți doi minori, instituționalizați în același centru.

 

De asemenea, cel în cauză ar fi amenințat cu acte de violență și distrugeri două angajate ale centrului.

 

După administrarea probatoriului, minorul de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, ulterior fiind dispusă cercetarea acestuia sub măsura preventivă de control judiciar pentru 60 de zile, printre obligațiile stabilite fiind și cele de a nu se apropia la mai puțin de 100 metri, respectiv de a nu lua legătura, direct sau indirect, cu persoanele vătămate sau cu martorii”, a anunțat IPJ Argeș.

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Nepoata unor oameni de afaceri cunoscuți – copilul cu adevărat pierdut pentru care au sunat alarmele RO ALERT

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/camelia-badulescu/" target="_self">Camelia Bădulescu</a>

Articol scris de Camelia Bădulescu

Jurnalist cu 22 de ani de experiență în presa de investigații și manager al publicațiilor editate sub brandul Ancheta. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole