Solicitările IMM-urilor argeșene: compensarea costurilor cu motorina, Electric-up și IMMPROSUMER

de | 27.11.2023 22:08 | Știri, Din ediția tipărită, Economic, Județean

Oamenii de afaceri au cerut Guvernului, prin Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, adoptarea în regim de urgență a unui pachet de programe pentru susținerea IMM-urilor, care sunt cele mai afectate în contextul actual, care combină discuțiile din spațiul public privind reforma fiscală, consecințele războiului din Ucraina, cu influență directă asupra micilor producători  agricoli și tranziţia către digitalizare şi economia verde.

CNIPMMR vine cu următoarele propuneri de programe, care sunt esențiale pentru susținerea economiei românești și a IMM-urilor în anul 2024:

  • Compensarea efectelor razboiului din Ucraina în domeniul alimentar și în agricultură;
  • Compensarea costurilor cu motorina pentru transportatori;
  • Deblocarea programului Electric-Up;
  • Finanțarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energie-IMMPROSUMER;
  • Suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMMINVEST PLUS;
  • Lansarea tuturor call-urilor 2021-2027 (investiții);
  • Program pentru susținerea dezvoltării IMM-urilor existente – scale-up.

Patronatul IMM Arges

Județul nostru este unul cu multe firme de transport, iar aici avem nevoie de măsura de compensare a costurilor cu motorina pentru transportatori. De asemenea, o altă măsură necesară pentru mediul de afaceri argeșean este deblocarea programului Electric-Up, care este la fel de important ținând cont de faptul ca încă mai avem industrie, însă este una energofagă.

Finanțarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energie-IMMPROSUMER este de mare ajutor pentru firmele mici. Și ar fi de ajutor la nivel județean și suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMM INVEST PLUS, acesta fiind un program care a funcționat cel mai bine în perioada anterioară.”, ne-a declarat Olimpia Doru, președinte al Patronatului IMM Argeș, membru în Comitetul Director al CNIPMMR și manager New Design Composite.

Patronat IMM

Pentru ca vocea mediului de afaceri argeșean să fie mai puternică la nivel național și să își facă auzite solicitările, la nivel județean s-a fondat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Argeș, ale cărui baze au fost puse de către companiile New Design Composite, Alex&Theo Party, Larisa Rentals, Larisa Expert Consult, Fila Prest Construct, Monneo Main Sole, TBM Innovation Steel, Eastern Tour Construct, MRS Roconsuit 2006 și Emident. PIMM Argeș este coordonat de către președintele Olimpia Doru, manager New Design Composite. 

Companiile vor deblocarea celor 6,1 miliarde euro din programe naționale și regionale

 În același timp, CNIPMMR solicită lansarea tuturor programelor naționale și regionale pentru mediul privat, în valoare de 6.1 mld.euro, în total 139 de apeluri, reprezentând:

– 1700 milioane  de euro programe regionale

– 268 milioane de euro sănătate;

– 1271 milioanede euro POCIDIF;

– 30 milioane de euro educație și ocupare;

– 516 milioane de euro dezvoltare durabilă;

– 1424 milioane de euro tranziție justă.

”Guvernul are obligația de a veni cu măsuri de susținere a mediului economic, să asigure finanţarea programelor și implementarea acestora, și nu doar să fie interesat de cheltuielile cu aparatul bugetar.”, subliniază CNIPMMR.

Reactivarea programului Kurzabeit, adoptat prima dată în pandemie

Reactivarea programului Kurzarbeit este o altă solicitare din partea CNIPMMR, care ar fi benefică pentru companii. ”Prin această măsură angajatorii aveau posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, iar salariaţii afectaţi de măsură beneficiau de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, acesta contribuind la consolidarea pieţei muncii și evitarea producerii unor efecte negative în economie.

În contextul actual, caracterizat de mai multe crize suprapuse, îndeosebi determinate de factori externi, marcate de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibili,asigurarea finanţării programelor pentru dezvoltarea IMM-urilor și a start-up-urilor este esențială pentru dezvoltarea și stabilitatea economiei.”, se mai arată în comunicatul transmis de CNIPMMR.

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IMM | Olimpia Doru