Cetățeanul cu nr. 20.000.000 – un argeşean abonat la contracte cu CJ și Primăria Pitești

de | 27.05.2023 21:00 | Din ediția tipărită, După subiect, Economic, Importante, Județean, Pitești, Știri

► Daniel Stănciulescu, argeşeanul ales de regimul Ceauşescu să fie cetăţeanul al 20.000.000-lea, este astăzi un prosper om de afaceri. 

► De la începutul anului, în mai puţin de cinci luni SDM Office Group a vândut instituţiilor publice din Argeş produse de birotică, papetărie, curăţenie şi IT de peste jumătate de milion de lei.

În 1966, România număra 19 milioane de locuitori, iar Ceaușescu dădea celebrul decret 770, care interzicea avorturile. Consecinţa: trei ani mai târziu dictatorul anunţa depăşirea numărului de 20 de milioane de români. Pentru a marca atingerea acestui prag, maşinăria de propaganda a regimului comunist a decis să popularizeze în stilu-i caracteristic această performanţă. Astfel, după cum relatează presa vremii, un computer al Institutului Naţional de Statistică ar fi ales, aleatoriu, dintre 1.000 de copii născuţi în ziua de 20 iunie 1969, un bebeluş din comuna argeşeană Miroşi, cetăţeanul cu nr. 20.000.000 fiind declarat Marius Daniel Stănciulescu.

Ceauşescu i-a urat la naştere: „Să trăiască fericit în comunism!”

Alegerea lui Marius Daniel Stănciulescu a fost aleatorie şi nu prea, deoarece, în realitate, selecţia s-a făcut ţinând cont de anumite criterii. Astfel, copilul nu trebuia să aparţină vreunei minorităţi naţionale, trebuia să fie neapărat băiat şi să provină dintr-o familie fără probleme din punctul de vedere al regimului comunist.

Mândru de succesul campaniei de sporire forțată a populației, la scurt timp după naştere Ceauşescu a invitat tânăra familie de argeşeni la Bucureşti, unde, într-un cadru festiv, fostul dictator a luat copilul în braţe, l-a sărutat pe frunte şi i-a urat sănătate şi fericire, exclamând: „Să trăiască fericit în comunism!” – după cum anunţa televiziunea română la acea vreme.

„La întoarcerea în Piteşti, la sediul Comitetului judeţean de partid, celui de-al 20.000.000-lea cetăţean al patriei i s-a făcut o primire sărbătorească. Au fost de faţă tovarăşul Gheorghe Năstase, prim-secretar al Comitetului Judeţean de partid, membrii Comitetului Judeţean de partid, ai Comitetului Executiv al Consiliului Popular Argeş, reprezentanţi ai organelor locale de partid, de stat şi obşteşti.

Cu toţii au felicitat tânăra familie şi au urat sănătate şi fericire noului cetăţean al patriei şi al judeţului Argeş. Întâmpinându-i cu pâine şi sare, un grup de pionieri şi tineri U.T.C.-işti au oferit fericitei familii buchete de flori. Este un prilej deosebit pentru noi, argeşenii, să consemnăm că al 20.000.000-lea cetăţean al patriei s-a născut în judeţul nostru.” – consemna ziarul „Secera şi ciocanul”.

Viaţa lui Daniel – un „Big Brother” continuu al propagandei comuniste

Viaţa micului Daniel a fost aproape ca un reality show în perioada comunismului, acesta fiind urmărit în mod constant de presă şi de către organele de conducere ale partidului. Modul în care era pusă în scenă fiecare pagină din viaţa sa reflectă în mod evident caracterul propagandistic al reportajelor care l-au avut ca erou pe Daniel Stănciulescu.

Dan Stănciulescu mai avea un frate mai mare, iar după ce s-a născut el, mama lui nu şi-a mai dorit şi alţi copii. „Ceauşescu îi spunea tatei în glumă să aibă cât mai mulţi copii. Tata îi răspundea că mai are până la patru. Mama n-a mai dorit şi alţi copii. Nu voia să fie mamă eroină!” – declara în urmă cu un deceniu Dan Stănciulescu. Ca o informaţie inedită, însă neconfirmată oficial, surse din mediul public spun că fratele mai mare ar fi nimeni altul decât comisarul-şef Cristian Stănciulescu, fost şef al Departamentului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Argeş (DIPI Argeş).

Cam pe când împlinise trei ani şi familia Stănciulescu se mutase în cartierul Trivale, televiziunea de propagandă a venit la Piteşti pentru a realiza un reportaj despre mutarea cetăţeanului cu nr. 20.000.000 la oraş, în blocurile proaspăt construite. Amuzant este că, la momentul realizării reportajului, familia Stănciulescu era deja instalată în noul apartament din Piteşti, aşa că echipa de reporteri i-a pus să scoată o parte din mobilă din casă, pentru a filma – chipurile – momentul în care tânăra familie se mută în casă nouă.

Modul în care şi-a început viaţa de elev a reprezentat un alt moment teatral pentru micul Daniel, devenit un soi de „Andrei Duban de Argeş” deoarece era scos la înaintare ori de câte ori tovarăşul venea în Argeş. Părinţii băiatului intenţionau să îl dea pe copil la şcoală la vârsta de 7 ani, însă s-au trezit cu televiziunea la uşă când Daniel abia împlinise 6 ani, obligându-i practic să îl înscrie. O adevărată vedetă a acelor vremuri, băieţelul din Argeş a fost filmat chiar şi de televiziunea chineză.

cetateanul 20.000.000 prima zi de scoala

„Vedetă” a perioadei comuniste, Daniel Stănciulescu apărea pe coperţile revistelor şi era filmat periodic de TVR, dar şi de televiziunea chineză.

La fel, în armată toţi superiorii ştiau că soldatul Daniel Stănciulescu este cetăţeanul nr. 20.000.000, comportamentul acestora fiind de multe ori influenţat de celebritatea acestuia, dar mai ales de statutul pe care trebuiau să îl respecte.

După Revoluţie, sătul de atâta publicitate, Dan Stănciulescu a intrat într-un con de umbră, refuzând să mai apară în presă, cu atât mai mult cu cât numele său era permanent asociat cu „marile realizări” ale regimului dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu. Absolvent al Liceului Militar din Craiova, până în 2007 a lucrat la Unitatea de Tancuri din Piteşti, părăsind armata cu gradul de maior.

Prin 2013, pe Dan Stănciulescu îl bătea gândul să plece din ţară, fiica sa dorind la vremea respectivă să fie medic în Statele Unite, unde de altfel a şi studiat o vreme. Între timp, însă, aceasta s-a răzgândit şi este rezident cardiolog la Spitalul Universitar din Capitală, aşa că cetăţeanul nr. 20.000.000 a rămas în ţară. Şi nu i-a fost rău deloc!

„Milionarul” a ajuns…. milionar pe bune

La şcoală băieţii îi ziceau „Milionarul” – îşi aminteşte Daniel Stănciulescu – poreclă care, întâmplător sau nu, astăzi i se potriveşte mănuşă. Şi asta pentru că Marius Daniel Stănciulescu este asociat într-una dintre cele mai prospere firme specializate în comerţul cu articole de birotică şi papetărie din judeţ, SDM Office Group.

SDM Office Group este controlată de soţii Daniel şi Amalia Stănciulescu, care deţin 55% din afacere, avându-l ca asociat pe Constantin Paraschiv. Firma are 11 angajaţi şi a raportat anul trecut afaceri de aproape 3 milioane de lei.

Succesul afacerii se datorează, în mare măsură, contractelor cu instituţii publice din Argeş, în principal cu Primăria Piteşti, Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate acestuia. În 2022, spre exemplu, valoarea totală a contractelor atribuite în mod direct firmei controlate de soţii Stănciulescu a fost de peste 630.000 lei, în vreme ce de la începutul acestui an, în mai puţin de cinci luni, SDM Office Group a vândut către instituţiile publice argeşene produse de birotică şi papetărie (şi nu numai) în valoare de peste jumătate de milion de lei.

SDM Office group

CJ a cumpărat laptopuri de 14.000 lei bucata de la SDM Office Group

De la firma lui Dan Stănciulescu a cumpărat Consiliul Judeţean Argeş, la sfârşitul anului trecut, două dintre cele mai scumpe computere existente pe piaţă, două laptopuri Apple în valoare de 14.000 lei fiecare. Şi, pentru că la CJ angajaţii nu pot juca mereu Solitaire pe computere prea puţin performante, anul acesta administraţia judeţeană a continuat să facă şi alte achiziţii asemănătoare, precum două laptopuri Gaming ACER Nitro 50 de 7.700 lei bucata.

Tot în dreptul CJ figurează şi cea mai scumpă achiziţie făcută de la SDM, un contract pentru produse de birotică şi papetărie în valoare de aproape 150.000 lei semnat în martie 2020, cu doar câteva zile înainte de declararea pandemiei.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este o altă instituţie la care firma cetăţeanului nr. 20.000.000 este abonată. Instituţia aflată în subordinea CJ Argeş plăteşte sume consistente către SDM Office Grup pentru calculatoare, imprimante, copiatoare, consumabile, licenţe IT etc., de la această firmă cumpărând în fiecare an rechizite pentru elevii instituţionalizaţi.

Descoperind noi oportunităţi în materie de contracte din bani publici, Dan Stănciulescu şi-a extins gama de produse, vânzând, bunăoară, Spitalului de Psihiatrie din Vedea – o altă instituţie subordonată CJ Argeş – o bucătărie din inox în valoare de 26.500 lei, dar şi produse de igienă şi curăţenie, precum şi mănuşi de unică folosinţă.

La Primăria Piteşti, cetăţeanul nr. 20.000.000 are uşile doar… întredeschise, de aici municipalitatea făcându-şi aprovizionarea cu cartuşe şi tonnere pentru copiatoare şi imprimante, cel mai nou contract, în valoare de aproape 9000 de lei cu TVA inclus, vizând achiziţionarea a 300 de veste reflectorizante pentru voluntarii din campania „Voluntar în orașul tău: Piteștiul meu curat!”

De asemenea, RATEN obişnuieşte să facă achiziţii de articole de birou, papetărie şi produse de curăţenie de la SDM Office Group, ca de altfel şi primăriile Pietroşani şi Bradu.

Cu asemenea succes în business, este lesne de înţeles de ce cetăţeanului nr. 20.000.000 Daniel Stănciulescu i-au trecut gândurile de pribegie pe meleaguri străine!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Firmele lui Dan Săndulescu şi Gheorghe Soare au distrus două drumuri la Merişani! Hectare întregi exploatate ilegal!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bradu | Craiova | Nicolae Ceaușescu | Pietroşani | Pitești | Primăria Pitești | Sorelo | Trivale | Vedea

Ultimele articole