A cincea zi de proteste la Casele Județene de Asigurări de Sănătate

de | 08.11.2023 13:53 | Eveniment, Național

Este a cincea zi consecutivă de protest la sediile tuturor Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, la sediul Casei de Sanătate a Municipiului București și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Nemulțumiți de salariile mici, pierderea personalului calificat, dar și de reducerea numărului de angajaţi, salariații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate au protestat și astăzi.

Fie că au stat în birouri sau în fața instituției, aceștia și-au întrerupt lucrul, asigurând doar urgențele.

O nouă zi de protest la sediile tuturor Caselor Județene de Sănătate, la sediul Casei de Sănătate a Municipiului București și la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.”, anunță cei de la BNS pe Facebook.

Protestul este organizat de Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS), afiliată la Blocul Național Sindical.

Potrivit reprezentanților BNS, pe perioada protestului, doar urgențele vor fi rezolvate de angajații Casei de Asigurări, între orele 08.00-09.00 şi 16.00-17.00.

Sunt considerate urgențe: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități.

Principalele revendicări ale angajaților CNAS

Angajaţii CNAS au declanșat protestele din data de 2 noiembrie, pentru o perioadă nedeterminată. Au fost invocate lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem, dar şi  faptul că salariile nu au mai crescut din 2018.

Sindicaliștii subliniază că instituția a pierdut un sfert din angajați, în ultimii patru ani, care au plecat din cauza nemulțumirilor salariale, dar și că activitatea Caselor de Sănătate are de suferit din cauza numărului de angajați în scădere.

În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității.

Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă.”, transmite Blocul Național Sindical

Sindicatul atrage atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă va avea consecințe grave, precum nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale.

Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă etc. şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală”,  susține BNS

Încă de când au început protestele în toată țara, angajații au anunțat că activitatea de relații cu publicul va fi „grav perturbată” de grevă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) județene sunt instituții responsabile de asigurarea accesului populației din România la servicii medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive. Acestea joacă un rol crucial în furnizarea unui sistem de sănătate funcțional și echitabil pentru toți cetățenii.

sursă foto/video Facebook BNS

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

O nouă zi de protest la Casa Județeană de Pensii Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BNS | București | Casa Naţională de Asigurări de Sănătate