Cine va dezvolta sistemul? Pădurile, monitorizate din satelit

de | 22.11.2023 09:57 | Național, Economic

Ministerul Mediului anunță că a fost desemnat câștigătorul contractului pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare. Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE,TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câștigătoare după aplicarea criteriului de atribuire ”cel mai bun raport calitate preț” și verificarea documentelor suport aferente.

Ieri, a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României. Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestațiilor.

”Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor LiDAR. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor.”, a explicat ministrul Mircea Fechet, potrivit informării publicate.

Contractul, cu o valoare totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA, este parte a proiectului derulat de MMAP – “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR Investiția 5. Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7. Transformare digitală.

Sursă foto: Facebook Minsiterul Mediului.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Proiecte bazate pe inteligență artificială. 150 de milioane de euro pentru sprijinirea antreprenorilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Mediului | Mircea Fechet | Sicap | SUMAL

Ultimele articole