Compania ANEPAL – un nou angajator care a apelat la serviciile deținuților din Penitenciarul Mioveni

de | 30.10.2023 14:45 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

Resursa umană din rândul deținuților Penitenciarului Mioveni devine tot mai căutată. Dacă la începutul anului relatam despre faptul că în cadrul Leoni, la fabricarea de cablaje, lucrează 100 de persoane private de libertate, iar alte cinci desfășoară activități de producție în interiorul unității pentru Plast Mould Part SRL, acum, Penitenciarul Mioveni anunță o nouă colaborare.

A fost încheiat un contract pentru deschiderea unui punct de lucru destinat persoanelor private de libertate în cadrul firmei ANEPAL – care își va începe activitatea de la 1 noiembrie. Pentru început, contractul are durata de un an, cu posibilitatea prelungirii și a extinderii colaborării.

ANEPAL are ca domeniu de activitate reciclarea paleților de lemn și reintroducerea acestora în circuitul comercial, având puncte de lucru în Poienarii de Argeș, Mihăești și Merișani.

Deoarece conștientizăm rolul important pe care îl jucăm în formarea normelor de conviețuire socială, depunem toate eforturile pentru a evolua către un sistem de autofinanțare și suntem deschiși pentru colaborări cu firme interesate să lucreze alături de noi în acest demers. Cu mândrie, putem afirma că deja asigurăm o întreagă linie de producție în cadrul firmei Leoni, dovedind astfel profesionalism, putere de muncă și abilități solide de organizare. Capacitatea noastră penitenciară este semnificativă și poate furniza o forță de muncă valoroasă pe piața locală, reprezentând astfel un sprijin real pentru operatorii economici din comunitatea noastră. (…) Prin acest efort susținut, încrederea cetățenilor în serviciile noastre va crește, iar percepția asupra sistemului nostru se va schimba semnificativ, contribuind astfel la procesul de reintegrare și reabilitare a persoanelor private de libertate în societate.”, este mesajul transmis de către oficialii Penitenciarului Mioveni condus de Patric-Daniel Ghebaru.

Sumele pentru munca prestată de către deținuți sunt încasate de către administrația penitenciarului și sunt împărțite astfel: 40% din venit revine persoanei condamnate, iar restul de 60% unității de detenție, ca venituri proprii, utilizate în special pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciar.

Din suma care revine deținutului, 90% din bani îi poate utiliza pe timpul executării pedepsei, iar restul de 10% se colectează într-un fond la Trezoreria Statului, de care va beneficia la eliberare.

Avantajele angajatorilor care lucrează cu deținuți

Nu toate persoanele din Penitenciarul Mioveni sunt dispuse să muncească, însă din cei circa 700 de „rezidenți” sunt destui dornici să o facă. Folosirea la muncă a persoanelor private de libertate se realizează în temeiul unui contract de prestări servicii încheiat între directorul Penitenciarului (în calitatea de prestator) și operatorul economic (în calitate de beneficiar). Conform informațiilor date publicității de Administrația Națională a Penitenciarelor, „oferta” pentru companii cuprinde următoarele avantaje:

» scutirea la plata obligațiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fondul de şomaj;

» asigurarea unui număr constant de persoane private de libertate pe toată durata derulării contractului, ţinând cont de nevoile beneficiarului;

» continuitatea serviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor;

» posibilitatea întreruperii temporare a activităţii, la solicitarea firmei, din cauze obiective, fără ca aceasta să atragă cheltuieli suplimentare.

» siguranţă asupra materiilor prime, a materialelor, a uneltelor şi a utilajelor folosite în procesul tehnologic, neexistând riscul sustragerii acestora;

» asigurarea pazei şi a hranei persoanelor private de libertate de către administraţia penitenciarului, fără a implica costuri suplimentare din partea beneficiarului.

Persoanele private de libertate pot desfăşura activităţi lucrative calificate sau necalificate, în domenii distincte, cum ar fi: construcţii civile, rutiere şi feroviare; exploatarea terenurilor agricole şi împădurire; recuperarea şi reciclarea deşeurilor; prelucrarea lemnului; confecţii metalice; producţie mobilier de orice tip şi activităţi auxiliare; întreţinerea şi amenajarea clădirilor şi a spaţiilor verzi; reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare ori a reţelelor de iluminat; amenajarea şi întreţinerea spaţiilor publice; producţie ambalaje de carton, mase plastice, componente electronice şi cabluri electrice, accesorii pentru autovehicule; manipulat materiale; coaserea manuală a încălţămintei şi ambalarea confecţiilor textile etc.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

S-a stins din viața eroul argeșean, generalul Constantin Năstase!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Leoni | Merișani | Mioveni | Penitenciarul Mioveni

Ultimele articole