anchetaonline.ro

Concurs Național Știu și Aplic: Securitatea și Sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii

de | 09.03.2022 15:16 | Anunțuri

Concurs Național Știu și Aplic: Securitatea și Sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii

Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc tinerii români, aceştia sunt doritori să se angajeze imediat după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei sunt tentaţi să lucreze fără forme legale şi să accepte munci nepotrivite cu insuficiența lor maturitate fizică şi mentală. Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi/sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele.

Consiliul european de la Lisabona a subliniat faptul că Europa trece printr-o tranziţie către „o economie bazată pe cunoaştere” marcată de schimbări profunde care implică adoptarea unei strategii destinate creşterii calităţii muncii prin abordarea „stării de bine la locul de muncă”.

Punerea în operă a acestei strategii se poate realiza doar prin recunoaşterea necesităţii de consolidare a unei culturi de prevenire a riscurilor prin responsabilizarea socială a actorilor de pe scena securităţii şi sănătăţii în muncă pe baza construirii de parteneriate.

Practicile comunitare subliniază că educaţia şi cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii muncii.

  • Având în vedere cele prezentate, s-a considerat necesară continuarea proiectului „Concursul Național Știu și Aplic-Securitatea și Sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii” care urmăreşte pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piaţa forţei de muncă, cu privire la riscurile profesionale şi la drepturile şi obligaţiile lucrătorilor.

Având în vedere cele menționate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş și Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş au reînnoit protocolul de colaborare încheiat în anii anteriori privind colaborarea în cadrul proiectului „Concursul Național Știu și Aplic-Securitatea și Sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii” pentru perioada 2022 – 2027.

Aceasta campanie se va desfășura în perioada februarie-iunie 2022 cu participarea unor clase din învățământul liceal teoretic/profesional tehnologic, după cum urmează:

  • 02.2022–12.05.2022 organizarea și susținerea cursurilor (2 module/săptămână);
  • 05.2022– desfășurarea concursului ”Știu și aplic” (etapa județeană);
  • 05.2022-15.05.2022- desfășurarea concursului ”Știu și aplic” (etapa națională);
  • 05.2022-27.05.2022 – finalizarea proiectului și înmânarea diplomelor cadrelor didactice participante.

Sursa: Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă – Argeș

 

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: