anchetaonline.ro

Deșeurile medicale – mană cerească pentru firmele care se ocupă cu gestionarea lor

de | 09.03.2022 15:16 | Economic

  • Colectarea, procesarea și eliminarea deșeurilor medicale reprezintă o zonă de business extrem de generoasă. Dacă ți-ai asigurat un portofoliu de clienți, ești deja asigurat, căci generarea de deșeuri medicale este constantă și pe termen nelimitat.

Financiar Urban SRL, condusă de Gheorghe Văsîi, este una dintre firmele care și-au adjudecat un loc la masa acestui tip de business.

La începutul acestui an, Gheorghe Văsâi a obținut, prin Financiar Urban, contracte cu spitalele mai micuțe din Leordeni și Costești. Astfel, cu Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, a semnat un contract de colectare, transport și eliminare finală a deșeurilor medicale în valoare de 45.600 lei și încă unul de 15.078 lei. De asemenea, cu spitalul din Costești a încheiat un contract până la finalul anului în valoare de 39.788 lei.

Financiar Urban declara o cifră de afaceri 64 milioane lei la finalul lui 2020, în timp ce Girexim raporta o cifră de afaceri de 57 milioane lei la nivelul aceluiași an.

Gheorghe Vasai - Deșeurile medicale - mană cerească pentru firmele care se ocupă cu gestionarea lor

Monopolul american se întinde și în Argeș

O concurență directă și… copleșitoare pentru Financiar Urban este Stericycle România SRL. Aceasta a încheiat cu spitalul din Costești un contract de colectare, transport și eliminare deșeuri medicale în valoare de 32.560 lei, iar cu Serviciul de Ambulanță Argeș unul de 70.300 de lei.

Stericycle România a intrat pe piaţa din România în 2013, iar în 2016 deja controla  peste 80% din piaţa deşeurilor spitaliceşti, după ce a absorbit 9 companii româneşti de profil. Domeniu extrem de profitabil și sigur, neutralizarea deșeurilor spitalicești a devenit monopol american chiar sub ochii celor de la Oficiul Concurenței care au acordat, până în prezent, sancțiuni mai degrabă simbolice.

În Statele Unite, numele companiei-mame a fost implicat în mai multe scandaluri, referitoare la legăturile acesteia cu un fost candidat la preşedinţia SUA la alegerile din 2012, pe de o parte, şi la o investigaţie a procurorului general din Utah vizând practici concurenţiale neloiale, pe de altă parte. Stericycle România deţine o platformă de sterilizare a deşeurilor medicale periculoase şi nepericuloase în comuna Călineşti. Aici, chiar în primul an de funcţionare, Garda de Mediu a găsit mai multe nereguli, compania fiind amendată cu 30.000 de lei. Este singura amendă aplicată de o instituție de mediu după ce s-a constatat, în urma verificărilor din teren, faptul că societatea nu desfășura activitate de tratare şi eliminare a deșeurilor, instalația de sterilizare a deșeurilor fiind oprită temporar. Cu alte cuvinte, se colecta fără documente și nu se trata sau elimina nimic.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Leordeni | Stericycle România SRL