Află ce posturi sunt disponibile, cine poate candida şi cât câştigă un grefier!
Grefierii sunt funcţionari cu rol important în soluţionarea cazurilor ajunse la diferite instanţe, care îi sprijină pe judecători în activitatea lor, ocupându-se, printre altele, cu întocmirea actelor procedurale. Trei instanţe din Argeş au primit undă verde din partea Secţiei pentru judecători a CSM să organizeze concurs de angajare pentru ocuparea a patru posturi de grefier pe perioadă nedeterminată – trei cu studii superioare juridice şi unul cu studii medii: în cadrul Judecătoriei Câmpulung – 2 posturi; în cadrul Judecătoriei Costești – 1 post; în cadrul Judecătoriei Curtea de Argeș – 1 post grefier cu studii medii.
Marţi, 19 aprilie, Curtea de Apel Piteşti a publicat anunţul de concurs, pe lângă posturile pe perioadă nedeterminată organizându-se concurs şi pentru cinci posturi pe perioadă determinată: 2 la Tribunalul Argeş, 2 la Judecătoria Piteşti şi 1 la Judecătoria Curtea de Argeş.
Concursul se va desfăşura în perioada 4-5 iunie 2022 la sediul Curţii de Apel Piteşti. Proba practică este eliminatorie şi se va susţine pe data de 4 iunie, la ora 10, în vreme ce proba scrisă este programată pe 5 iunie. Pentru a putea participa la concurs, candidaţii trebuie să achite o taxă de 200 de lei. Dosarele de înscriere la concurs se depun la Curtea de Apel Piteşti, în perioada 4-11 mai, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 14.00-15.00, şi vor conţine următoarele documente:
- cerere tipizată, pe care o puteţi găsi aici;
- actul de identitate (copie);
- certificat de naştere şi, după caz, certificat de căsătorie (copie);
- diploma de bacalaureat şi foaia matricolă, precum şi diploma de studii superioare (copie);
- certificatul de cazier judiciar, în original;
- certificatul de cazier fiscal, în original;
- caracterizarea de la ultimul loc de muncă sau, după caz, caracterizarea de la unitatea de învăţământ
absolvită; - datele rezultate din evidenţa operativă a organelor judiciare;
- curriculum vitae;
- adeverinţă medicală din care să rezulte că este apt pentru exercitarea funcţiei;
- copie carnet de muncă, adeverinţă REVISAL, adeverinţă salariat, după caz;
- chitanţa de achitare a taxei de înscriere la concurs.
Pentru a fi declarat admis la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de grefier cu studii superioare juridice sau de grefier cu studii medii ori cu studii superioare de altă specialitate, candidatul trebuie să obţină cel puţin nota 5,00 (cinci) la fiecare materie de concurs şi cel puţin media 6,00 (şase), să îndeplinească condiţiile privind buna reputaţie şi să fie apt din punct de vedere medical.
Cât câştigă un grefier
Salariul unui grefier debutant porneşte de la 3.950 de lei pentru cei cu studii superioare şi de la 3.750 lei pentru cei cu studii medii, în primele 6 luni de la angajare, conform Legii nr. 153/2017, şi poate ajunge în timp la aproape 10.000 de lei, dacă grefierul va ocupa o funcţie de conducere. Pentru asta, grefierii trebuie să participe la şedinţele de judecată, să întocmească actele de procedură dispuse de completul de judecată, să completeze borderouri şi să predea corespondenţa care trebuie expediată, să întocmească conceptele pentru citarea părţilor implicate, să comunice hotărârile judecătoreşti respectând termenul legal, să completeze condica sedinţelor de judecată, să transcrie înregistrarile audio sau stenogramele şedinţelor şi să tehnoredacteze hotărârile judecătoreşti.
Alegeri la Camera Executorilor de pe lângă Curtea de Apel Pitești
Pe data de 1 aprilie, au avut loc alegeri la nivelul Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Pitești. Aceasta are în jurisdicție și județul Vâlcea. Sesiunea de alegeri nu a presupus mari surprize, vechiul președinte Florin-Adrian Petroaica și vicepreședintele Dorel Copaci fiind reconfirmați în funcțiile respective, pentru încă un mandat, de către colegii lor. Singurele schimbări sunt la nivelul membrilor Colegiului director. Au rămas Emil Gigoi și Constantin Buzau, dar – în locul lui Bogdan Balica și Mihai Mitu – au fost aleși doi executori judecătorești din Vâlcea, respectiv Olimpu Gabriel Prooroc și Ion Cernea.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: