Condiții de concediu în Grecia și Turcia 2022! Ce faci dacă ești testat POZITIV acolo!

de | 06.04.2022 12:27 | Știri, Lifestyle, Național

Reguli de intrare în Grecia pentru turiști

În pregătirea și arvunirea concediilor de vară, românii sunt extrem de interesați de condițiile în care vor putea călătorii în acest an în câteva dintre destinațiile lor preferate, în fruntea listei tronând Grecia și Turcia.

Grecia concedii2

Conform prevederilor aflate acum în vigoare, pentru Grecia persoanele vaccinate anti-COVID nu au nevoie de o testare suplimentară, dacă certificatul lor digital este valabil. Vă reamintim că acest cerificat este valabil dacă ultima vaccinare din schema completă s-a făcut cu minim 9 (nouă) luni în urmă. În ceea ce privește doza booster, aceasta nu are limită de valabilitate, în acest moment, nici în Grecia, nici pe alte teritorii europene pe care planificați să călătoriți.

O altă dovadă valabilă pentru intrarea în Grecia – în lipsa vaccinului sau coroborată cu acesta –  este cea care prespune trecerea prin boală. Cei care au avut COVID 19 în ultimele 3 luni (180 de zile) și s-au declarat oficial este suficient să-și genereze noul certificat europen și au liber la călătorii. Certificatul euopean poate fi descărcat aici.

Cei care nu se înadrează în niciuna dintre categoriile menționate mai sus pot efectua un test PCR înainte cu 72 de ore de intrarea în Grecia sau chiar un test rapid (certificat la clinici medicale, nu testul rapid cumpărat din farmacii) cu doar 24 de ore înainte de a trece vama. Rezultatul negativ al oricăruia dintre cele două tipuri de teste permite intrarea în Grecia.

Regulile sunt valabile și pentru copiii de peste 5 ani.

Ce se întâmplă dacă ești testat pozitiv la graniță

Conform precizărilor autorităților, toți călătorii care intră în Grecia pot fi supuși, aleatoriu, unui test rapid COVID-19. Dacă un turist selectat pentru un test rapid iese pozitiv, atunci el trebuie intre 5 zile în carantină fie acasă, fie într-o unitate temporară, conform indicațiilor autorităților elene. Zilele de izolare se numără începând cu a doua zi după diagnosticarea pozitivă.

Autoritatea Aviației Civile Elene (HCAA), a anunțat, duminică, extinderea directivelor sale de aviație COVID-19 , care includ regulile pe care trebuie să le respecte călătorii care sosesc în Grecia cu zboruri internaționale, scrie news.gtp.gr. Regulile extinse vor fi în vigoare până în 11 aprilie, urmând a fi evaluate după o săptămână. Directivele privind aviația Covid-19 emise de HCAA fac parte din eforturile guvernului grec de a reduce răspândirea coronavirusului (COVID-19) în țară.

În ceea ce privește condițiile aplicabile pe teritoriul țării elene, accesul în spațiile de cazare destinate turiștilor (hoteluri, moteluri, așezări de tip bungalow etc.) este permis persoanelor care prezintă unul dintre următoarele documentele valabile prezentate anterior. Aceleași reguli sunt valabile și pentru accesul în lăcașurile de cult din Grecia.

concedii Grecia 3

AP Photo | Thanassis Stavrakis

În spațiile închise ale restaurantelor, barurilor, cafenelelor, cluburilor pot intra doar persoanelor care prezintă certificat de vaccinare valabil sau dovada valabilă a trecerii prin boală. În cazul teraselor (spațiilor deschise) sunt acceptate și buletinele cu rezultate negative ale unui test: PCR sau antigen rapid/

Accesul în săli de concerte, săli de cinematograf, spații arheologice (inclusiv în aer liber), muzee, săli de expoziții, baze sportive este permis persoanelor care prezintă certificat de vaccinare valabil sau dovada valabilă a trecerii prin boală.

Minorii cu vârsta între 4 și 17 ani au acces în aceste spații din Grecia pe baza unui self-test și a declarației aferente din partea părintelui sau a tutorelui.

Documentele menționate mai sus se prezintă pentru control în format tipărit sau electronic, împreună cu un act de identitate valabil al persoanei respective.

Turcia – condiții permisive de acces, fără mască și cu restaurante deschise normal

Turcia- concedii

Pentru cei care își propun să facă un concediu în Turcia, la acest moment sub valabile următoarele dovezi pentru liberul acces:

» Dovada vaccinării cu două doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgență)/1 doză pentru Johnson & Johnson și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză sau

» Dovada recuperării după infectarea cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv sau

» Rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia sau

» Rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată (testele antigen efectuate acasă și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate).

Copiii minori cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test PCR/antigen sau a unui certificat de vaccinare.

Persoanele care vor efectua tranzit aeroportuar sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcare  a unuia din aceste documente, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică celor care schimbă aeroportul (De exemplu: aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).  De asemenea, pentru tranzitarea Turciei pe cale rutieră, navală sau feroviară nu este solicitat niciunul dintre documentele de mai sus.

Turcia

Photo Travel Tailor

IMPORTANT! Pentru persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, este obligatorie completarea formularului de intrare în Turcia de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar.

Ce se întâmplă dacă ești depistat pozitiv în Turcia?

ATENȚIE! În situația în care turiștii se infectează/sunt depistați pozitiv COVID-19 pe teritoriul Turciei, hotelierii își rezervă dreptul de a imputa plata carantinării lor.

În ceea ce privește atmosfera în plan intern, din Turcia, este important de știut că – începând cu data de 3 martie –  a  fost eliminată obligația folosirii măștii în spațiile deschise și în spațiile închise în care se poate aplica distanțarea socială și unde există condiții de ventilație adecvate. Rămâne obligatorie purtarea măștii în spații închise precum mijloacele de transport în comun, cinema, teatru, școală etc.

 cumparaturi Turcia

iStock Photos

De asemenea, a fost eliminată solicitarea interogării codului HES la intrarea în malluri, centre comerciale, teatre, transport public, cum ar fi autobuze, trenuri, avioane etc. A mai fost eliminată cerința de prezentare a unui rezultat PCR negativ în situații precum călătoriile interurbane cu avionul pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau nu au finalizat procesul de vaccinare sau nu au avut boala în ultimele 180 de zile. Testul PCR nu va mai fi solicitat persoanelor care nu au simptome ale bolii.

Magazinele/mallurile și restaurantele sunt deschise în programul normal de funcționare.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/camelia-badulescu/" target="_self">Camelia Bădulescu</a>

Articol scris de Camelia Bădulescu

Jurnalist cu 22 de ani de experiență în presa de investigații și manager al publicațiilor editate sub brandul Ancheta. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: OMS

Ultimele articole