Consilierul PSD Maria Cotenescu – INCOMPATIBILĂ definitiv! A vândut maşini de 1 miliard unei instituţii subordonată CJ!

de | 18.05.2022 18:18 | Câmpulung Muscel, Administrație

  • Războiul declarat Agenţiei Naţionale de Integritate de către consilierul judeţean Maria Cotenescu a ajuns la final. Instanţa Supremă s-a pronunţat în urmă cu două săptămâni, respingând recursul consilierei PSD, şi menţinând astfel decizia privind starea sa de incompatibilitate.

În orice ţară normală şi civilizată, atunci când un ales local este prins că şi-a atribuit lui însuşi contracte, chiar şi indirect, pleacă singur acasă cu coada între picioare. Se numeşte asumarea răspunderii. Nu şi în România, unde Maria Cotenescu se dă de ceasul morţii prin instanţe şi încearcă să uzeze de toate tertipurile avocăţeşti ca să tragă de funcţie, chiar dacă toate instituţiile abilitate – Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Curtea de Apel Piteşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – au decis că e ilegal să faci businessuri cu instituţiile din subordinea CJ, ea fiind consilier judeţean.

Firma la care e patroană a vândut maşini Spitalului Vedea

În urmă cu trei ani, ANI a declarat-o incompatibilă pe Maria Cotenescu, deoarece, la puţin timp după ce s-a văzut instalată în scaunul de consilier judeţean, firma IATSA Dacia Câmpulung, la care deţine 80% din acţiuni, a vândut Spitalului de Psihiatrie de la Vedea două autoturisme Dacia, în valoare de peste 1 miliard de lei vechi. Starea de incompatibilitate rezidă din faptul că acest spital este administrat chiar de către Consiliul Judeţean, din care Maria Cotenescu face parte.

Maria Cotenescu_1

Legea spune că aleşii locali, fie că e vorba de consilierii locali sau judeţeni, care au funcţii de conducere sau sunt acţionari ai unor societăţi „nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective” (Legea nr. 1612003, art. 90). Prevederi pe care Maria Cotenescu le-a ignorat, dovadă stând cele două contracte semnate de firma sa cu conducerea spitalului din Vedea.

A cerut sesizarea Curţii de Justiţie a UE. Instanţa a spus pas!

Nemulţumită de decizia ANI, consilierul PSD a contestat-o în justiţie, Curtea de Apel Piteşti fiind prima instanţă care s-a pronunţat pe această speţă. Maria Cotenescu a încercat să-şi justifice businessul care i-a adus starea de incompatibilitate pe ideea că firma sa, IATSA Dacia Câmpulung, nu a vândut maşini făcute de ea, ci doar intermedia achiziţiile!

IATSA campulung1

Apărarea sa nu i-a convins însă pe judecătorii Curţii de Apel Piteşti să anuleze raportul prin care a fost declarată în incompatibilitate, astfel că pe 2 iulie 2020 Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal din cadrul acestei instanţe a respins contestaţia consilierului social-democrat împotriva rasportului ANI. Evident, Maria Cotenescu a atacat cu recurs acest verdict, decisă să meargă până-n pânzele albe pentru scaunul de consilier judeţean.

Joi, 5 mai 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea mai importantă instanţă din România, a respins însă recursul consilierei judeţene împotriva sentinţei Curţii de Apel, fiind statuată astfel definitiv starea de incompatibilitate a Mariei Cotenescu.

Respinge recursul formulat de reclamanta Cotenescu Maria împotriva sentinţei nr. 57/F-CONT din 2 iulie 2020 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.” – se arată în decizia instanţei.

Mai mult decât atât, judecătorii Instanţei Supreme au respins şi celelalte cereri ale social-democratei argeşene, care visa ca ÎCCJ să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul ei! Consiliera îşi mai agaţă ultimele speranţe de Curtea Constituţională, unde, în mod evident, a depus şi aici o cerere, sesizând acest organ cu privire la o serie de excepţii de neconstituţionalitate.

În mod normal, după o decizie definitivă a instanţei, alesul local declarat incompatibil are posibilitatea de a-şi depune mandatul şi, astfel, de a se retrage onorabil chiar şi în al doisprezecelea ceas ori, dacă nu, prefectul poate emite un ordin de încetare a mandatului. Rămâne de văzut cum se va finaliza însă această speţă, dacă Maria Cotenescu îşi va pierde mandatul sau va apela la alte chichiţe legislative pentru a călca în picioare ani de zile de cercetări şi procese.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Weekend cu restricții de trafic în Argeș! 7 localități vor fi afectate

 

 

 

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: PSD