AFACERILE ARGEŞULUI în 2023. Constructorii Selca și Star Trading şi-au dublat businessurile, General Trust a depăşit sfertul de miliard!

de | 21.06.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

Piaţa construcţiilor a cunoscut în Argeş o creştere importantă pe fondul derulării a numeroase proiecte de infrastructură, cele mai multe finanţate prin programele cu fonduri europene, fapt ce a orientat mai multe companii din construcţii către licitaţii şi contracte publice. În acest context, businessurile în acest sector au consemnat evoluţii semnificative, unele firme raportând chiar şi creşteri de trei-patru ori ale cifrelor de afaceri.

Potrivit statisticilor, în 2023, în România, construcţiile au crescut per ansamblu cu 13,8%. Sectorul construcţiilor inginereşti, respectiv autostrăzi, poduri, viaducte, pasaje, a crescut spectaculos, cu 32,7%, în vreme ce construcţia de clădiri rezidenţiale a scăzut cu 5,9%. Dovadă a scăderii proiectelor cu finanţare privată stă şi faptul că firmele care nu dezvoltă proiecte de lucrări publice au raportat atât cifre de afaceri mai mici, cât şi profituri în scădere.

top constructori 2023

► General Trust îşi menţine supremaţia pe piaţa construcţiilor din Argeş

Cea mai puternică afacere din Argeş în domeniul construcţiilor rămâne şi anul acesta General Trust Argeş, de altfel una dintre puţinele companii din judeţul nostru pe care o regăsim în proiecte şi licitaţii pentru execuţia marilor lucrări de infrastructură. Firma controlată de omul de afaceri Cătălin Spătaru a raportat la sfârşitul anului trecut o cifră de afaceri de aproape 254 milioane lei (+28,5%) şi un profit net de peste 31 milioane lei, dublu faţă de 2022.

Veniturile General Trust Argeş provin atât din contractele cu CNAIR pentru întreţinerea unor sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale, cât şi din proiecte de infrastructură judeţene şi locale, cel mai important fiind modernizarea DJ 504 din judeţul Argeş, de la limita cu judeţul Teleorman până aproape de Costeşti, în valoare de 77 milioane lei (fără TVA).

A doua cea mai mare companie din Argeş de G&M Road Building Engineering de asemenea derulează proiecte atât în judeţ, cât şi în afara lui, cele mai importante de acest gen fiind realizate în judeţul Constanţa, acolo unde firma are o divizie extrem de bine pusă la punct. Compania controlată de George şi Paula Cusă împreună cu Magda Alexandru a încheiat anul 2023 cu o creştere de 75% a businessului, care a ajuns la aproape 133 milioane lei pe an. În paralel, şi profitul net a crescut cu 57%, depăşind pragul de 10 milioane lei.

Top 3 firme de construcţii din Argeş, raportat la cifra de afaceri, este completat de Conim Partners, compania din Curtea de Argeş care s-a consacrat drept una dintre cele mai importante din ţară pe segmentul construcţiei de  hipermarketuri. Este al doilea an consecutiv de scădere pentru firma lui Marian Ciucu şi Ion Moneanu, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 126 milioane lei, cu 13,2% mai puţin faţă de 2023 şi cu 21,8% mai puţin faţă de 2022. Cu toate acestea, profitul net al companiei argeşene care ridică magazine pentru Lidl şi Kaufland a fost mai mare cu 31,6% apropiindu-se de 13 milioane lei, cel mai mare profit net din istoria businessului, de altfel.

Europan Prod şi-a continuat trendul ascendent pe care a revenit după ce efectele pandemiei nu s-au mai resimţit în evoluţia businessurilor din construcţii. În 2023, firma controlată de familia Molete a avut afaceri de peste 115 milioane lei (+20%) şi un profit net de peste 4,7 milioane lei (+27,5%).

► În doar 4 ani, un constructor a crescut de la 6,7 la 110 milioane lei pe an

Un salt important în ceea ce priveşte volumul afacerilor l-a înregistrat Ro Construct Center, firma condusă de tânărul Andrei Roşulescu sub atenta îndrumare a tatălui său, mult mai experimentatul Şerban Roşulescu. Ultimii patru ani au fost mai mult decât productivi pentru firma Ro Construct Center, care de la 6,7 milioane lei pe an a ajuns la… peste 110 milioane!

Şi nici nu e de mirare în condiţiile în care, de câţiva ani, Ro Construct execută lucrările la unele dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Judeţean şi ale Primăriei Piteşti, firma familiei Roşulescu fiind cea care, printre altele, a reabilitat complet sediul Prefecturii şi al CJ Argeş, dar a fost şi executanta celei de-a doua etape de reabilitare a Bazinului Olimpic sau a lucrărilor de extindere a ambulatoriilor de la Spitalului Judeţean şi de la Pediatrie. La toate acestea se adaugă şi contractele importante pe care Ro Construct le derulează în judeţele Dolj, Teleorman şi Dâmboviţa.

Toate acestea au contribuit la creşterea cifrei de afaceri a Ro Construct Center, cu 67,5% doar în ultimul an, asta în ciuda faptului că firma a raportat un profit net mai mic decât în 2022, respectiv puţin peste 5 milioane lei (-10%).

Una din cele mai spectaculoase evoluţii a consemnat-o compania Star Trading Impex, a cărei cifră de afaceri s-a dublat în ultimul an. Creşterea nu se datorează însă contractelor de execuţie a lucrărilor publice, ci faptului că firma condusă de Victor Marinescu este unul dintre principalii furnizori de grinzi pentru autostrada Piteşti-Sibiu şi pentru drumul express Piteşti-Craiova.

Om de afaceri vizionar, Victor Marinescu a anticipat nevoia de elemente prefabricate pentru infrastructura rutieră, în contextul construcţiei de autostrăzi în zona de sud a ţării, înfiinţând la Albota, în urmă cu câţiva ani, o fabrică unde produce astăzi pe bandă rulantă grinzi de beton. Iar bilanţul aferent anului 2023 stă mărturie, de la 54 milioane în 2022, afacerea crescând la 107,7 milioane lei, profitul net dublându-se, de asemenea, şi ajungând la 7,2 milioane lei.

Metabet CF, unul dintre partenerii importanţi ai CFR, pentru care execută lucrări de infrastructură feroviară, a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de aproape 97 milioane lei (+31,4%) şi un profit net de peste 12 milioane lei (+45,6%).

► Salt uriaş! Cifră de afaceri de 4 ori mai mare pentru Valah Construct

De departe, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri figurează în dreptul companiei Valah Construct Grup, care în 2022 avea sub 20 milioane lei, iar anul trecut a ajuns la 91,5 milioane lei, adică de peste patru ori mai mult! Firma controlată de omul de afaceri Cătălin Nicolau a avut în derulare contracte importante de lucrări publice, atât în domeniul construcţiei de drumuri, cât şi în proiecte de apă, canalizare sau gaze. Un salt şi mai important apare în dreptul profitului net, care este de 11 ori mai mare – 9,8 milioane lei în 2023, faţă de doar 0,9 milioane în 2022.

Pe zona Muscel, cea mai importantă firmă de construcţii rămâne Group Concif, controlată de Sorinel Răuţoiu. Firma care execută multe dintre lucrările publice din zona de nord a judeţului a înregistrat la finele anului trecut o cifră de afaceri de peste 88 milioane lei (+46%) şi un profit net de 3,3 milioane lei (+4%).

Chiar dacă majoritatea lucrărilor pe care le execută sunt proiecte private, în creştere este şi firma Conarg AG, controlată de celebrul om de afaceri Valentin Vişoiu prin intermediul Conarg SA, cu 78 milioane lei anual (+34,4%), dar şi Energomontaj Grup, a lui Marian Frâncu, care a avut afaceri de 88 milioane lei (+14,3%).

O altă firmă cu o evoluţie fulminantă este Selca SA, condusă de Cristian Hideg, care de la 29 milioane lei pe an a ajuns la 67,7 milioane lei (+133%) şi ale cărei profituri au crescut de peste 6 ori, de la 1,9 milioane lei la peste 12 milioane. La fel, şi firma Magdei Alexandru, Building MEA, a sărit de la o cifră de afaceri sub 24 milioane lei, la 59 milioane anual (+147%), în vreme ce profitul a crescut de… 22 de ori, fiind de 7,4 milioane lei în 2023.

Evoluţii importante apar în dreptul firmelor Delta Termo Construct, controlată de Donel Văsâi, care a raportat afaceri de peste 40 milioane lei (+82%), în cazul Omniconstruct Division GIC SRL, firma de construcţii din grupul GIC condusă de Silviu Badea, care a crescut la 32,6 milioane lei (+70,5%), precum şi în bilanţul companiei lui Corin Boian, Kranz Eurocenter, ale cărei afaceri au ajuns la 46,7 milioane lei (+69,6%).

Creşteri au raportat şi alţi constructori cunoscuţi din judeţ, chiar dacă nu la fel de spectaculoase. Astfel, Intens Prest a crescut la 65,4 milioane lei (+14,4%), Hidro Argeş a depăşit pragul de 60 milioane lei (+2,2%), Zeus SA a înregistrat la finele anului trecut o cifră de afaceri de 51 milioane lei (+19%), Comesad Ro a încheiat anul cu 29 milioane lei (+5,3%), CDM Comastrad a ajuns la peste 30 milioane lei (+2,5%), Vectrum Solutions s-a apropiat de 56 milioane lei (+20,2%), iar Bluart Rom Grup a avut afaceri de 26,5 milioane lei (+50,7%).

La polul opus, sunt şi câteva firme în dreptul cărora în 2023 apar cifre de afaceri mai mici decât în anul precedent. În această situaţie este firma care a reabilitat Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”, Tehno Fluid Solutions, ale cărei afaceri au scăzut cu aproape 18%, de la 47 milioane lei, la doar 38,6 milioane. În uşoară scădere este şi VSC Comprod, de la 36,4 milioane la puţin peste 35 milioane lei, o diminuare mai drastică a businessului consemnând Alcadibo Trading, de la 30,8 milioane lei în 2022, la doar 23,4 milioane lei anul trecut.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AFACERILE ARGEŞULUI în 2023. Toţi producătorii argeşeni din Top 10 sunt controlaţi de companii străine

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole